ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Παρουσιάστηκε το τελικό ψηφοδέλτιο: Οι 2 γυναίκες που είναι υποψήφιες για τη προεδρία της δημοκρατίας

Το ψηφοδέλτιο του Α΄ Γύρου των Προεδρικών Εκλογών με τους 14 υποψήφιους Προέδρους παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Δέσποινα Άσπρου

Το ψηφοδέλτιο του Α΄ Γύρου των Προεδρικών Εκλογών με τους 14 υποψήφιους Προέδρους, παρουσίασε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και αν χρειαστεί, οι επαναληπτικές εκλογές στις 12 του ίδιου μήνα.

Οσον αφορά στο ψηφοδέλτιο για την Α΄ Κυριακή, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, «μετά από μια προεργασία που έγινε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, καταλήξαμε στο τελικό δείγμα, το οποίο τελικό δείγμα επιθεώρησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, έγιναν κάποιες υποδείξεις για κάποιες λεπτομέρειες, έγιναν οι διορθώσεις και πλέον έχουμε το τελικό δείγμα του ψηφοδελτίου».

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, έχει ήδη δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης.

Αναλυτικότερα, το ψηφοδέλτιο έχει 14 υποψηφίους, το μήκος του είναι το ίδιο όπως προηγούμενες φορές λόγω των τεχνολογικών περιορισμών, λόγω του μεγέθους του χαρτιού αλλά και του τρόπου που μπορούν οι μηχανές του τυπογραφείου να λειτουργήσουν.

Διευκρίνισε πως για να μπορέσουν να χωρέσουν όλοι οι υποψήφιοι, το πλάτος της στήλης του κάθε υποψηφίου έχει μειωθεί και είναι περίπου στα 4 εκατοστά. Ωστόσο, σημείωσε, αυτό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανείς οι υποψήφιοι.

Περαιτέρω, έγινε ρύθμιση ούτως ώστε να αριθμηθούν οι υποψήφιοι με τρόπο που να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται η σειρά τους και με τον αριθμό κατάταξης τους.

Σημείωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών ότι η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο είναι αυτή που καθορίζει η νομοθεσία. Εξήγησε πως στην αρχή τοποθετήθηκαν οι κομματικοί υποψήφιοι ή αυτοί που αντιπροσωπεύουν κομματικούς συνδυασμούς κατά αλφαβητική σειρά των κομμάτων ή των συνδυασμών που εκπροσωπούν, στη συνέχεια ακολουθούν οι ανεξάρτητοι κατά αλφαβητική σειρά του επιθέτου του κάθε υποψήφιου.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται με την εξής σειρά:

  • Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Χρίστος Χρίστου
  • Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός
  • Χαράλαμπος Αριστοτέλους
  • Αχιλλέας Δημητριάδης
  • Ανδρέας Ευστρατόυ
  • Ανδρόνικος Ζερβίδης
  • Γιώργος Κολοκασίδης
  • Ανδρέας Μαυρογιάννης
  • Τσελεστίνα ντε Πέτρο
  • Αλέξιος Σαββίδης
  • Λουκάς Σταύρου
  • Νίκος Χριστοδουλίδης
  • Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Ποιες είναι όμως οι δύο γυναίκες που διεκδικούν την προεδρία της κυπριακής δημοκρατίας; Ο λόγος για την Τσελεστίνα ντε Πέτρο και την Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός. Ας δούμε στο σημείο αυτό μερικά πράγματα για τις δύο τους.

 Τσελεστίνα ντε Πέτρο: Η ανεξάρτητη υποψήφια ασχολείται χρόνια με την μουσική και έχει σπουδάσει όπερα, σε Ιταλία και Ελβετία. Ως σοπράνο,  έχει τραγουδήσει σε διάφορες εκδηλώσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Για ένα χρονικό διάστημα, δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΜ από το οποίο πρόσφατα παραιτήθηκε. Παππούς της ήταν ο εκ των συνιδρυτών του ΔΗΣΥ και επί σειρά ετών βουλευτής, Λέανδρος Ζαχαριάδης, εξ ου και το ονοματεπώνυμό της ήταν Έμιλυ Ζαχαριάδου - προτού γίνει καθολική.

