ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η γυναικεία τετράδα της κυβέρνησης της Φινλανδία

Δέσποινα Άσπρου

Η αλήθεια είναι πως μπορεί από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, να υπήρξαν πολλές γυναίκες που όχι απλώς ανέπτυξαν πολιτική δράση αλλά ανέλαβαν και άσκησαν εξουσία, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η ικανότητα δεν είναι θέμα φύλου, ωστόσο η πολιτική ήταν για πολλά χρόνια ένα «άβατο μονοπάτι» για τις γυναίκες. 

Η κατάσταση σήμερα, αν και σαφώς είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν -όσο αφορά την ύπαρξη γυναικών σε ηγετικές θέσεις- σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανδρών και γυναικών, η Κύπρος καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ και σίγουρα η θέση αυτή δεν είναι και ότι καλύτερο. Για το γεγονός και το ενδεχόμενο σεξιστικής συμπεριφοράς στον χώρο της πολιτικής, μας μίλησαν πρόσφατα 4 Κύπριες πολιτικοί. Το συμπεράσμά μας; Ο σεξισμός δεν περιορίζεται στα στενά όρια της πολιτικής, αλλά υπάρχει παντού. 

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο νησί μας, μάθαμε πρόσφατα πως η Φινλανδία απέκτησε και επίσημα τη νεαρότερη πρωθυπουργό στον κόσμο, την Sanna Marin. Φυσικά το προοδευτικό παράδειγμα της χώρας, μας εντυπωσίασε και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο πλάι της νέας πρωθυπουργού της Φιλανδίας, βρίσκονται ακόμη τέσσερις γυναίκες:  η ηγέτης των Κεντρώων και υπουργός Οικονομικών Katri Kulmuni, η Li Anderson της Αριστερής Συμμαχίας και υπουργός Παιδείας, η Maria Ohisalo των Πρασίνων υπουργός Εσωτερικών, και η Anna- Maja Henriksson του Σουηδικού Κόμματος του Λαού έγινε υπουργός Δικαιοσύνης.

Η νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας, εκτός από την Μarin, ενισχύεται και με άλλες τρεις νεότατες ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες, μετά την εκλογή της νεότερης πρωθυπουργού στον κόσμο.

Όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε, η Φιλανδία -όσο αφορά την πολιτική και όχι μόνο- εντυπωσιάζει. Η νέα κυβέρνηση της χώρας πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αξίζει στα βήματά της, να βαδίσουν όλες οι χώρες. Βρισκόμαστε σχεδόν στο 2020 και η νέα δεκαετία, ελπίζουμε να σηματοδοτήσει την δίκαιη παροχή ευκαιριών, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. 

 Η κυβέρνησης της Φινλανδίας είναι από τις πιο προοδευτικές της εποχής μας

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X