ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: hot pink blazer, στενό jean και μποτάκια σε animal print
 

Δρ Κωστρίκης: Προς επιπρόσθετα μέτρα για τη Λάρνακα

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα σχολεία

Θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για τη Λάρνακα, όπου είναι το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Απέκλεισε όμως, το ενδεχόμενο του lockdown, σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι περισσότερα τοπικά, όπως αυτά που λήφθηκαν και στην περίπτωση της Λεμεσού τον Αύγουστο.

Ανησυχητική η κατάσταση για Λάρνακα, θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα

Ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι είναι ανησυχητικές οι αλυσίδες κρουσμάτων στην Λάρνακα. «Ανησυχεί όλα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των πραγμάτων και όλη η Επιστημονική Ομάδα μαζί με τον Υπουργό, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μέτρα για τη Λάρνακα όταν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο που μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα μέτρα, τα οποία υπολογίζεται να παρθούν, θα είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόσαμε στη Λεμεσό, όταν παρουσιάστηκε παρόμοιο φαινόμενο έξαρσης τον Αύγουστο.

«Συγκεκριμένα, δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, αλλά θα έχουν να κάνουν με τη μείωση αριθμού συναθροίσεων ατόμων, πιθανότητα μείωσης αριθμού ατόμων που βρίσκονται σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους εστιατορίων και τέτοια θέματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή, είναι η Λάρνακα. «Συνολικά έχουμε 57 άτομα σε όλες τις συστάδες. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες συστάδες. Η πιο μεγάλη είναι αυτή της Μητρόπολης Κιτίου που είναι κι ο ίδιος ο Μητροπολίτης θετικός, είναι η συστάδα του εστιατορίου στις Φοινικούδες, είναι η συστάδα του παραλιακού ξενοδοχείου και είναι και η συστάδα της ποδοσφαιρικής ομάδας με την οποία δημιουργήθηκε νέα συστάδα άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας τώρα. Μεγαλώνουν οι υφιστάμενες και αυξάνεται και ο αριθμός των συστάδων στην επαρχία Λάρνακας με επίκεντρο τη Λάρνακα», είπε.

Σε ερώτηση αν θα επιβληθεί lockdown, απάντησε αρνητικά. «Το lockdown είναι απομακρυσμένο, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται μέτρα τοπικά με επίκεντρο τον αριθμό συναθροίσεων. Φαίνεται ότι στη Λάρνακα υπάρχει κάποια χαλάρωση των μέτρων σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον γι αυτό υπάρχει αύξηση του αριθμού των συστάδων», σημείωσε.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα σχολεία

Ο Καθηγητής είπε ότι από την κατάσταση στα σχολεία αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη έξαρσης.
«Τα σχολεία αποτελούν χώρο συναθροίσεων μεγάλων αριθμών ατόμων και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να καταργηθεί η χρήση της μάσκας και από τους εκπαιδευτικούς και από τους μαθητές. Είναι εξαιρετικής σημασίας η χρήση μάσκας όσο δύσκολο και να είναι αυτό το πράγμα. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ. Είναι ενδείξεις που τις έχουμε τους τελευταίους μήνες και η μάσκα αποτελεί ένα φραγμό στην μετάδοση του ιού».

Οι προβλέψεις για Χειμώνα

Ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι οι προβλέψεις για τους χειμερινούς μήνες είναι ότι υπάρχει αύξηση μεταδοτικότητας του ιού και ο λόγος είναι επιδημιολογικός αφού τα άτομα σε χαμηλές θερμοκρασίες τείνουν να βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει αυξητική τάση της μεταδοτικότητας του ιού.

Επισήμανε ότι η επιδημία θα εξαλειφθεί με τον εμβολιασμό. «Το εμβόλιο αποτελεί τη ναυαρχίδα όλων των ιατρικών προσπαθειών. Επομένως πιστεύω ότι αυτή η επιδημία θα εξαλειφθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, όπως έγινε με την ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, έτσι θα εξαλειφθεί και αυτή η μεταδοτική ασθένεια», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X