ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

5 τρόποι για να εντάξετε την ανακύκλωση στη ζωή σας

Μια απαραίτητη συνήθεια και όχι προαιρετική

Ριάνα Στυλιανού

Είμαστε πλέον σε μια φάση που η ανακύκλωση και η περιορισμένη χρήση πλαστικού είναι αναγκαία και όχι απλά μια επιλογή που αν θέλουμε υιοθετούμε. Ο πλανήτης βρίσκετε σε κρίση και υπεύθυνοι για αυτό είμαστε εμείς οι άνθρωποι, επομένως ο μόνος τρόπος για να τον σώσουμε είναι να επέμβουμε, αλλά αυτή τη φορά κάνοντας ότι καλύτερο περνά από το χέρι μας.

Αρχικά, η ρύπανση του περιβάλλοντος δυστυχώς ακόμα να περιοριστεί, εφόσον δεν είναι λίγοι αυτοί που πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν, μολύνοντας έτσι τα όμορφα τοπία του νησιού μας. Αυτή η ενέργεια γίνεται περισσότερο από εμάς τους ενήλικες και μετά από τα παιδιά, τα οποία πρέπει να διδάξουμε περί του θέματος και να είμαστε πρότυπα προς μίμηση, για το καλύτερο.

Η ανακύκλωση είναι το Α και το Ω εάν θέλουμε να κάνομε όντος αισθητή διαφορά με τις πράξεις μας. Δείτε παρακάτω ποιες συνήθειες πρέπει να υιοθετήσετε εάν δεν τις έχετε ήδη. 

Ανακύκλωση στο σπίτι
Για να διευκολύνουμε τον εαυτό μας όσον αφορά την ανακύκληση στο σπίτι, είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε διάφορα δοχεία στον χώρο μας, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα μας με βάση το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Προσοχή όμως, όχι όλα τα πλαστικά προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα, και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε ακόμα να χρησιμοποιούμε τόσα πολλά πλαστικά αντικείμενα στην καθημερινότητά μας. Μόνο αυτά που φέρουν το πιο κάτω σύμβολο μπορούν να ανακυκλωθούν. Πλαστικές σακούλες από την υπεραγορά, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια του καφέ/ νερού, πιάτα μιας χρήσης, σακουλάκια από snacks και κατεψυγμένων, δεν ανακυκλώνονται.

Χρήση reusable αντικειμένων
Η χρήση reusable αντικειμένων είναι πολύ πιο σημαντική απ΄ όσο φαντάζεστε. Σκεφτείτε πως ο μέσος άνθρωπος πίνει τουλάχιστον δυο καφέδες την ημέρα, και ένας από αυτούς προέρχεται από κάποια καφετέρια, τον οποίο απολαμβάνει από το πλαστικό του ποτήρι. Σκεφτείτε την τεράστια ποσότητα πλαστικών cups που χρησιμοποιείται ημερησίως... είναι τεράστια, πόσο μάλλον όταν υπολογίσουμε τους τόνους πλαστικού που δεν ανακυκλώνεται κάθε χρόνο. Επομένως υιοθετήστε δικό σας ποτήρι καφέ, που στην αγορά θα βρείτε εκατοντάδες σχέδια και χρώματα.

Επίσης, όσον αφορά τις επισκέψεις μας στις υπεραγορές, όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι πλαστικές σακουλές που προσφέρουν στους καταναλωτές δεν ανακυκλώνονται, επομένως η χρήση δικής μας τσάντας από το σπίτι είναι απαραίτητη. Προτείνουμε τις ρούχενες που είναι πολύ πιο ανθεκτικές.

Επαναχρησιμοποίηση υλικών
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα προϊόντα για πολλούς άλλους λόγους. Όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φυτέψετε κάποιο φυτό, τα παλιά σας έγγραφα ή οποιουδήποτε άλλου είδους χαρτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο χαρτί, πριν πεταχτούν στα δοχεία ανακύκλωσης.

Κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση, για όσους δεν έχετε ξανακούσει αυτό τον όρο, είναι μία φυσική διαδικασία κατά την οποία υλικά φυτικής προέλευσης μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα, που με τη σειρά του βελτιώνει το χώμα, έχοντας ως αποτέλεσμα, λίπασμα για τον κήπο. Με αυτό τον τρόπο “ανακυκλώνουμε” διάφορα υλικά που έχουμε στο σπίτι, όπως υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, υπολείμματα καφέ και τσόφλια αυγών.

Ανακύκλωση μπαταριών
Η ανακύκλωση μπαταριών είναι πολύ σημαντική, εφόσον σε κάθε σπίτι υπάρχουν κατά μέσο όρο 78 μπαταρίες. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια, με αυτό τον τρόπο χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ πολλά από τα στοιχεία της μπορούν να περάσουν υδροφόρο στον ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Επομένως θα ήταν ωφέλιμο να ανακυκλώναμε τις μπαταρίες ώστε “ο κύκλος της ζωής” τους να συνεχιστεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X