ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Η προσπάθεια του Biden να αλλάξει το νόμο του Τέξας για την άμβλωση

Η κυβέρνηση του Joe Biden αναμένεται να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να τερματίσει τον νόμο του Τέξας για την άμβλωση.

newsroom must

Όπως έγινε γνωστό μέσα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Anthony Coley, το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να «παρέμβει εκ νέου στον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες κύησης σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού».

Ο νόμος που εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των δικαστικών συζητήσεων, δεν επιτρέπει την άμβλωση όταν οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι ανιχνεύσιμοι, δηλαδή περίπου την 6η εβδομάδα της κύησης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες που αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη τους μετά τις έξι βδομάδες, να μην έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε άμβλωση καθώς από την περίοδο εκείνη και έπειτα, θεωρείται ανθρωποκτονία. Στον νόμο δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση όσον αφορά στις περιπτώσεις αιματομιξίας και βιασμού.

Να σημειώσουμε πως ο νόμος περιλαμβάνει μια ακραία διάταξη: η τήρηση του νόμου βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και μέσω του νόμου παρακινούνται να μηνύουν οργανώσεις και πρόσωπα που βοηθούν να γίνει παράνομα μια άμβλωση.

Να σημειώσουμε πως όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία, επικαλέστηκε αυτά τα "νέα θέματα διαδικασίας" για να αρνηθεί, την 1η Σεπτεμβρίου, να μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήλθε τότε στη δικαστική αρένα, υποβάλοντας μήνυση για λογαριασμό της κατά του Τέξας.

Στις 6 Οκτωβρίου, ένας δικαστής πρωτοβάθμιου δικαστηρίου την δικαίωσε και ανέστειλε τον νόμο εν αναμονή μιας επανεξέτασης επί της ουσίας. "Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει αυτή η σοκαριστική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος να συνεχιστεί μια ακόμη ημέρα", είχε γράψει ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν.

Μερικές κλινικές ξανάρχισαν τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Αλλά μέρες αργότερα, εφετείο στη Λουϊζιάνα, γνωστό για τον συντηρητισμό του, ακύρωσε την απόφαση του δικαστή Πίτμαν.

Την Πέμπτη, το εφετείο επιβεβαίωσε ότι ο νόμος μπορεί να μείνει σε ισχύ όσο συνεχίζεται η διαδικασία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει στο εξής να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναφέρει την απόφαση του δικαστή Πίτμαν. Θα πρέπει να του απευθύνει επίσημα την έκκλησή του τις επόμενες ημέρες.

Θα δοθεί μεγάλη προσοχή στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Η αρχική άρνησή του να παρέμβει είχε εκληφθεί ως απόδειξη "δεξιάς στροφής" υπό την αιγίδα των δικαστών που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και, στις αρχές Οκτωβρίου, χιλιάδες υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα του για να του ζητήσουν να αλλάξει θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση