

Μαρία Καραμάνου
Η τραπ σκηνή στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν ήσυχη. Αλλά αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες, ίσως να αποτελεί το πιο εκρηκτικό κεφάλαιο μέχρι τώρα. Η νέα σύγκρουση μεταξύ των δύο κορυφαίων ονομάτων της εγχώριας τραπ, Snik και Light, έχει προκαλέσει αίσθηση όχι μόνο για τις προσωπικές αιχμές, αλλά και για ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα: τους προσβλητικούς και μισαναπηρικούς στίχους.
Όλα ξεκίνησαν με την κυκλοφορία του τραγουδιού «Polo» από τον Light. Ανάμεσα στους γνωστούς για το genre καυστικούς στίχους, υπήρξαν αναφορές που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα προσβλητικές για τα άτομα με αναπηρία. Η αντίδραση ήταν άμεση: Η ΕΣΑμεΑ καταδίκασε δημόσια το κομμάτι και ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας να παρέμβει.
Ο ίδιος ο Light ζήτησε συγγνώμη στα social media, κάνοντας λόγο για λάθος που δεν κατάλαβε εγκαίρως. Όμως η απολογία του δεν έπεισε — μάλλον, προκάλεσε ακόμα περισσότερη κριτική.
Σε αυτό το ήδη φορτισμένο κλίμα, ήρθε και η δημόσια παρέμβαση του Snik, μέσα από Instagram story που έγινε viral σε χρόνο μηδέν. Με ύφος συγκρατημένο αλλά αιχμηρό, δεν δίστασε να μιλήσει για: την αναφορά του Light σε νεκρό φίλο του με λευχαιμία (που, όπως λέει, έχει γίνει ξανά σε στίχους), την «κατηφόρα» που ξεκινά για τον αντίπαλό του, την ευθύνη των εταιριών και των venue που συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί του.
«Έχεις να λογοδοτήσεις σε πολύ κόσμο ακόμα και να πεις πολλές συγγνώμες ακόμα», είπε με νόημα.
Μάλιστα, σε ανάρτηση του είπε, «Θέλω να πω και εγώ δυο λόγια από την πλευρά μου. Παρατήρησα γενικά το τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες, καθόμουν ήρεμος, μελετούσα τον λόγο σας, τα γραπτά που σας έχουν γράψει οι δικηγόροι να λέτε, για το κομμάτι που βγάλατε και λέτε για τα ΑμΕΑ. Λέτε για τον νεκρό μου φίλο, που ήμουν εκεί στο νοσοκομείο μέχρι να «φύγει». Να είναι καλά εκεί που είναι,«Έφυγε» από λευχαιμία. Τρίτη αναφορά σε κομμάτι σου για νεκρό άνθρωπο… Ε απλά κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν οι μάσκες πέφτουν και το κακό που κάνεις σου γυρνάει πίσω μπούμερανγκ σε αυτή τη ζωή, δυστυχώς. Και επειδή αυτή είναι μόνο η αρχή της κατηφόρας, η κατηφόρα θα είναι πολύ μεγάλη και απότομη. Έχεις να λογοδοτήσεις σε πολύ κόσμο ακόμα και να πεις πολλές συγνώμες ακόμα».
Και συνέχισε: «Τώρα εκτός από αυτό, όσοι μαγαζάτορες και όσες εταιρίες βοηθούν αυτό τον άνθρωπο μετά τα λεγόμενα του, έχετε και εσείς ένα ποσοστό ευθύνης. Στο τέλος δε σου έχει μείνει άνθρωπος δίπλα σου, μάθαμε την καραμέλα ότι ο Snik έπινε. Ευτυχώς, δεν πίνω πια. Κάνω improve τον εαυτό μου, προσέχω όπως πρέπει να προσέχεις και εσύ με το τι λες. Όσον αφορά στα media και την τηλεόραση καλό θα ήταν να μην τα τσουβαλιάσουμε όλα, δεν είμαστε όλοι το ίδιο, κάποιοι είμαστε και καλά παιδιά και το ΕΣΡ κυνηγάει λάθος άτομα».
Για πολλούς, το περιστατικό θυμίζει τις πρόσφατες κόντρες Drake και Kendrick Lamar στην Αμερική – μόνο που εδώ, πέρα από το «ποιος είναι καλύτερος», ανοίγει συζήτηση για την τοξικότητα στη ραπ κουλτούρα. Και οι δύο τράπερ, εξάλλου, δεν είναι άγνωστοι σε σεξιστικούς και αμφιλεγόμενους στίχους.
Το νέο αυτό clash ίσως λειτουργήσει σαν wake-up call για ένα ολόκληρο genre που βρίσκεται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο: πότε η πρόκληση ξεπερνά τα όρια; Τι θεωρείται «στίχος» και τι πραγματική ρητορική μίσους; Και, τελικά, ποιος λογοδοτεί;
Στα social media, το κοινό είναι διχασμένο: άλλοι υποστηρίζουν την «ειλικρινή» συγγνώμη του Light, άλλοι επικροτούν τον Snik για τη στάση του, ενώ κάποιοι απλώς... κάνουν meme το θέμα.