ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η ιστορία του Twitter

Η εξαγορά του twitter από τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου, τον Elon Musk δεν θα μπορούσε να μην μας κάνει να ανατρέξουμε στην ιστορία του

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Μία και μόνο ανάρτηση στάθηκε δυνατή για να αλλάξει τον διαδικτυακό κόσμο, κατά τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει: στις 21 Μαρτίου του 2006, ο Τζακ Ντόρσι (Jack Dorsey), συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Twitter, έκανε το πρώτο τουίτ. “Just setting up my twttr” είχε τουιτάρει εκείνη την ημέρα ο Ντόρσι, χρησιμοποιώντας την αρχική ορθογραφία της λέξης. Να σημειωθεί ότι αυτό το πρώτο τουίτ πουλήθηκε για 2.9 εκατομμύρια δολάρια, στις 23/3 του 2021.

Ο τότε 30χρονος Τζακ Ντόρσεϊ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σχεδίασε πάνω σε μια σελίδα μια σκέψη του: Να δημιουργήσει ένα εξελιγμένο σύστημα sms, που θα αποτελούσε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Κατέληξε να κρατάει στα χέρια του μια αυτοκρατορία, τόσο ισχυρή που μπορεί ακόμη και να επηρεάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο Jack Dorsey κυκλοφορεί ως ο εμπνευστής του Twitter. Ωστόσο αν δεν υπήρχε o Evan Williams, ο Noah Glass και ο Γερμανός προγραμματιστής Florian Weber το πιθανότερο είναι το Twitter να μην υπήρχε ποτέ.

Ο γνωστός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε 16 χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο επιδραστικούς χώρους δημόσιας συζήτησης στον κόσμο, έχοντας 1.2 δις λογαριασμούς, εκ των οποίων τα 326 εκ. είναι ενεργοί χρήστες, οι οποίοι στέλνουν περίπου 500 εκ. μηνύματα ημερησίως.

Aπό μέσο για λίγους, το Twitter έχει εξελιχθεί σε μια αυτοκρατορία που επηρεάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η αξία του υπολογίζεται στα 30 δισ. δολάρια, ωστόσο δεν έχει βγάλει ποτέ κέρδος.

Το τουήτερ πλέον ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ, ο οποίος το αγόρασε έναντι 44 δις δολαρίων. Συντομία και αποσπασματικότητα, συνθηματική γλώσσα, πολυφωνία και θεματική ποικιλία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Twitter. Η μεγαλύτερη όμως καινοτομία του είναι η «γέννηση» του γνωστού σε μας #hashtag, το οποίο πλέον χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Ο υπαινικτικός, κοφτός, λακωνικός τρόπος των tweets, το υπαινικτικό και πνευματώδες ύφος τους κάνει το Twitter ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποτελεί τον «τόπο» όπου μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα: από βίντεο και φωτογραφίες μιας είδησης της τελευταίας στιγμής από την άλλη άκρη του κόσμου, μέχρι επίσημες δηλώσεις ηγετών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν το Twitter αντί των δελτίων Τύπου.
Αυτό ήταν μέχρι σήμερα. Τώρα μένει να δούμε την επόμενη μέρα του twitter, υπό την καθοδήγηση του Έλον Μασκ.

Τα περίεργα του Twitter

*Το 2009, ο Ντάνιελ Νάιτ Χάιντεν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο δικαστήριο για ένα tweet.

*Το hashtag #nowthatchersdead οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι η Σερ πέθανε, ενώ εννοούσε ότι η Θάτσερ πέθανε.

*Χρειάστηκαν 3 χρόνια, 2 μήνες και 1 μέρα για να σταλεί το δισεκατομμυριοστό tweet. Σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο tweet στέλνονται μέσα σε ένα 48ωρο.

*Η αξία του Twitter υπολογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, δεν έχει βγάλει ποτέ κέρδος και το 2013 κατέγραψε ζημιές της τάξης των 645 εκατομμυρίων δολαρίων.

*Στη Σαουδική Αραβία, το 33% των χρηστών διαδικτύου χρησιμοποιούν το Twitter ενεργά, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα. Στις ΗΠΑ, μόνο το 11% των χρηστών διαδικτύου χρησιμοποιεί το Twitter.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X