ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρι αθλητική φόρμα, μαύρο knitwear και sneakers
 

Αρχίζει η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ αρχές του 2021

Στοχεύει στη δημιουργία αστικής Πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και στην κατασκευή 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης

Ο Δήμος Λευκωσίας προχωρά στην προκήρυξη προσφορών πριν το τέλος Νοεμβρίου για την ανάπλαση στο χώρο του παλιού ΓΣΠ που στοχεύει στη δημιουργία αστικής Πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και στην κατασκευή 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 570 θέσεων.

Πρωτεύων στόχος του έργου είναι η αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ: ένας πνεύμονας αναπτυγμένος σε εδαφικό ανάγλυφο, με ισχυρό χαρακτήρα, κυρίαρχη τη φύση και διακριτικό το ανθρωπογενές περιβάλλον, μια νέα εμπειρία αυτόνομου δημόσιου χώρου. Το πρώην ΓΣΠ βρίσκεται πάνω στον σημαντικότερο άξονα της σύγχρονης Λευκωσίας. Το πάρκο/πλατεία πρέπει να ενταχθεί δυναμικά σ’αυτόν, να μη παραμείνει ένας παράπλευρος χώρος. Η συνθετική δομή της πρότασης γεννιέται από την παράκαμψη αυτού του άξονα, βασισμένη στα πιο κάτω:

- Εσωστρεφής πράσινος πνεύμονας, μονωμένος από την πόλη και την κυκλοφορία.
- Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ.
- Εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου.
- Δύο υπόγειες στάθμες χώρων στάθμευσης , συνολικής χωρητικότητας 570 θέσεων σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ)

Η ιδέα της παράκαμψης φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τους πιο πάνω στόχους με μία μόνον χειρονομία:
με την πτύχωση του γηπέδου σε ανάγλυφο, βυθίζοντας το έδαφος στο μέσον και υψώνοντας τα άκρα του. Τα “ανασηκώματα” των άκρων διαμορφώνουν νέα αστικά μέτωπα και προσφέρουν προσβάσεις από το πάρκο/πλατεία στο φουαγιέ του θεάτρου.

Η βεράντα του τελευταίου συμπληρώνει τον αμφιθεατρικό δημόσιο χώρο, μεταλλάσσοντας το θέατρο σε θεατή του πάρκου. Δύο σχισμές στο έδαφος παράγουν εμπορικά μέτωπα κατά μήκος της παράκαμψης, ενώ μια μακρά πέργκολα κατά μήκος της οδού Ευαγόρου επιστέφει εμπορικές χρήσεις, με ένα υδάτινο φίλτρο ανάμεσα στο πέρασμα του δρόμου και τον περίπατο του πάρκου, Η “νεροκουρτίνα” αυτή χύνεται σε ρυάκι στην πλευρά του αμφιθεάτρου, βελτιώνοντας το μικροκλίμα του.

Αρχιτέκτονες
Γιάννης Κίζης, Κωσταντής Κίζης, Θύμης Δούγκας, Γρηγόρης Πατσαλοσαββής

Σύμβουλοι
Πολιτικός Μηχανικός: Φαίδων Καρυδάκης
Μηχανολόγος Μηχανικός: Χρίστος Ζόμπολας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός: Νίκος Προύνιας
Επιμετρητής Ποσοτήτων: Γουίδο Καπιρής
Σύμβουλος Ασφάλειας και Υγείας: Φλώρος Παντελή
Σύμβουλος φυτοτεχνίας τοπίου: Αντώνης Σκορδίλης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΓΣΠ  |  ανάπλαση  |  πράσινο  |   |  παλαιό  |  2021  | 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση