ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

Long Covid στα παιδιά: Τα πιο συχνά συμπτώματα

Έχουμε ακούσει τα μύρια για τον ιό του COVID-19 αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τον Long Covid και ειδικά όταν εμφανίζεται στα παιδιά;

newsroom must

Του Γεώργιου Γκαρακλίδη

Όταν μιλάμε για τον Long COVID αναφερόμαστε στα άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό SARS COV-2 και παρουσιάζουν συμπτώματα και πολύ αργότερα σε διάρκεια 2 μηνών. Τέτοια συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν είναι το λαχάνιασμα, η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, προσοχής και δυσλειτουργίες στη μνήμη. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν κανονικά μετά τη λοίμωξη ή και ανά διαστήματα. 

Στην κατηγορία του Long COVID εντάσσουμε τα εξής:

  • Οξεία COVID-19(AcuteCOVID-19): μέχρι και 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.
  • Όταν συνεχίζονται να παρουσιάζονται τα συμπτώματα από 4 μέχρι και 12 εβδομάδες. 
  • Μετά τον σύνδρομο COVID-19 σύνδρομο (PostCOVID-19 syndrome) όπου τα συμπτώματα φτάνουν είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά τη λοίμωξη από τον ιό και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες. 

Όταν ο Long Covid εμφανίζεται σε παιδιά τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα βέβαια και με την περίπτωση. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν στη μνήμη, στην όσφρηση, στη γεύση και στη συνεχή δίψα.

Παράλληλα εμφανίζεται πονόλαιμος, θολή όραση, ξηρότητα στα μάτια, μπουκωμένη μύτη, τάση προς υπνηλία ενώ διαταράσσεται και ο ύπνος. Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα κατάθλιψης και έντονης ανησυχίας μαζί με τα σωματικά θέματα όπως η κόπωση, ο πυρετός, η ρίγη, ο έρπης, ο πόνος στα κόκκαλα, οι πρησμένοι λεμφαδένες, οι αρθραλγίες, η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας, το λαχάνιασμα και η δύσπνοια. Αποτέλεσμα οπως η διάρροια και η ναυτία μαζί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 

 

Καλό είναι σε περίπτωση εμφάνισης των πιο πάνω συμπτωμάτων να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό για επαγγελματική διάγνωση και σωστή κατεύθυνση.  

 Photos on Usplash

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση