ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Γιατί οι άνδρες νομίζουν ότι κάνουν τις μισές δουλειές του σπιτιού;

Τι είναι η «θεωρία της οικονομικής προσφοράς» ;

Ζωή Τουτουντζίδου

Οι δουλειές του σπιτιού είναι ίσως το μεγαλύτερο παράπονο κάθε γυναίκας που συζεί με ένα άντρα και ένας από τους κύριους λόγους καβγάδων. Οι περισσότερες γυναίκες σίγουρα έχουμε εκφράσει κάποια στιγμή στην ζωή μας τα παραπονάκια μας σε φίλους και συγγενείς για τις δυσκολίες που έχει η συντήρηση ενός νοικοκυριού και για την πεποίθηση του συντρόφου μας ότι βοηθάει πάρα πολύ στις δουλειές του σπιτιού.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Λοιπόν την απάντηση μάς δίνουν, οι φιλόσοφοι Tom McClelland και Paulina Sliwa οι οποίοι θεωρούν ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στη «θεωρία της οικονομικής προσφοράς» δηλαδή μία ιδέα που βιώνουμε απέναντι σε αντικείμενα και καταστάσεις ως έμμεσα συνδεδεμένες ενέργειες.

«Προτείνουμε ότι οι ανισότητες στην οικιακή εργασία και στην εργασία που φροντίζουμε (άλλους), προκύπτουν όχι μόνο ως αποτέλεσμα βαθέων πεποιθήσεων, επιθυμιών και συναισθημάτων, αλλά και ως αποτέλεσμα διαφορών μεταξύ των φύλων στο επίπεδο της αντίληψης: ότι δύο σύντροφοι στο ίδιο οικιακό περιβάλλον μπορούν να βιώσουν πολύ διαφορετικά οικονομικά τοπία», αναφέρει ο McClelland σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Philosophy and Phenomenological Research.

Τονίζοντας σε ένα άλλο σημείο ότι «η έλλειψη ευαισθησίας στις οικιακές εργασίες δεν αποτελεί πρόβλημα όρασης. Δεν είναι σαν, ας πούμε, αχρωματοψία» Καταλήγοντας ότι ουσιαστικά αυτό οφείλεται στην πεποίθηση της οικονομικής προσφοράς και στις προκαταλήψεις της κοινωνίας απέναντι στους φυλετικούς ρόλους.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS