ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Καμπανάκι κινδύνου από τις εστίες μετάδοσης κορωνοϊού στη Λεμεσό

Στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων η Λεμεσός

Της Άντρης Θρασυβούλου

Έντονες ανησυχίες προκαλεί η εικόνα των τελευταίων ημερών που αφορά στα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Λεμεσό. Το καμπανάκι κινδύνου έχει ξεκινήσει να χτυπά, ενώ η επιδημιολογική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση.

Οι αλυσίδες μετάδοσης που έχουν δημιουργηθεί στη Λεμεσό είναι τέσσερις με τη μία απ’ αυτές μέχρι στιγμής να φαίνεται ότι δεν είναι ανενεργή. Επιπλέον, τα «ορφανά» κρούσματα πληθαίνουν και εντείνουν την ανησυχία που επικρατεί. Οι αρμόδιοι επικεντρώνουν την προσπάθεια ιχνηλάτησης των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μία προσπάθεια να διαφανεί η συνολική εικόνα μετάδοσης, ενώ στο μικροσκόπιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που αναμένεται ότι θα γίνουν θα τεθεί η συγκεκριμένη περιοχή της μαρίνας όπου εντοπίζονται πολλά κρούσματα. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε 3.000 άτομα σε όλες τις Επαρχίες, με μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στη Λεμεσό.

17 τα κρούσματα στις εστίες μετάδοσης στη Λεμεσό

Η πρώτη εστία μετάδοσης αφορά εργαζόμενους σε πολυεθνική εταιρεία στη Λεμεσό. Αν και η συγκεκριμένη εστία δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ενεργή, η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να προκύψουν νέα κρούσματα. Η εστία αφορά συνολικά τέσσερα άτομα. Το πρώτο άτομο είχε εντοπιστεί θετικό στον ιό στις 29 Ιουνίου. Είχε φθάσει από τις ΗΠΑ στις 20 Ιουνίου.

Η δεύτερη εστία μετάδοσης αφορά τον εντοπισμό συνολικά τριών κρουσμάτων σε γυμναστήριο της μαρίνας Λεμεσού.

Πέντε συνολικά εργαζόμενοι στο εστιατόριο Wagamama στη μαρίνα Λεμεσού συγκαταλέγονται από τους επιδημιολόγους στην τρίτη αλυσίδα μετάδοσης. Ένα από τα κρούσματα το οποίο εργαζόταν και στο συγκεκριμένο εστιατόριο είναι εργαζόμενος στην καφετέρια Costa Coffee στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λεμεσό και εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σε ότι αφορά στην τέταρτη αλυσίδα μετάδοσης, τέσσερα μέλη οικογένειας εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ενώ το Σάββατο (25/7) ένα από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν αφορά επαφή της Κύπριας που είχε διαγνωστεί πρώτη. Την Κυριακή (26/7), το ένα εκ των τεσσάρων κρουσμάτων ήταν πάλι επαφή από την συγκεκριμένη εστία μετάδοσης. Πρόκειται για ασυμπτωματικό άτομο από τη Λεμεσό.

Το ενδεχόμενο τοπικού lockdown

Μιλώντας στην «Κ», η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ Μαρία Κολιού εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις εστίες μετάδοσης του ιού που έχουν δημιουργηθεί στη Λεμεσού, αλλά και σε ότι αφορά τα «ορφανά» κρούσματα που έχουν εντοπιστεί. «Κάπως έτσι ξεκινούν τα νέα κύματα του ιού. Ήδη έχει χτυπήσει καμπανάκι και θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Από τις εστίες μετάδοσης μπορεί να ξεφυτρώσουν κι άλλα περιστατικά επομένως μπορεί να ξεσπάσει τοπικά μία μικροεπιδημία», σημειώνει η κ. Κολιού.

Η επιδημιολογική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει ν’ ανταλλάσσει απόψεις ώστε να καταθέσει τις εισηγήσεις της στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Θα πρέπει να ελεγχθούν ξανά τα άτομα που εργάζονται σε χώρους εστίασης αλλά και οι έλεγχοι να γίνουν πιο αυστηροί τονίζει η ίδια. «Σε όσα εστιατόρια έχω πάει οι εργαζόμενοι δεν φοράνε μάσκα ή την φοράνε μέχρι το πηγούνι. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζει η κ. Κολιού.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο τοπικού lockdown η κ. Κολιού απαντά ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ίδια στη συγκεκριμένη περίπτωση και ανάλογα με τα περιστατικά, εάν η κατάσταση εκτροχιαστεί, ο προσανατολισμός θα ήταν το κλείσιμο κάποιων τοπικά χώρων εστίασης. Το άλφα και το ωμέγα είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, σημειώνει η κ. Κολιού και θα πρέπει όλοι να ξεκινήσουν να αντικρίζουν το ζήτημα πιο σοβαρά.

Από την πλευρά του, ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης, αναφέρει στην «Κ» ότι σε περίπτωση που δημιουργηθούν ακόμη 4-5 εστίες λοιμώξεων στην πόλη θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο τοπικού lockdown σε ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης.

Υπ. Υγείας: Συνίσταται προσοχή

Τα κρούσματα στη Λεμεσό και ειδικά η περίπτωση της αλυσίδας των 5 εργαζόμενων στο Wagamama στη Μαρίνα Λεμεσού, θα πρέπει σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας να επισύρει την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά σε επισκέψεις τους σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων. Υπενθυμίζεται για ακόμη μία φορά ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα ατομικής προφύλαξης από όλους τους πολίτες, κυρίως όταν επισκέπτονται χώρους όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός προσώπων (χώροι εστίασης, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, κοκ) και το μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι ταμίες και οι πωλητές σε υπεραγορές, καταστήματα λιανικού εμπορίου, οι σερβιτόροι και οι παρασκευαστές ποτών και τροφίμων σε χώρους εστίασης, κοκ. Παράλληλα, μεταξύ των εργαζομένων θα πρέπει να εφαρμόζεται το μέτρο αποστασιοποίησης σε όλες τις ώρες, ιδιαίτερα κατά τα διαλείμματα, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη επαφή μεταξύ των εργαζομένων. Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο αναφέρει επίσης ότι προτρέπονται, οι πολίτες να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους, ιδιαίτερα εάν έχουν επισκεφθεί χώρους όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, και στην περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα του κορωνοϊού, δηλαδή βήχα, πυρετό, δύσπνοια, αιφνίδια έναρξη ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας, να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη συστοιβάδα τον χώρο εστίασης στη Μαρίνα Λεμεσού, σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση όλοι οι εργαζόμενοι και έχει γίνει απολύμανση του χώρου για δύο διαδοχικές μέρες, τηρώντας το σχετικό πρωτόκολλο.

«Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων αποτελεί την ύστατη λύση και οφείλουμε όλοι να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», καταλήγει το αρμόδιο Υπουργείο.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση