ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Αφγανιστάν: Η σεξουαλική σκλαβιά επανέρχεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται

«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον...»

Δέσποινα Άσπρου

Λίγες ώρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από το Ταλιμπάν ο εφιάλτης για τις γυναίκες φαίνεται να επέστρεψε και η παγκόσμια ανησυχία που έχει ξεσπάσει για το νέο υπερσυντηρητικό καθεστώς που θα κυριαρχήσει στο Αφγανιστάν δεν είναι υπερβολή.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα -και κυρίως των γυναικών- κινδυνεύουν και οι περισσότερες γυναίκες, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού συρρέουν κατά χιλιάδες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα και να σωθούν.

Ήδη από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν τις πρώτες επαρχίες στο Αφγανιστάν, μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην πόλη Κανταχάρ και διέταξαν - με όπλα στα χέρια- εννέα εργαζόμενες να φύγουν, ενώ τους ανακοίνωσαν πως την θέση που κατείχαν θα μπορούσαν να πάρουν οι άντρες της οικογένειάς τους. Το περιστατικό είναι απλώς ένα ενδεικτικό παράδειγμα για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν από δω και πέρα στις γυναίκες του Αφγανιστάν - μετά από 20 χρόνια αγώνων για ίσα δικαιώματα.

Να θυμίσουμε πως από το 1996 μέχρι και το 2001, το διάστημα δηλαδή που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορευόταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από κάποιο αρσενικό της οικογένειάς τους. Τότε, όσες γυναίκες θέλησαν να αντισταθούν, ξυλοκοπήθηκαν δημόσια από την θρησκευτική αστυνομία του καθεστώτος. 

Σε μια προσπάθεια να μην χαθούν όσα επιτεύχθηκαν από τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια η Ράντα Άκμπαρ, Αφγανή φωτογράφος έγραψε στο Twitter «Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν ανθρώπινα σώματα, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον, πέφτει η Τέχνη και ο Πολιτισμός, πέφτει η ζωή και η ομορφιά, πέφτει ο κόσμος. Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει όλο αυτό» και με αυτόν τον τρόπο έστειλε το δικό της μήνυμα. Αυτή φυσικά δεν είναι η μόνη γυναίκα από το Αφγανιστάν που κάνει έκκληση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν ανησυχούν μόνο για το επαγγελματικό τους μέλλον, αλλά και για το ενδεχόμενο να επανέλθει η σεξουαλική σκλαβιά.

Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του theconversation.com, οι Ταλιμπάν διέταξαν τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες να τους παράσχουν μια λίστα με κορίτσια άνω των 15 ετών και χήρες κάτω των 45 ετών για "γάμο" με τους Ταλιμπάν μαχητές. Παράλληλα, στην περιοχή Faryab, δόθηκε η εντολή από τους Ταλιμπάν να μην πωλούνται προϊόντων σε ασυνόδευτες γυναίκες. Εντωμεταξύ οι αφίσες στις πόλεις που καταλαμβάνουν οι Ταλιμπάν σχετικά με την "ευπρεπή" ένδυση και τους κανόνες "ορθής" συμπεριφοράς, δεν είναι μυθοπλασία.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του αφγανικού μέσου ενημέρωσης, Tolo News, Lotfullah Najafizada, σε ανάρτηση του στο Twitter απεικονίζει έναν άντρα ο οποίος καλύπτει εικόνες γυναικών σε βιτρίνες με νυφικά.

Αυτά είναι μονάχα μερικά παραδείγματα και ίσως μικρά... σε όσα θα ακολουθήσουν.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση