ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Elon Musk: Ποιος είναι ο πιο πολυσυζητημένος άνθρωπος στον κόσμο

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης δεν είναι απλώς ένας οραματιστής εκκεντρικός επιχειρηματίας, αλλά μια διάνοια. Μάθετε γιατί

Έλον Μασκ
Γεννήθηκε: 28 Ιουνίου 1971
Που: Πρετόρια της Νότιας Αφρικής
Περιουσία: 318.4 δις. δολάρια

Ο Έλον Μασκ δεν είναι απλά ένας εκκεντρικός πλούσιος. Είναι ένας άνθρωπος με «πλούσια» πορεία. Δεν είναι μόνο ένας αναγνωρισμένος επιχειρηματίας, αλλά και ένας επιτυχημένος επενδυτής και μια ιδιοφυΐα.

Το εσωστρεφές αγόρι από τη Νότια Αφρική, συχνά θύμα bullying κατά τα μαθητικά του χρόνια, είχε άστρο που προμήνυε ότι θα γίνει ο επιχειρηματίας με τις πιο παράτολμες ιδέες.

Αν και πριν από 13 χρόνια έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ζούσε με δανεικά, σήμερα είναι ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη, χάρη σε φιλόδοξα έργα όπως τα Hyperloop, PayPal, Space X, Neuralink και Tesla Motors, με την Morgan Stanley να προβλέπει ότι θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη.
Στόχος του, όπως λέει, δεν είναι να συγκεντρώνει χρήματα μόνο για χάρη του, αλλά φιλοδοξεί να αλλάξει και να βελτιώσει τον κόσμο, μέσω συνεισφορών και επενδύσεων σε διαφορετικά τεχνολογικά έργα υψηλού επιπέδου.

Ζωή

Η προσωπική ζωή του Έλον Μασκ καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, καθώς προς το παρόν δεν είναι σαφές πού ακριβώς ζει ο μεγιστάνας. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι «πουλούσε σχεδόν όλα τα φυσικά υπάρχοντα», συμπεριλαμβανομένων πολλών ακινήτων στην Καλιφόρνια που ανέρχονται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια και μετοχών Tesla, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι μετακόμισε σε ένα «Μικροσκοπικό Σπίτι» 75 τετραγωνικών ποδιών, αξίας 50.000 δολαρίων, κοντά στην τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων Starbase της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Ο 52χρονος ευφυής Έλον είχε μια θυελλώδη επαγγελματική και προσωπική διαδρομή. Παντρεύτηκε τρεις φορές, με τις Τζάστιν Ουίλσον και Ταλούλα Ράϊλι –οι δύο με τη δεύτερη γυναίκα του– και χώρισε άλλες τόσες. Ένας από τους μεγάλους έρωτές του, η Άμπερ Χερντ, πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ, με τον δεσμό τους να ξεκινά πριν εφτά χρόνια και να εκτυλίσσεται σαν σαπουνόπερα με πολλά επεισόδια. Η γνωστή μουσικός Grimes, με την οποία χώρισε πρόσφατα, τον έκανε για 7η φορά πατέρα, μέσω παρένθετης μητέρας.

Παιδικά χρόνια…

Γονείς: Ο Έρρολ Μασκ, ο πατέρας του, είναι μηχανικός από τη Νότια Αφρική και η μητέρα του, Μάγιε, από τον Καναδά, ήταν μοντέλο και διαιτολόγος.

Μετά το διαζύγιο των γονιών του, στα 9 του έτη, ο Έλον έζησε για μερικά χρόνια με τον πατέρα του, ο οποίος εκείνη την εποχή ασχολούνταν επαγγελματικά με την εξόρυξη σμαραγδιών. Απόφαση η οποία, όπως είπε, δεν ήταν η πιο σωστή. Όταν μάλιστα είχε ρωτηθεί για τη σχέση του με τον πατέρα του, αυτός απάντησε πως «Πρόκειται για έναν απαίσιο άνθρωπο. Δεν έχετε ιδέα για το πόσο κακός είναι και τι εγκλήματα έχει διαπράξει».

Το πρώτο επιχειρηματικό βήμα

Από μικρό παιδί τον γοήτευε η τεχνολογία. Το δώρο για τα δέκατα γενέθλιά του ήταν ένα κομπιούτερ, το οποίο αποδείχτηκε καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του.

Από μικρός δεχόταν bullying επειδή ήταν πολύ διαφορετικός από τους άλλους. Στα 12, αφού ξυλοκοπήθηκε από συμμαθητές του και νοσηλεύθηκε για δύο 24ωρα, μαθαίνει μόνος προγραμματισμό και πουλά τον κώδικα που έγραψε για ένα παιχνίδι που είχε φτιάξει σε γλώσσα BASIC σε ένα περιοδικό υπολογιστών, έναντι 500 δολαρίων. «Ήταν απλοϊκό, αλλά καλύτερο από άλλα δημοφιλή παιχνίδια της εποχής» έχει πει.

