ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η πανδημία επιταχύνεται, πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση

Η πανδημία του κορωνοϊού «επιταχύνεται» αλλά η πορεία της μπορεί να αλλάξει, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η πανδημία του κορωνοϊού «επιταχύνεται» αλλά η πορεία της μπορεί να αλλάξει, ανακοίνωσε χθες 23/3 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις χώρες να περάσουν στην «επίθεση» εξετάζοντας όλα τα πιθανά κρούσματα και θέτοντας σε καραντίνα τις κοντινές επαφές όσων μολύνθηκαν.

«Περισσότερα από 300.000 κρούσματα του Covid-19 έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Είναι σπαρακτικό. Η πανδημία επιταχύνεται», αλλά «μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε πως κρούσματα του ιού έχουν πλέον καταγραφεί σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

Χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, είπε.

«Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξαπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», είπε.

«Για να νικήσουμε», τόνισε, «πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των «επιθετικών μέτρων» λόγω έλλειψης πόρων.

Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους.

«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», προειδοποίησε ο Τέντρος.

«Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», επισήμανε.

Ο Τέντρος ζήτησε πολιτικές δεσμεύσεις ανακοινώνοντας πως θα μιλήσει στην σύνοδο κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα και θα τους ζητήσει να συνεργαστούν για να τονώσουν την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στους τομείς υγείας.

Ο δρ Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης, ερωτηθείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τόνισε πως πιστεύει πως «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση για το μέλλον αυτών.

«Έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν θα προχωρήσουν με τη διεξαγωγή των Αγώνων αν το θεωρήσουν επικίνδυνο για τους αθλητές και τους θεατές» , ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X