ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

8 φεμινίστριες που μας εμπνέουν

Από τους πρώτες αγώνες για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στο κίνημα #Metoo

O φεμινισμός έχει μια ένδοξη αναβίωση με τις νεότερες γενιές γυναικών να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να ενισχύουν τις φωνές εκείνων που για χρόνια είχαν μείνει σιωπηλοί. Από τους πρώτες αγώνες για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στο κίνημα #Metoo σας παρουσιάζουμε μερικές από τις γυναίκες που με τους αγώνες του άλλαξαν τα δεδομένα και μας βοήθησαν να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Mary Wollstonecraft
Φεμινίστρια φιλόσοφος και Αγγλίδα συγγραφέας. Η Mary Wollstonecraft(1759-1797) χρησιμοποίησε την φωνή της και αγωνίστηκε για την ισότητα των φύλων. Με το βιβλίο της που έγραψε το 1792 «A Vindication of the Rights of Women» αμφισβήτησε τις θεωρίες του Rousseau σχετικά με το πως οι γυναίκες ήταν κατώτερες και κέρδισε μια θέση στον κόσμο της φεμινιστικής λογοτεχνίας.

Emmeline Pankhurst
Η Emmeline Pankhurst (1858-1928) ανήκε στις Σουφραζέτες. Χρησιμοποίησε κάποιες ακραίες τακτικές για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Μερικές από τις τακτικές περιλάμβαναν το δέσιμό της στις σιδηροτροχιές και απεργίες πείνας. Δύστυχος πέθανε 3 εβδομάδες πριν την έγκριση του νόμου για την ψήφο των γυναικών στην Αγγλία.

Simone de Beauvoir
Η Γαλλίδα συγγραφέας και φιλόσοφος Simone de Beauvoir (1908-1986) ήταν μια εξέχουσα φεμινιστική φιγούρα στην εποχή της, συχνά κατέκρινε το πατριαρχικό σύστημα για όλα τα ελαττώματά του. Το έργο της το 1949 «Το δεύτερο φύλο» παρείχε τα δομικά στοιχεία για το φεμινισμό του δευτέρου κύματος και παρόλο που φυσικά αντιμετώπισε πολύ μίσος, η σαφήνεια του έργου της υπερέβη το «δράμα» που ακολούθησε.

Betty Friedan
Μπροστά από την εποχή της η συγγραφέας και ακτιβίστρια Betty Friedan (1921-2006) ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο εικονικές προσωπικότητες του αμερικανικού φεμινιστικού κινήματος. Το best-selling βιβλίο της το 1963 «The Feminine Mystique» έφερε νέο αέρα στον σκοπό. Οργάνωσε την Απεργία των Γυναικών για την Ισότητα κατά την 50ή επέτειο της τροπολογίας για τα ίσα δικαιώματα, η οποία έδωσε δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες. Το 1966 η Friedan ίδρυσε το National Organisation for Women και πολλούς άλλους οργανισμούς που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών.

Oprah Winfrey
Από πού να αρχίσουμε με μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στον πλανήτη. Η Oprah Winfrey άφησε την άνιση αμοιβή που έλαβε στην αρχή της καριέρας να γίνει το έναυσμά της. Σίγουρα γνωρίζεται ότι πλέον η Oprah έχει το δικό της επιτυχημένο show που παρουσιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Το «The Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls» δίνει σε γυναίκες την υποστήριξη και δύναμη που χρειάζονται για να θριαμβεύσουν.

Alexandria Ocasio-Cortez
Είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην πολιτική των ΗΠΑ. Η 29χρονη Alexandria Ocasio-Cortez μιλάει ανοιχτά για τις πολιτικές του Trump με τις οποίες διαφωνεί και μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει το γραφείο της (εκλέχτηκε στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2019) για να πατάξει τη διαφθορά και να παλέψει για τις γυναίκες και τις μειονότητες.

Emma Watson
Η Emma Watson, ηθοποιός, κέρδισε τις καρδιές μας με την συναισθηματική ομιλία που έδωσε στον ΟΗΕ, η οποία περιέγραψε τον φεμινισμό ως αγώνα όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες. Από την ομιλία της προώθησε το κίνημα #HeForShe. Fan Fact: Αν δεν ήταν η Ερμιόνη ο Harry Potter θα είχε πεθάνει από το πρώτο βιβλίο.

Malala Yousafzai
Στην ηλικία των μόλις 11 ετών η Malala Yousafzai (γεννήθηκε το 1997) κέρδισε την προσοχή του κόσμου. Η νεαρή Πακιστανή μίλησε εναντίον των Taliban και περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Taliban διοικούν. Επέζησε βάρβαρες και βίαιες συνθήκες και συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών στη χώρα της.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση