ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Έτσι θα είναι ο καιρός σήμερα

Σαρώνει την Κύπρο η «Κάρμελ»

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» σαρώνει την Κύπρο από το βράδυ του Σαββάτου (18/12) αφού σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάζει την περιοχή μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι όλες οι αρμόδιες Αρχές, όπως Αστυνομία, Δήμοι και Πολιτική Άμυνα, βρίσκονται σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας όσο το δυνατόν καλύτερα.

  

*Βίντεο ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Πορτοκαλί προειδοποίηση – Ισχυρές καταιγίδες

Η μετεωρολογική υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση στην οποία αναφέρει ότι συνδυασμός παρατεταμένων βροχών και τοπικά ισχυρών καταιγίδων αναμένεται να επηρεάσει κατά διαστήματα την περιοχή. Η συνολική βροχόπτωση πιθανό τοπικά να κυμανθεί μεταξύ 85 και 110 χιλιοστών το εικοσιτετράωρο. Η προειδοποίηση είναι σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου (18/12), μέχρι και τη 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (20/12).

 

Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με βροχές κατά διαστήματα, τοπικές καταιγίδες και χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά. Τα φαινόμενα παροδικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ αλλά σταδιακά στα παράλια ή και σε καταιγίδες πολύ ισχυροί και παροδικά σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης, αλλά στα προσήνεμα κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 17 στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και καταιγίδες, καθώς και χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά. Τα φαινόμενα παροδικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και αρχικά στα παράλια τοπικά πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ αλλά σε υπήνεμες περιοχές του εσωτερικοί μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης, αλλά αρχικά στα προσήνεμα μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 9 στα παράλια και γύρω στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα σχηματιστεί παγετός.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άστατος, με τοπικές βροχές κατά διαστήματα, μεμονωμένες καταιγίδες και χιονόπτωση τοπικά στα ψηλότερα ορεινά, αλλά από το απόγευμα ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί, με τα φαινόμενα να καθίστανται μεμονωμένα. Την Τρίτη και την Τετάρτη, περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που την Τρίτη αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές και παροδική χιονόπτωση, τοπικά στα ψηλότερα ορεινά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή τη Δευτέρα, για να κυμανθεί κοντά ή λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Τρίτη αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ την Τετάρτη μικρή πτώση για να κυμανθεί εκ νέου γύρω στη θερμοκρασία της Δευτέρας.

Οδηγοί Προσοχή! Ολισθηροί δρόμοι  

Ολισθηρό είναι το οδόστρωμα στους δρόμους λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το βράδυ που πέρασε. Πέραν των βροχερών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ανά το παγκύπριο, στις κυριότερες οδικές αρτηρίες δεν παρουσιάζεται οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα το πρωί σήμερα Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος, από Λευκωσία και Λεμεσό, είναι ανοικτοί για όλα τα οχήματα.

Προειδοποιεί η Αστυνομία για τη «Κάρμελ»

Με αφορμή την πρόγνωση και πορτοκαλί προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για έντονα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο, η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Από πλευράς του το κοινό καλείται να είναι σε εγρήγορση και προετοιμασμένο να προστατεύσει τη ζωή και τη περιουσία του.

Η Αστυνομία ενημερώνει παράλληλα ότι μπορεί να υπάρξουν:

*πλημμύρες σε ιδιοκτησίες & δίκτυα μεταφορών
*προβλήματα σε ηλεκτροδότηση, συγκοινωνίες & υδατοπρομήθεια
*εκκένωση περιοχών
*κίνδυνοι στην οδήγηση

Σε συναγερμό για την «Κάρμελ»

Η Πολιτική Άμυνα, μέσω ανακοίνωσή της, προέβη σε συστάσεις προς το κοινό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας:

Αν είστε μέσα σε κτήριο:

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

*Μην διασχίσετε πλημυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο/ποδήλατο/μοτοσυκλέτα.
*Σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση, αν βρεθείτε σε δρόμο που έχει πλημυρίσει.
*Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημυρίσει.
*Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
*Μην πλησιάζετε σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την κακοκαιρία:

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι:
η πλημύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών,

εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση,

τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.

Μην χρησιμοποιείτε χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης:

Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι από την πλημύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Βεβαιωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορείτε να επιστρέψετε για τις εργασίες αποκατάστασης.
Κλείστε τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Φορέστε κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Ποια είναι η… «Carmel»

Λόγω του ότι ο αναμενόμενος καιρός κατά την περίοδο από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, θα είναι σημαντικός, με μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος, το Τμήμα Μετεωρολογίας σε συνεννόηση με τους εταίρους του (Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ελλάδος και Ισραήλ) στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών υφέσεων του οργανισμού των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών EUMETNET, αποφάσισε όπως του δώσει το όνομα «Carmel».

Η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων των υφέσεων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους, είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου (τα προηγούμενα δύο δόθηκαν ήδη σε αντίστοιχες υφέσεις) και είναι ονομασία που δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το όνομα «Carmel» παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος και στην ομώνυμη πόλη των δυτικών ακτών του Ισραήλ. Το όνομα το συναντούμε και στη Κύπρο μεταξύ του Μαρωνίτικου πληθυσμού.

Πηγή:24news

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS