ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Brent Renaud: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά

Ο 51χρονος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης έπεσε νεκρός, αφήνοντας στη μέση το ντοκιμαντέρ του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Brent Renaud: Αντίο σε έναν παγκόσμιο ρεπόρτερ. Πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας, φωτορεπόρτερ, σκηνοθέτης και επισκέπτης καθηγητής σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Ο 51χρονος Αμερικανός έπεσε νεκρός την περασμένη Κυριακή (13/3) από ρωσικά πυρά στην πόλη Ιρπίν, γράφοντας τον τραγικό επίλογο για έναν άντρα που κατέγραφε τον ανθρώπινο πόνο στο ντοκιμαντέρ του, που αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το οποίο, ωστόσο, έμεινε στη μέση.

Συγκέντρωνε υλικό για τους πρόσφυγες, όταν το όχημά του χτυπήθηκε σε ένα σημείο ελέγχου στο Ιρπίν, λίγο έξω από το Κίεβο και ο ίδιος βρήκε τραγικό θάνατο από ρωσικά πυρά.

Παθιασμένος με τη δουλειά του, ριψοκίνδυνος και έμπειρος. Με μία κάμερα στο χέρι ταξίδευε στις πιο επικίνδυνες γωνιές του πλανήτη και κατέγραφε γεγονότα. Κινηματογραφική η ζωή του όπως και η δράση του, αποτυπώνοντας τα παγκόσμια γεγονότα με τον φακό του.

Ο Renaud, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας, σε συνεργασία με τον αδερφό του Κρεγκ, παρήγαγε μια σειρά ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, που επικεντρώνονται κυρίως σε ανθρώπινες ιστορίες από τα πιο καυτά σημεία της οικουμένης. Οι αδελφοί Renaud είχαν καταφέρει να αποκτήσουν διακριτό αποτύπωμα στην ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή των ΗΠΑ. Μέσα από ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές και εκτεταμένα φωτορεπορτάζ κάλυψαν τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό του 2010 στην Αϊτή, τις πολιτικές κρίσεις στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τις συγκρούσεις στην Αφρική, τον πόλεμο με τα ναρκωτικά στο Μεξικό και την προσφυγική κρίση στην Κεντρική Αμερική.

Κέρδισαν πολλά βραβεία στην τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Peabody το 2015 για τη σειρά βίντεο "Last Chance High".

Τα αδέρφια σκηνοθέτησαν το ντοκιμαντέρ Meth Storm που κυκλοφόρησε το 2017 από την HBO Documentary Films. Ο Renaud ήταν μέλος του Nieman του 2019. Μαζί με τον αδελφό του, ήταν χορηγός του Κέντρου Πούλιτζερ· ίδρυσαν επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λιτλ Ροκ.

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X