Τελειώνοντας το Λύκειο μετακόμισε με τη μητέρα του από τη Νότια Αφρική στον Καναδά, όπου και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Κουίνς του Οντάριο. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ και στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, σε φυσική και οικονομικά. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Πενσυλβάνια, θέλησε να ξεκινήσει διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Φυσική στο Στάνφορντ.

Από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα. Το επιχειρείν άρχισε να τον ενδιαφέρει από νωρίς. Ενώ ήταν φοιτητής νοίκιασε μαζί με έναν φίλο του ένα μεγάλο κτίριο μετατρέποντάς το σε... night club. Το 1995, ο Μασκ με τον αδελφό του δανείστηκαν 28.000 δολάρια από τον πατέρα τους για να ιδρύσουν τη Zip2, μια διαδικτυακή εταιρεία, η οποία παρείχε εφαρμογές οδηγών πόλης σε εφημερίδες και περιοδικά. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, η Zip2 πουλήθηκε στην Compaq έναντι 307 εκατ. δολαρίων και ο ίδιος ο Μασκ έλαβε στο χέρι 22 εκατ. δολάρια.

Αποφάσισε άμεσα να επενδύσει τα 10 εκατ. δολ. για να ιδρύσει την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών X.com, που σύντομα συγχωνεύτηκε με την υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων PayPal.

Όταν το 2002 το eBay εξαγόρασε την PayPal έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, ο Μασκ σε ηλικία 31 ετών, που στο μεταξύ είχε απολυθεί, έλαβε 165 εκατ. δολάρια και έβαλε μπρος τα… διαστημικά σχέδιά του. Από τότε σκεφτόταν την εξερεύνηση του Άρη, ενώ του γεννήθηκε η ιδέα να μετακομίσει εκεί, όταν ο πλανήτης Γη δεν θα είναι πια βιώσιμος.

To καλοκαίρι του 2002 παρουσίαζε το όραμα της SpaceX για τη δημιουργία «ενός πραγματικού διαστημικού πολιτισμού». Το 2008 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε τη SpaceX στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τον ίδιο τον Μασκ σε δεινή οικονομική θέση, αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Στις 25 Μαΐου του 2012, η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε και προσύνδεσε διαστημικό όχημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η SpaceX επικράτησε σε διαγωνισμό έναντι της Blue Origin του Μπέζος, για το διαστημικό όχημα με το οποίο θα επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη. Πολύ πρόσφατα, έγινε η πρώτη εταιρεία που έστειλε 4 ερασιτέχνες αστροναύτες σε τροχιά στο διάστημα για τρεις ημέρες.

Η Tesla: Δεν ιδρύθηκε από τον ίδιο, αλλά πριν η εταιρεία κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας, το 2004, ο Μασκ επένδυσε σε αυτή ένα μεγάλο ποσό και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρός της. Από το 2009 και μετά, άρχισε να έχει ο ίδιος την άμεση εποπτεία του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των οχημάτων. Έως τον Σεπτέμβριο του 2020, η Tesla είχε εξελιχθεί στην εταιρεία αυτοκινήτων με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως. Σήμερα, η χρηματιστηριακή της αξία προσεγγίζει το 1.2 τρισ. δολάρια.
Ο Μασκ δεν μένει με τα χέρια σταυρωμένα. Πιστεύει στη δύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρείας φωτοβολταϊκών SolarCity, η οποία εστιάζει σε ηλιακά πάνελ για κατοικίες.

Τον Αύγουστο του 2013 παρουσίασε το φουτουριστικό, «πράσινο» σύστημα μεταφορών Hyperloop.

Ο Μασκ είχε πει κάποτε ότι η πιο σημαντική εταιρεία του είναι η Neuralink. Και αυτό γιατί στοχεύει στην «ειρηνική» συνύπαρξη ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στο να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες ή ακόμη και αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών με το λογισμικό υπολογιστών. Παράλληλα με τη Neuralink έχει ιδρύσει και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό OpenAI, που εστιάζει στον περιορισμό των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης και στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή της.

Φανατικός τουιτεράς, ο 52χρονος που ακολουθείται από ογδόντα εκατομμύρια άτομα, δεν διστάζει να δώσει δύο δισεκατομμύρια οχτακόσια εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει ποσοστό 9.2% στο Twitter. Όσο για το καινούριο του απόκτημα, αναμένουμε το επόμενό του τιτίβισμα…

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση