ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Covid-19: «Πολύ ανησυχητική» η εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη

Η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη είναι «πολύ ανησυχητική» δηλώνει εκπρόσωπος του ΠΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη είναι «πολύ ανησυχητική», παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που επικρατούσε την άνοιξη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά την διάρκεια online ενημέρωσης των δημοσιογράφων και κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας

«Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης. Η Covid-19 είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φθάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Το φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα της επιδημίας συνεχίζει να εξελίσσεται στην Ευρώπη, με εκθετική αύξηση του ημερήσιου απολογισμού των κρουσμάτων...ήρθε η ώρα της δράσης. Το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις είναι: μην διστάζετε να λάβετε χαμηλής εμβέλειας μέτρα , ώστε να αποφύγετε τις επώδυνες και επιζήμιες καταστάσεις που είδαμε στο πρώτο κύμα (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο)», είπε.

Ο Χανς Κλούγκε αναφέρθηκε σε προβλέψεις με βάση «αξιόπιστα επιδημιολογικά μοντέλα» τα οποία «δεν είναι αισιόδοξα» για την ζώνη της Ευρώπης.

«Αυτά τα μοντέλα δείχνουν ότι η άσκηση παρατεταμένης χαλαρής πολιτικής μπορεί να εκτοξεύσει - κατά τον Ιανουάριο 2021 - την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλιο», προειδοποίησε.

Όμως, η λήψη απλών, ταχέων περιοριστικών μέτρων τώρα - όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας και ο έλεγχος των κοινωνικών συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους - μπορεί να σώσει 281.000 ζωές μέχρι τον Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους», τόνισε ωστόσο ο Χανς Κλούγκε, επιμένοντας στην σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας.

«Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί άνω των 7,25 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊού και περί τους 250.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X