ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Επιπλέον 8 εκατ. Αμερικανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας λόγω πανδημίας

Στο χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η φτώχεια αυξήθηκε στο 16,7% από το 15%

ν εξανεμιστεί οι ελπίδες για μια συμφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στον Λευκό Οίκο για μια νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Columbia, η φτώχεια αυξήθηκε στις ΗΠΑ στο 16,7% από το 15% στο χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του προγράμματος CARES που παρέχει τα πρόσθετα επιδόματα σε ανέργους.

Οι ερευνητές που συνέταξαν τη σχετική μελέτη επισημαίνουν ότι το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου το εν λόγω πρόγραμμα πέτυχε να αναχαιτίσει την αύξηση της φτώχειας σε μηνιαία βάση αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την αύξηση της ακραίας φτώχειας. Τον Απρίλιο τα πρόσθετα επιδόματα βοήθησαν περισσότερους από 18 εκατ. Αμερικανούς να αποφύγουν τη φτώχεια. Ο αντίστοιχος αριθμός ήταν, όμως, πολύ μικρότερος το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όταν μόνον 4 εκατ. Αμερικανοί απέφυγαν τη φτώχεια. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη λήξη του προγράμματος παροχής επιπλέον επιδομάτων. Μιλώντας στους New York Times, ο Ζάκαρι Παρόλιν, συντάκτης της σχετικής μελέτης του Columbia, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα CARES «πέτυχε ασυνήθιστα πολλά, αλλά τώρα έχει λήξει και πολλοί άνθρωποι είναι απλώς φτωχοί».

Άλλη μελέτη που εξεπόνησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame και του Πανεπιστημίου του Σικάγου καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα, καθώς διαπιστώνει πως διολίσθησαν σε φτώχεια 6 εκατ. άτομα. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο έρευνες έγκειται μόνον στον μήνα Σεπτέμβριο. Είναι, ωστόσο, εξίσου ανησυχητικά τα πορίσματα και των δύο ερευνών όπως χαρακτηριστικά τόνισε στους ΝΥΤ ο Μπρους Μάγερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συντάκτης της έκθεσης. Όπως διευκρίνισε, οι δύο έρευνες δηλώνουν πως «ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς, να καταβάλει το ενοίκιο και να αγοράσει φαγητό».

Ανάλογη ανησυχία δημιουργεί, άλλωστε, η αύξηση των αιτούντων επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων ανέργων, όσων υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, έφτασε στις 898.000 καταγράφοντας αύξηση κατά 53.000 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας από τον Ιούλιο. Οι αιτήσεις αυτές των νέων ανέργων αυξήθηκαν σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ και η αύξησή τους καταδεικνύει αρνητικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε όλη την επικράτεια της υπερδύναμης. Αυξάνεται ως εκ τούτου η ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στο εγγύς μέλλον, καθώς αρχίζει ο χειμώνας και αναμένεται μείωση της ζήτησης τουλάχιστον για βραδινές εξόδους. Οι συντάκτες της εν λόγω έκθεση πιθανολογούν, πάντως, πως η αύξηση του αριθμού των ανέργων μπορεί να αντανακλά τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν στις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X