ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για αποκλιμάκωση

Σε προειδοποιήσεις προβαίνει ο Υπουργός Υγείας για να μην δημιουργούνται προσδοκίες προς την κατεύθυνση των χαλαρώσεων

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Γιάννου Λύτρα

Όλο και πιο σαφές γίνεται από πλευράς Υπουργείου Υγείας το ότι οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν αποκλιμάκωση σύντομα. Η κατάσταση, αν και παραμένει, τρόπον τινά, υπό έλεγχο, πολύ εύκολα μπορεί να εκτροχιαστεί, με την χαλάρωση που παρατηρείται ανάμεσα στους πολίτες απέναντι στα μέτρα προστασίας και στα διατάγματα. Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, μάλλον προς την αντίθετη της αποκλιμάκωσης κατεύθυνση οδηγεί, ωστόσο η κυβέρνηση δεν αναμένεται ότι θα τηρήσει σκληρή στάση προς το παρόν. Ο σημαντικότερος επιδημιολογικός δείκτης, που είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, θεωρείται ότι δεν έχει φτάσει στο έσχατο σημείο, αν και οι φωνές για αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας γίνονται εντονότερες. Στον αέρα βρίσκονται και οι χαλαρώσεις της πασχαλινής περιόδου, με την κυβέρνηση, μάλιστα, να προχωρεί στο κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων νωρίτερα. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η επίσπευση του εμβολιαστικού πλάνου τις επόμενες μέρες, δεδομένης και της απόφασης των χωρών της Ευρώπης για το «Πράσινο Διαβατήριο».

Δεν βλέπουν αποκλιμάκωση

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου στην παρούσα φάση δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας να βλέπει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αποκλιμάκωσης σύντομα, κάτι για το οποίο ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε και το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά όσον αφορά ενδεχόμενη αυστηροποίηση της στάσης της κυβέρνησης, ήτοι την λήψη μέτρων, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί, δεδομένης της επιδεινούμενης επιδημιολογικής εικόνας.

Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, όμως, δεν επιθυμεί την δημιουργία προσδοκιών από μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τα επόμενα βήματα, καθώς επικρατεί ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα. Στον αέρα βρίσκονται και οι χαλαρώσεις οι οποίες εξετάζονταν για την περίοδο του Πάσχα. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει ζητήσει τις απόψεις των επιστημόνων και αξιολόγηση της κατάστασης, ακόμα και για πιθανή επαναφορά περιοριστικών μέτρων.

Τα σχολεία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσπάθεια για μείωση των περιστατικών Covid στην κοινότητα πιθανόν να αγγίξει τα σχολεία, τις επόμενες μέρες, και δη τα δημοτικά. Όπως πληροφορείται η «Κ», ο Υπουργός Υγείας, εδώ και μερικές μέρες, ζήτησε την άποψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τα σχολεία, ενώ θα έχει επαφές με τον Υπουργό Παιδείας με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν το πρόωρο κλείσιμο για πασχαλινές διακοπές, των Δημοτικών Σχολείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκύπτει από την ομάδα Ιχνηλάτησης ότι στα Δημοτικά Σχολεία υπάρχουν πολλά περιστατικά Covid. Πρόβλημα παρατηρείται και στα σχολεία μεγαλύτερων βαθμίδων, αλλά λόγω των εξετάσεων στις οποίες παρακάθονται το επόμενο διάστημα οι μαθητές, δύσκολα θα ληφθεί ανάλογη απόφαση.

Ζορίζεται η ιχνηλάτηση

Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών κορωνοϊού που ανακοινώνεται ημερησίως, έχει αντίκτυπο και στην διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών. Η αρμόδια ομάδα, μετά την ύφεση που είχε παρατηρηθεί στον ημερήσιο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών το προηγούμενο διάστημα, έχει αρχίσει να δυσκολεύεται στον εντοπισμό και στην αυθημερόν ενημέρωση όλων των επαφών. Παράλληλα, παρατηρείται ξανά το πρόβλημα της απόκρυψης επαφών, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της ομάδας ιχνηλάτησης.

Εμβολιασμός και «Πράσινο Διαβατήριο»

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση του πράσινου διαβατηρίου ώστε να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε όσους έχουν εμβολιασθεί, ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην Ε.Ε., ενώ το πλαίσιο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021. Στο «πράσινο διαβατήριο» επενδύει σε μεγάλο βαθμό και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα άρνησης του εμβολιασμού.

Η απόκτηση του εν λόγω πιστοποιητικού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εφαρμοστεί, όχι μόνο στα ταξίδια, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως είναι οι συναυλίες, τα γήπεδα, οι γάμοι και γενικότερα οι δεξιώσεις, ενδεχομένως τα εστιατόρια και οποιεσδήποτε άλλες μορφές κοινωνικής συνάθροισης. Με τον τρόπο αυτό, αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και θα πειστούν άτομα που ανήκουν στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες να λάβουν το εμβόλιο. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι και η επικοινωνιακή προσέλκυση των νεαρότερων ατόμων στον εμβολιασμό μέσω καμπάνιας και σωστής πληροφόρησης, ώστε να αποσοβηθεί η ζημιά που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των Κυπρίων πολιτών, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, στις ηλικιακές ομάδες 60-70 ετών, ξεπερνά το 50%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί και θα πλησιάσει στο επιθυμητό 70%, όταν θα δοθεί εκ νέου ευκαιρία διευθέτησης ραντεβού για εμβολιασμό στα άτομα που εμπίπτουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X