ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Juan Carlos: Το «Τέλος του Παιχνιδιού» για τον τέως βασιλιά της Ισπανίας

Ο Juan Carlos, ο οποίος υπήρξε βασιλιάς της Ισπανίας από το 1975, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σήμερα, 2 Ιουνίου, θα αποσυρθεί πλήρως από τη δημόσια ζωή, πέντε χρόνια αφότου παραιτήθηκε από τον θρόνο.

Προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, λάτρης του γυναικείου φύλου, δεινός ιστιοπλόος και σκιέρ (το 1972 έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου στην κατηγορία σκαφών «Dragon»), ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας υπέγραψε την 18η Ιουνίου 2014 την παραίτησή του, αλλά παρέστη σε κάποιες επίσημες τελετές και σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι που αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Και το ανακοίνωσε με μια επιστολή προς τον γιο του και σημερινό βασιλιά Φελίπε.

«Πιστεύω ότι έφθασε η στιγμή να ανοίξω μια νέα σελίδα στη ζωή μου και να ολοκληρώσω την αποχώρησή μου από τη δημόσια ζωή», ανέφερε ο 81χρονος τέως μονάρχης.

Σημαίνον πρόσωπο της ισπανικής δημοκρατίας, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, για πολλά χρόνια άκρως δημοφιλής, καθώς βοήθησε τη χώρα του να γυρίσει σελίδα από τη δικτατορία του Φράνκο, ο Juan Carlos  είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει υπό το βάρος των σκανδάλων που κλόνισαν τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του.

Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938 και είναι γιος του Juan των Βουρβόνων, εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι απόγονος, από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών.

Η οικογένεια του Juan Carlos  ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε να εγκατασταθεί ο Juan Carlos στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί.

Το 1957 αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία της χώρας και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Complutense, όπου σπούδασε Πολιτικό και Διεθνές Δίκαιο και Οικονομική Δημοσίων Δαπανών.

Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ο ινφάντης Αλφόνσος, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσος ή ο Juan Carlos.

Ο πατέρας του και νόμιμος διάδοχος του θρόνου ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975 ο ετοιμοθάνατος Φράνκο όρισε τον Juan Carlos  προσωρινό αρχηγό κράτους και δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του - στις 22 Νοεμβρίου 1975 - ο Juan Carlos ανακηρύχθηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο βασιλιάς Juan Carlos αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ.

Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των τότε βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης με την οποία απέκτησε τρία παιδιά - την ινφάντα Ελένα, 55 ετών σήμερα, την ινφάντα Κριστίνα, 53, και τον 51χρονο Φελίπε, ο οποίος τον διαδέχτηκε στον θρόνο.

Τον Ιούλιο του 2000 ο Juan Carlos γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του με δράστη τον Juan Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον, ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X