ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Taylor Swift: Οι Βρυξέλλες της ζήτησαν να κινητοποιήσει νέους ψηφοφόρους για τις Ευρωεκλογές

«Η Taylor Swift θα είναι στην Ευρώπη τον Μάιο. Έτσι, ελπίζω πραγματικά να κάνει το ίδιο για τους νέους Ευρωπαίους».

Μαρία Καραμάνου

Η Taylor Swift ανακοίνωσε σήμερα το Eras Tour στην Ευρώπη, με πρώτο προορισμό το Παρίσι στις 9 Μαΐου. Ωστόσο, μια απροσδόκητη έκκληση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής των νέων Ευρωπαίων στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου. Οι ειδικοί προβλέπουν μια δύσκολη περίοδο για την ΕΕ, με την άνοδο της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις. Η ευρωπαϊκή νεολαία καλείται να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία ψηφοφορίας προκειμένου να επηρεάσει τη μελλοντική πορεία της Ένωσης.

«Τώρα ήρθε η στιγμή για αυτούς τους νέους να έχουν λόγο στην κάλπη, να αποδώσουν έπαινο ή μομφή στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και γι' αυτό είναι κρίσιμο, νομίζω, να έχουμε, όπως είχαμε και το 2019, υψηλό επίπεδο συμμετοχής των νέων Ευρωπαίων στις εκλογές του Ιουνίου. Κανείς δεν μπορεί να κινητοποιήσει τη νεολαία καλύτερα από τους νέους, έτσι λειτουργεί».

Στη συνέχεια, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο όνομα της Taylor Swift προκειμένου να ενισχύσει την απόφασή του.

«Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Η Taylor Swift, τον περασμένο Σεπτέμβριο - έκανε μια έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς τους νέους Αμερικανούς να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Την επομένη της ανάρτησής της, 35.000 νέοι Αμερικανοί είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν», είπε, αναφερόμενος στο μήνυμα που μοιράστηκε η τραγουδίστρια στον λογαριασμό της στο Instagram. 

Η Taylor Swift έκανε πρόσφατα μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η ανάρτηση περιλάμβανε έναν σύνδεσμο προς το Vote.org και έγινε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης περιοδείας Eras Tour. Αυτή η περιοδεία έχει ήδη αποδειχθεί η πιο κερδοφόρα στην ιστορία, ενώ το περιοδικό Time την ανέδειξε ως το πρόσωπο της χρονιάς 2023. Η επιτυχία αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τον οικονομικό και πολιτιστικό της αντίκτυπο.

Η Swift σχεδιάζει να συνεχίσει το Eras Tour στην Ευρώπη, ξεκινώντας από το Παρίσι στις 9 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την Ημέρα της Ευρώπης, και η περιοδεία θα περιλαμβάνει συναυλίες σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Αυστρία.

«Η Taylor Swift θα είναι στην Ευρώπη τον Μάιο. Έτσι, ελπίζω πραγματικά να κάνει το ίδιο για τους νέους Ευρωπαίους και ελπίζω ότι κάποιος από την ομάδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης της θα παρακολουθήσει αυτή τη συνέντευξη Τύπου και θα της μεταφέρει αυτό το αίτημα», επισήμανε ο Σχοινάς. 

Εν μέσω των προσεκτικά σχεδιασμένων δημόσιων δεσμεύσεων της τραγουδοποιού, δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσει το κάλεσμα των Βρυξελλών ή αν θα το αγνοήσει.

Η συμμετοχή στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Το 2019, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 50,66%, το οποίο ήταν η πρώτη φορά που ξεπέρασε το όριο του 50% από το 1994. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η αύξηση οφείλεται κυρίως στη συμμετοχή των νέων.

Φέτος, τέσσερα κράτη μέλη - το Βέλγιο, η Γερμανία, η Μάλτα και η Αυστρία - θα επιτρέψουν στους πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω να ψηφίσουν, με την ελπίδα να αναζωογονήσουν την πανευρωπαϊκή δημοκρατική άσκηση.

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση