ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Κύπρος: Συντονίστρια στο Δίκτυο δοκιμών εμβολίων «VACCELERATE»

Σημαντική διάκριση

Σημαντική διάκριση για την Κύπρο, η οποία αναλαμβάνει ρόλο συντονίστριας σε συγκεκριμένα υπό-έργα του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Ετοιμότητας ως Δίκτυο Κλινικών Δοκιμών “VACCELERATE”.

Η Κύπρος, δια της εκπροσώπου της δρος Ζωής Δωροθέας Πανά, Λέκτορος Παιδιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου και Συμβούλου του Υπουργού Υγείας, αναλαμβάνει συντονίστρια χώρα για το υπό-έργο που αφορά το Μητρώο Εθελοντισμού (Volunteer Registry) και μαζί με την Ελλάδα συντονίστρια για τα Παιδιατρικά Κέντρα στην Ευρώπη.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και η υπογραφή συμβολαίων του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος “VACCELERATE”, με συμμετοχή δύο επιστημόνων από την Ευρώπη, και, εκ μέρους της Κύπρου, της κα Ζωής Δωροθέας Πανά.

Το Πρόγραμμα “VACCELERATE” εντάσσεται στις δράσεις του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας COVID-19, με την ονομασία “HERA Incubator”. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο έχει στόχο την υποστήριξη νέων καινοτόμων δράσεων για την έγκαιρη προετοιμασία της Ευρώπης έναντι της πανδημίας COVID-19, και αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία από διάφορους φορείς, ερευνητικές επιστημονικές ομάδες, εταιρείες βιοτεχνολογίας, και δημόσιες Αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Στο πρόγραμμα “VACCELERATE” συμμετέχουν 16 κράτη μέλη της ΕΕ και πέντε συνδεόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελβετία και το Ισραήλ. Ο στόχος του προγράμματος είναι η επιτάχυνση και επίτευξη κλινικών δοκιμών ΙΙ/ΙΙΙ σε εμβόλια έναντι της COVID-19, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα κενά της γνώσης σχετικά με την τρέχουσα πανδημία, καθώς και η εναρμονισμένη προετοιμασία των κρατών μελών για μελλοντικές πανδημίες.

Οι βασικές αρχές του “VACCELERATE” είναι η ταχύτητα, η ένταξη και η διαφάνεια, με προτεραιότητες τη δημιουργία ενός ισχυρού, εναρμονισμένου πανευρωπαϊκού δικτύου για κλινικές μελέτες εμβολίων φάσης ΙΙ/ΙΙΙ έναντι της COVID-19 και η δημιουργία υψηλής ποιότητας σχετικής υποδομής των κλινικών κέντρων (συμπεριλαμβανομένης πλατφόρμας εμβολίων), και την ταχεία πρόσβαση, χαρτογράφηση και βελτιστοποίηση των πρακτικών και των υποδομών των εμβολιαστικών κέντρων στα κράτη μέλη.

Η προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας είναι η διεύρυνση της συνδεσιμότητας και συνεργασίας μεταξύ πολλών και διαφορετικών ενδιαφερόμενων φορέων στην Ευρώπη (τοπικές αρχές δημόσιας υγείας, ακαδημαϊκός χώρος, υφιστάμενα δίκτυα της ΕΕ, ECDC, ΠΟΥ) για να εντοπίσουν δυναμικά τις επείγουσες ανάγκες και να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα δημόσιας υγείας της πανδημίας.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση