ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Αρχίζει σήμερα η δίκη Trump

Αυτή τη φορά ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει μία μόνο κατηγορία, εκείνη της «υποκίνησης σε ανταρσία»

Aρχίζει σήμερα στην αμερικανική Γερουσία η δίκη του Donald Trump, του μοναδικού ηγέτη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτή τη φορά ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει μία μόνο κατηγορία, εκείνη της «υποκίνησης σε ανταρσία», αναφορικά με τον ρόλο του στην έφοδο αγανακτισμένων οπαδών του που αμφισβητούσαν το εκλογικό αποτέλεσμα, στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, καθώς δεν υπάρχει χρεία πολλών μαρτύρων. Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του συντάγματος θα δικάσουν τον Donald Trump, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή έκτροπα εκείνης της ημέρας, όταν πολιορκήθηκαν από τον όχλο των φανατικών. Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου. Ο ίδιος ο Donald Trump δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Εχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε χθες τη δίκη του «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.

Συνεχίζοντας την αποδόμηση των πολιτικών Trump, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με το καθεστώς του παρατηρητή. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προστίθεται ότι το εν λόγω Σώμα είναι «ελαττωματικό» και θα χρειαστεί «μεταρρυθμίσεις». Ο Donald Trump είχε αποσύρει τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο είναι «προκατειλημμένο κατά του Ισραήλ».

Στο εσωτερικό μέτωπο, η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την πανδημία, ώστε να καμφθεί ο σκεπτικισμός για την ανάγκη εμβολιασμού. Το σχετικό πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ενός δισ. δολαρίων. Η έναρξη της εκστρατείας καθυστερεί λόγω των ελλείψεων σε εμβόλια, που δεν επιτρέπουν ούτως ή άλλως ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμού. Ο ίδιος ο Biden, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αναγνώρισε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού η λεγόμενη ανοσία αγέλης, κάτι που απαιτεί να έχει εμβολιασθεί το 70%- 75% του πληθυσμού.

Πηγή: Kahimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X