Αναφερόμενη στο επώνυμό της "ντε Πέτρο" μιλώντας στην εκπομπή "Ήρθε κι έδεσε" είπε πως προέρχεται από το επίθετο του πρώην συζύγου της που ήταν Πέτρου. Πιο συγκεκριμένα, είπε: "Το κράτησα γιατί είναι καλλιτεχνικό. Το όνομά μου, Τσελεστίνα, το άλλαξα εγώ. Ήταν πιο καλλιτεχνικό αυτό". Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, δηλώνει μόνη μαμά. "Η κόρη μου είναι 13 και ο γιος μου 10... Ο πρώην σύζυγός μου δεν ενδιαφέρεται. Δεν στέλνει καν διατροφή" παραδέχεται η ίδια, προσθέτοντας: "Τα παιδιά μου θέλουν πολύ να βγει η μανούλα τους πρόεδρος". Κληθείσα να σχολιάσει τον λόγο που δεν ακολούθησε μουσική καριέρα στο εξωτερικό, δήλωσε: "Πολλοί μου λένε ότι έπρεπε να κάνω καριέρα στο εξωτερικό. Δεν ήθελα να πάω γιατί όσοι έχουν ταλέντο φεύγουν στο εξωτερικό. Στην Κύπρο τι θα μείνει; Είπα όχι, εγώ θα μείνω εδώ... Είναι πολύ δύσκολο, αλλά εγώ θα τα καταφέρω". Πέρα από την μουσική και την πολιτική, φαίνεται να ασχολείται επίσης με τη yoga.

Ανάμεσα στις προτάσεις της ξεχωρίζουν είναι η παραχώρηση σπιτιού και επιδομάτων, η παραχώρηση εξοχικού καθώς και μια άλλα σειρά επιδομάτων και την ίδια ώρα η κατάργηση επιδομάτων που ισχύουν σήμερα καθώς και φορολογιών, όπως του ΦΠΑ. Φιλοξενούμενη στο Πρωτοσέλιδο πριν από λίγο καιρό, ανέφερε ότι την απόφαση της να κατέβει σαν υποψήφια πρόεδρος την πήρε μετά από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην ίδια εκπομπή, εξήγησε ότι ο αριθμός «69» στις προτάσεις της είναι συμβολικός. «Ήταν απάντηση προς το ΔΗΣΥ που είχε βγάλει 100 προτάσεις, η δική μου απάντηση είναι πως δεν έχει σημασία και χίλια να βάλεις είναι το αποτέλεσμα που μετρά». Ενώ η πρότασή της για πρόωρη σύνταξη με επιπλέον 550 ευρώ τον μήνα σε σφαγεία και χασάπηδες είναι κάτι που συζητιέται έντονα. Ερωτηθείσα γι’ αυτό είπε «Ο λόγος είναι γιατί θέλω να προωθήσω τα προϊόντα τα βιολογικά, δεν θέλω να σφάζονται τα ζώα».

s

Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού: Η Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού αν και γεννήθηκε στη Ρωσία, ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην Κύπρο από το 1994. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το EΡKK, στο οποίο είναι πρόεδρος, είναι δραστήριο μέλος της κοινότητας Λεμεσού που θέλει να συνεισφέρει στην κοινωνία με την συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Η Δημοκρατία της Ρωσίας την έχει βραβεύσει με πτυχίο ανώτατης διάκρισης στην διπλωματία και στα οικονομικά.

Είναι μέλος του Chartered Institute of Bankers στο Λονδίνο και κάτοχος πτυχίου στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, βραβευμένη με διάκριση από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Γνωρίζει άριστα οκτώ γλώσσες, ιδιαίτερα διαθέτει Γ2 πιστοποιητικό από πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς επίσης έχει αναπτύξει εξαιρετικές επιχειρηματικές δεξιότητες στην ναυτιλιακή βιομηχανία και στον τομέα της οικονομίας.

Τον Μάιο του 2008, κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο γειτονικό Λίβανο, η Ιουλία συνέβαλε επιτυχώς στην ασφαλή απομάκρυνση του ιταλικού αποσπάσματος των Ηνωμένων Εθνών που ήταν αποκλεισμένη στο λιμάνι της Νακούρας μέχρι την Κύπρο, με την άμεση συμμετοχή του επιβατικού της σκάφους.

Πιο πρόσφατα, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα για την ροή επενδύσεων Lighthouse ή LIFT Theory και την ανακατανομή των επενδυτικών ροών λόγω της αποκέντρωσης με βάση την τεχνολογία του block-chain, και το σύστημα κρύπτο νομισμάτων δεύτερης βαθμίδας με ελεγχόμενη ταχύτητα.

Από το 2014 έχει αναπτύξει μια καινοτόμα πλατφόρμα για το άνοιγμα μιας μεγάλης ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη για τους κατοίκους της Κύπρου.

Είναι η περήφανη μητέρα του Κωνσταντίνου, δικηγόρου που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία και της Tamara, εξαίρετη φοιτητής νομικής και από το Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία.

Πιστή στις οικογενειακές αξίες και τη φιλανθρωπία, η Ιουλία μοιράζεται επίσης τις γνώσεις της μέσω διαφόρων μοναδικών εκδόσεων όπως «Βυζάντιο: Η πτώση και η ανάσταση», «Βιολογική και τεχνητή νοημοσύνη: Καθορισμένη αποστολή», «Κρυπτο-νόμισμα: Παρόν και μέλλον».

Από το 2021 η Ιουλία είναι η ηγέτης και η Πρόεδρος του Υ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση