ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Balmoral, το κάστρο που πέρασε τις τελευταίες της ώρες η βασίλισσα

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι' αυτό

Το κάστρο Balmoral στην Σκωτία εδώ και χρόνια αποτελούσε το καταφύγιο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία μετέβαινε σ’ αυτό για να περνά ήσυχες στιγμές, ενώ για την ίδια, ήταν κάτι σαν παράδοση να περνά αρκετές ημέρες του καλοκαιριού εκεί. Εκεί, έζησε και τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Στο συγκεκριμένο μέρος η μακροβιότερη μονάρχης της Αγγλίας έχει ζήσει μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής της, από τότε που ήταν παιδί μέχρι και τον θάνατό της, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Το κάστρο Balmoral είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με τον «βράχο» της, τον πρίγκιπα Φίλιππο, του οποίου ο θάνατος στις 9 Απριλίου 2021 ήταν η αφορμή για να αρχίσει να επιδεινώνεται η υγεία της βασίλισσας. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, ακόμη και τους εσωτερικούς και γύρω χώρους του αγαπημένου ησυχαστήριου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Που ακριβώς είναι και σε ποιον ανήκει;

Το κάστρο βρίσκεται στον ποταμό Dee και κοντά στο βουνό Lochnagar, ενώ απέχει περίπου 500 μίλια από τα ανάκτορα του Buckingham (9 ώρες οδικώς). Αποτελέι προσωπική περιουσία της βασίλισσας που κληρονόμησε από την οικογένεια της.

Πόσο καιρό είναι στην κατοχή της βασιλικής οικογένειας;

Ενοικιάστηκε για πρώτη φορά το 1848 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1952 αγοράστηκε από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, ήταν αγορά του πρίγκιπα Αλβέρτου για τον ίδιο και τη σύζυγό του, βασίλισσα Βικτώρια. Το Balmoral, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όμως, από τότε έχουν γίνει αρκετές ανακαινίσεις και αλλαγές που πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική του μορφή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αρχιτεκτονική του

Όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η βασίλισσα Βικτώρια αγόρασαν το κάστρο, αποφάσισαν ότι ήταν πολύ μικρό για να ζήσει εκεί η βασιλική οικογένεια κι έτσι ξεκίνησαν να χτίζουν ένα νέο που μόλις ολοκληρώθηκε, το αρχικό κτίσμα κατεδαφίστηκε. Το νέο κάστρο, χτίστηκε από τους Σκωτσέζους αρχιτέκτονες John και William Smith. Κατασκευάστηκε από τοπικό γρανίτη και οργανώθηκε σε δύο τμήματα που το καθένα από αυτά περιστρεφόταν γύρω από ένα προαύλιο χώρο. Ένα από τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά που το κοσμούν μέχρι και σήμερα είναι ένας πυργίσκος πύργος ρολογιού. Σήμερα, το ακίνητο του 19ου αιώνα θεωρείται ιστορικό κτίριο της κατηγορίας Α’ και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σ’ αυτό υπάρχουν 150 κτίρια.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι, ο πρίγκιπας Αλβέρτος συμμετείχε στην διαδικασία του σχεδιασμού και ήταν υπεύθυνος για μια σειρά από μικρότερες προσθήκες στο κάστρο, όπως η κύρια αγροικία. Μετά τον θάνατο του, η βασίλισσα Βικτώρια έχτισε μια σειρά από εξοχικά σπίτια, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Μια από αυτές τις εξοχικές κατοικίες ανήκει στον σημερινό βασιλιά Κάρολο.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Οι εσωτερικοί χώροι και οι κήποι

Υπάρχουν αρκετά δωμάτια στο κάστρο, ωστόσο μερικά από αυτά είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, η αίθουσα χορού είναι διακοσμημένη με γιγάντιους πολυελαίους, τοποθετημένες κεφαλές ελαφιών και σχέδια τρίφυλλων. Μερικές εικονογραφίες του 1800 δίνουν μια αίσθηση για το πως έμοιαζαν τα δωμάτια του Balmoral κατά τη διάρκεια της ακμής της βασίλισσας Βικτώριας. Υπήρχαν πολλά κηροπήγια, τα οποία ήταν πρακτική ανάγκη για την τότε εποχή, ενώ το προσωπικό τους δωμάτιο κοσμούσαν όμορφα λευκά φλοράλ υφάσματα και μια πράσινη ταπετσαρία με λευκά άνθη. Το Balmoral είναι επίσης διακοσμημένο με μαρμάρινα τζάκια, καθρέφτες, καρέκλες με ταπετσαρία και πολλά δερματόδετα βιβλία. Παρά την παρουσία εντυπωσιακών ρολογιών και φωτιστικών, από το κάστρο δεν λείπουν και οι σύγχρονες ανέσεις, όπως τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε το δικό της γραφείο, το οποίο περιλαμβάνει ωραία ξύλινα έπιπλα και κουρτίνες με λουλούδια. Σε σχέση με τα χρώματα, στο κάστρο επικρατεί έντονα το σκούρο πράσινο.

Οι κήποι του αγγίζουν τα 50.000 στρέμματα, ενώ το τραχύ σκωτσέζικο τοπίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης περιοχής. Υπάρχει επίσης ένας κήπος με λουλούδια που δημιούργησε η βασίλισσα Μαίρη και σε κοντινή απόσταση, ο πρίγκιπας Φίλιππος συνέλαβε με τις δικές του προσθήκες. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ανέλαβαν το κτήμα, ο αείμνηστος δούκας του Εδιμβούργου έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τους κήπους. Συγκεκριμένα, οι συνεισφορές του περιλαμβάνουν έναν λαχανόκηπο, έναν υδάτινο κήπο, έναν ανθισμένο διάδρομο και μια περιοχή γεμάτη βελανιδιές. Τέλος υπάρχει ένα συγκλονιστικό κρυμμένο στολίδι στην άγρια φύση... Ένα άγαλμα του σκύλου της βασίλισσας Βικτώριας, που ονομάζεται Noble.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cristina Dos Santos (@my_clicks_tina)

Ποια είναι η σημερινή του χρήση;

Σήμερα χρησιμοποιείται για τις διακοπές της βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα Ελισάβετ συνήθιζε να πηγαίνει στο Balmoral κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η πριγκίπισσα Νταϊάνα το επισκέφτηκαν για τον μήνα του μέλιτος τους. Λίγα χρόνια αργότερα η βασίλισσα Ελισάβετ πληροφορήθηκε για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα ενώ βρισκόταν στο Balmoral. Τέλος, στην αρχή της πανδημίας, απομονώθηκαν εκεί ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' και σύζυγος του Καμίλα.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση