ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

AstraZeneca: Ο ηλικιακός «περιορισμός» και η ακύρωση ραντεβού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Άντρης Θρασυβούλου

 Ποικίλα είναι τα ερωτήματα πολιτών οι οποίοι απευθύνονται στη γραμμή 1474 με φόντο το εμβόλιο της AstraZeneca και τη σύσταση από το Υπουργείο Υγείας για προτίμηση των εμβολίων τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω.

Μία από τις κύριες απορίες των πολιτών είναι εάν όσοι έχουν διευθετήσει ραντεβού για την 1η δόση του εμβολίου AstraZeneca και είναι κάτω των 50 ετών μπορούν να το ακυρώσουν και να διευθετήσουν νέο ραντεβού με άλλο εμβόλιο.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε απαντήσει την Πέμπτη (27/5) στη συγκεκριμένη απορία στο πλαίσιο των δηλώσεων στις οποίες προέβη στο Μακάρειο νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι «από την ώρα που είναι κάτω των 50 ετών, έστω και αν έχει διευθετηθεί ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca θα τύχουν δεύτερης ευκαιρίας για να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο».

Πώς θα ακυρώσετε το ραντεβού

Η ακύρωση του ραντεβού όσων έχουν διευθετήσει εμβολιασμό για την 1η δόση του AstraZeneca μπορεί να γίνει με ένα τηλεφώνημα στο 1474. Ο πολίτης θα πρέπει απλώς να δώσει τον αριθμό της ταυτότητας του. Στη συνέχεια θα μπορεί να διευθετήσει νέο ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού όταν ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει.

Η 2η δόση με AstraZeneca

Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση του AstraZeneca και έχει διευθετήσει ραντεβού με την 2η δόση του συγκεκριμένου εμβολίου να προβεί σε ακύρωση του ραντεβού του μέσω της γραμμής 1474.

Αυτό που τονίζει το Υπουργείο Υγείας αλλά και οι ειδικοί είναι ότι όσοι έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας και δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες, μπορούν να εμβολιαστούν με την 2η δόση.

Κι αυτό καθώς όπως ανέφερε και στην «Κ», η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, εάν δεν προκύψουν παρενέργειες στην 1η δόση του εμβολίου, πολύ σπάνια έως καθόλου θα παρουσιαστούν όταν ένα άτομο εμβολιαστεί με τη 2η.

Σε σχέση με την επάρκεια στα εμβόλια, ο Υπουργός Υγείας είχε σε δηλώσεις του διαβεβαιώσει ότι θα παραληφθούν γύρω στις 90,000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, οι οποίες επαρκούν για τις δεύτερες δόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εντός Ιουνίου αναμένονται στην Κύπρο 201,000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 24,000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 35,000 εμβόλια της Janssen.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 26 Μαΐου, διενεργήθηκαν 560,664 εμβολιασμοί, χορηγούνται δηλαδή 64,01 εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσοστό 50,9% έχει λάβει την 1η δόση του εμβολίου (376,676 άτομα) και ποσοστό 24,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (183,988 άτομα).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση