ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

4 Μύθοι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Πολλά αγαπημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, προσελκύουν αδικαιολόγητη κριτική.

newsroom must

Πολλά αγαπημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, προσελκύουν αδικαιολόγητη κριτική. Οι πιο κάτω πληροφορίες περιγράφουν την αλήθεια πίσω από πολλούς από τους μύθους που σχετίζονται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνουν το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι και παρέχουν τουλάχιστον δέκα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως:

• Πρωτεΐνη
• Υδατάνθρακες
• Βιταμίνες (Α, Β12 και ριβοφλαβίνη)
• Μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο)

ΜΥΘΟΣ: «Πρέπει να σταματήσω να τρώω γαλακτοκομικά προϊόντα, αν θέλω να χάσω βάρος»
ΑΛΗΘΕΙΑ
Μια διατροφή που έχει ως στόχο την απώλεια βάρους θα πρέπει να περιλαμβάνει και γαλακτοκομικά προϊόντα για να βοηθήσει στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών. Υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά 0-1,5%, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι 0-2%, και το τυρί με μειωμένα λιπαρά 12-17%. Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και άλλων βασικών θρεπτικών ουσιών είναι πιο δύσκολη εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιλαμβάνονται στη διατροφή. Έρευνες δείχνουν ότι μια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων σε ένα ελεγχόμενο πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

ΜΥΘΟΣ: «Αν παίρνεις συμπλήρωμα ασβεστίου δεν χρειάζεσαι γάλα»
ΑΛΗΘΕΙΑ
Το γάλα δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αλλά και μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12, βιταμίνης Α, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Ένα συμπλήρωμα ασβεστίου δεν θα παρέχει όλες αυτές τις άλλες θρεπτικές ουσίες που θα προσθέσουν στη διατροφή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΜΥΘΟΣ: «Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί ακμή»
ΑΛΗΘΕΙΑ
Η επιστήμη δεν υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ ακμής και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η ακμή δεν προκαλείται από τη διατροφή. Άλλοι παράγοντες όπως ο τύπος δέρματος, η γενετική προδιάθεση, οι ορμόνες και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους είναι πιθανότερο να προκαλέσουν ακμή.
Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, εξασφαλίζει στο δέρμα όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται.

ΜΥΘΟΣ: «Το γάλα μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά»
ΑΛΗΘΕΙΑ
Το γάλα μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην προστασία από τον σχηματισμό λιθών στα νεφρά (που αποτελούνται από άλατα που ονομάζονται οξαλικά).
Το ασβέστιο στο γάλα δεσμεύεται με οξαλικά άλατα στα τρόφιμα, ώστε να μην μπορεί πλέον να απορροφάται από το σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο νεφρικών λιθιών.

Μάθε και αυτό Τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα θα παρέχουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για τους περισσότερους ανθρώπους. Μια μερίδα ισούται με:

• Ένα ποτήρι (250ml) γάλακτος
• Ένα κεσεδάκι (200g) γιαούρτι ή 
• Δύο φέτες (40g) τυριού.

Διατροφικό tip Η αποφυγή ή η αφαίρεση γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή σας μπορεί να σημαίνει ότι παραλείπετε πολλές βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία, ιδιαίτερα το ασβέστιο. Πριν αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας.

Δεν μου αρέσει η γεύση του γάλακτος, με τι μπορώ να το αντικαταστήσω;
Θα βάλεις στη ζωή σου τα υποκατάστατα του γάλακτος φυτικής προέλευσης, που έχουν τη σήμανση ότι περιέχουν επιπρόσθετο ασβέστιο. Για παράδειγμα, το γάλα σόγιας είναι διατροφικά κοντά στο αγελαδινό γάλα. Περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης (3,5%) με το αγελαδινό γάλα.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση