ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: κάπρι παντελόνι, broderie πουκάμισο και kitten heels
 

Είναι το Netflix το νέο Hollywood;

Αρχικά, το Netflix ιδρύθηκε από τους Reed Hastings και Marc Randolph στις 29 Αυγούστου 1997, στo Scotts Valley της Καλιφόρνια και πίσω από τη δημιουργία του υπάρχει ένας μύθος.  Οι δημιουργοί έχουν αφήσει να διαδοθεί πως η ιδέα της δημιουργίας του Netflix ήρθε στον Hastings όταν αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 40 δολάρια, επειδή ξέχασε να επιστρέψει την ταινία «Apollo 13» που είχε νοικιάσει. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, καθώς όλα αυτά έγιναν για λόγους marketing, ώστε να καταλάβουν οι επενδυτές καλύτερα, τότε, πως λειτουργεί το Netflix.

Το 2000 η Blockbuster είχε ευκαιρία να αγοράσει το Netflix για 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η προσφορά δεν έγινε δεκτή. Αυτό αποδείχτηκε τεράστιο λάθος, αφού το 2013 σχεδόν όλα από τα μαγαζιά της Blockbuster είχαν κλείσει και πλέον το Netflix αξίζει πάνω από 62 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2005 το Netflix είχε 35.000 διαφορετικές ταινίες διαθέσιμες και έστελνε καθημερινά 1 εκατομμύριο DVD. Το 2007 επέκτεινε τις δραστηριότητές της, εισάγοντας το streaming δεδομένων την ίδια στιγμή που διατηρούσε  την υπηρεσία ενοικίασης DVD και Blu-ray.  Η εταιρεία επεκτάθηκε διεθνώς, όταν το streaming έγινε διαθέσιμο στον Καναδά το 2010 και από εκεί συνέχισε την ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming της. Το 2013, το Netflix έκανε το… μεγάλο άλμα, καθώς επεκτάθηκε στην κινηματογραφική  και τηλεοπτική παραγωγή, καθώς και στη διαδικτυακή διανομή. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία μπαίνει δυναμικά στον τομέα του streaming αφότου αγόρασε τη σειρά ''House of Cards'' για 100 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό απέδειξε μια και καλή πως το Netflix είναι πρόθυμο να δώσει λεφτά για κάτι ποιοτικό αλλά πόσο πιθανό ήταν τότε πως μια εταιρεία ενοικίασης DVD μπορούσε να ''χτυπήσει'' τα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα. 

Εφτά χρόνια πέρασαν από τότε, και το Netflix έχει γίνει μια βιομηχανία από μόνο του. Ο Sarandos και το υπόλοιπο team της πλατφόρμας πρόκειται να ξοδέψουν, συνολικά, γύρω στα $13 δισεκατομμύρια για το περιεχόμενο που βλέπουμε εμείς, περισσότερα από κάθε κινηματογραφικό στούντιο. Οι χρήστες του Netflix θα έχουν 82 ταινίες σε ένα χρόνο σε αντίθεση με στούντιο όπως τα Warner Bros. και το Hollywood που στέλλουν μόλις 23. Η Disney δε, που είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία παραγωγής ταινιών, στέλλει μόλις 10. Το Netflix παράγει ή αναπαράγει πάνω από 700 νέα ή αποκλειστικά σόου, συμπεριλαμβανωμένων πάνω από 100 δραματικών και κωμικών παραγωγών, δεκάδες ντοκιμαντέρ και παιδικά σόου και άλλα πολλά. Πλέον υπάρχει σε 21 χώρες και ο Sarandos απέδειξε πως ποντάρει τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα. 

Ξεκινώντας από τον David Fincher (τον διακεκριμένο σκηνοθέτη του ''House of Cards''), το Netflix έχει επενδυσει σε σκηνοθέτες του ίδιου βεληνεκούς, όπως ο Spike Lee, οι Wachowski και οι αδερφοί Coen. Πέραν από τους σκηνοθέτες όμως, έχει επιστρατεύσει τον David Letterman - που ''έσπασε'' την αφυπηρέτηση του για να επιστρέψει με talk show στην πλατφόρμα - τους Obama που έχουν υπογράψει συμφωνία και πολλούς πολυβραβευμένους ηθοποιούς που συμμετέχουν στις παραγωγές του. 

Ο Ryan Murphy - δημιουργός των σειρών ''Glee'' και ''American Horror Story'' - υπέγραψε συμφωνία αξίας $300 εκατομμυρίων ενώ ο Letterman, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παίρνει $2 εκατομμύρια ανά επεισόδιο. Όλα αυτά έχουν εξυψώσει την αξία αγορά του Netflix στα $170 δισεκατομμύρια, περισσότερα από την Disney. 

Σε παραγωγές του Netflix έχουν πρωταγωνιστήσει, εκτός των άλλων, οι Adam Sandler, Robert De Niro, Jane Fonda, Al Pacino, Lily Tomlinson, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jim Carey και Scarlett Johansson. 

Αυτό, μοιάζει να είναι μόνο η αρχή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
netflix  |  hollywood  |  tv

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση