ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Golden Globes: Οι Έλληνες που κέρδισαν βραβείο από το 1944 μέχρι σήμερα

Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο μακρύς δρόμος για τα Όσκαρ και οι επιτυχίες των Ελλήνων στο Διεθνές Φεστιβάλ.

Μαρία Καραμάνου

Η πρώτη απονομή βραβείων για διακεκριμένα επιτεύγματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου που απονεμήθηκε από την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Hollywood – τον πρόδρομο της σημερινής Ένωσης Ξένων Τύπου του Hollywood – πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 1944 με μια άτυπη τελετή στο 20th Century Fox. Εκεί, η Jennifer Jones βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για το τραγούδι της Bernadette, που κέρδισε επίσης την Καλύτερη Ταινία, ενώ ο Paul Lukas κέρδισε τις δάφνες καλύτερου ηθοποιού για το Watch on the Rhine. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε μορφή κυλίνδρων.

Την επόμενη χρονιά, τα μέλη του συλλόγου πραγματοποίησαν έναν διαγωνισμό για να βρουν ένα σχέδιο για ένα αγαλματίδιο που θα αντιπροσώπευε καλύτερα τους γενικούς στόχους του οργανισμού. Σήμερα, οι Χρυσές Σφαίρες αναγνωρίζουν επιτεύγματα σε 27 κατηγορίες, 14 σε κινηματογραφικές ταινίες και 13 στην τηλεόραση. H 7η Ιανουαρίου 2023, σηματοδότησε τα 81α Βραβεία Golden Globe όπου είδαμε πολλές ταινίες και ηθοποιούς να βραβεύονται, ανάμεσα τους, ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία «Poor Things», που διευρύνει το γνωστό κινηματογραφικό σύμπαν χαρίζοντάς του μία ηρωίδα που είναι όλες οι Αμαζόνες, μαινάδες, σουφραζέτες και φεμινίστριες της Ιστορίας μαζί. Για να συνοψίσουμε το «Poor Things» θα χρησιμοποιήσουμε μία φράση που ακούγεται στην ταινία, «Μια γυναίκα που σχεδιάζει την πορεία της προς την ελευθερία- πόσο έκτακτο».

Πολλές ελληνικές ταινίες έχουν εκπροσωπήσει τον ελληνικό κινηματογράφο σε Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Οι ελληνικές ταινίες ή έχουν κερδίσει διακρίσεις στα πιο διάσημα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπως Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Φεστιβάλ Καννών, Φεστιβάλ Βενετίας, Φεστιβάλ Βερολίνου, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου και άλλα.

Παρακάτω ας δούμε τις βραβευμένες ελληνικές ταινίες αλλά και ηθοποιούς στο διεθνές φεστιβάλ Golden Globes, από το 1944 όπου ξεκίνησε ο θεσμός μέχρι και σήμερα:

Photo By @bovarygr On Instagram

1944 - Καλύτερη ερμηνεία από ηθοποιό σε Β' ρόλο σε οποιαδήποτε ταινία

Το βραβείο απονεμήθηκε στην Κατίνα Παξινού, ηθοποιός του θεάτρου, που έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (1943) από το μυθιστόρημα του 1940 του Ernest Hemingway. 

Σύνολο βραβείων: 1 υποψηφιότητα, 1 νίκη

Photo By @tainiothikigr On Instagram

1956 - Καλύτερη Ταινία – Μη Αγγλική Γλώσσα

To βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, με κεντρική ηθοποιό την Μελίνα Μερκούρη. Η ιστορία ακολουθεί μία νεαρή, άγρια γυναίκα που δεν θέλει να συμβιβαστεί και να ηρεμήσει. Η Στέλλα είναι μια ανήσυχη, ατίθαση Ελληνίδα που παίζει με άντρες και απολαμβάνει τη ζωή της όσο μπορεί. Όταν όμως γνωρίζει έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, τα πράγματα μπερδεύονται. Τον αγαπάει αλλά αγαπά και την ελευθερία της. Έρχεται λοιπόν αντιμέτωπη με μια σημαντική επιλογή.

Σύνολο βραβείων: 1 υποψηφιότητα, 1 νίκη

Photo By Wikipedia

1957 - Ξένη Ταινία - Ξενόγλωσση

To βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «To κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Η αδερφή της Μαρίνας πνίγηκε, ο αδερφός της είναι και ξεροκέφαλος και αδύναμος και η χήρα μητέρα της έχει τη φήμη ότι κοιμάται τριγύρω. Επιπλέον, η Μαρίνα, της οποίας η οικογένεια ήταν πλούσια πριν από τον πόλεμο, είναι απόμακρη: γι' αυτό γίνεται το αντικείμενο της ζήλιας και της περιφρόνησης των νεαρών ανδρών της Ύδρας, ιδιαίτερα του Χρήστου, τον οποίο απέρριψε. Όταν δύο Αθηναίοι επιβιβάζονται στο σπίτι της Μαρίνας για διακοπές, τα πράγματα έρχονται στο κεφάλι: εκείνη ερωτεύεται τον Παύλο, έναν από τους επισκέπτες, και εκείνος μαζί της. 

Σύνολο βραβείων: 1 υποψηφιότητα, 1 νίκη

Photo By Wikipedia

1962 - Καλύτερη ερμηνεία από ηθοποιό σε B' ρόλο σε οποιαδήποτε ταινία

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Τσακίρη για την ερμηνεία του στην ταινία «West Side Story». Ο Τσακίρης γεννήθηκε στο Οχάιο από τον Στελιανό και τη Ζωή Τσακίρη, Έλληνες μετανάστες από την Τουρκία. Είναι ένα από τα οκτώ αδέρφια.

Σύνολο βραβείων: 2 υποψηφιότητες, 1 νίκη

Photo By Wikipedia

1964 - Νέο αστέρι της χρονιάς - Ηθοποιός

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Στάθη Γιαλέλη για την ερμηνεία του στην ταινία «America, America». Ο Γιαλλέλης ήταν 21 ετών στα μέσα του 1962, κατά την άφιξη του Elia Kazan στην Ελλάδα για να συναντήσει το μελλοντικό αστέρι της από καιρό προγραμματισμένης κινηματογραφικής αναπαράστασης της ζωής του θείου του «Anatolia» της δεκαετίας του 1890. 

Σύνολο βραβείων: 2 υποψηφιότητες, 1 νίκη

Photo By Wikipedia

1970 - Ξένη Ταινία - Ξενόγλωσση

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Z» του Κώστα Γαβρά. Ο Κώστας γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας και σκηνοθέτησε πολιτικές ταινίες όπως το Z (1969) με τον Jean-Louis Trintigant, L'Aveau (The Confession, 1970), State of Siege (1972) με τον Ives Montand, Section special (Special Section, 1975), Missing (1982) με τους Jack Lemmon και Sissy Spacek, Music Box (1989) με Armin Mueller-Stahl και Jessica Lange, Αμήν. (2002).

Σύνολο βραβείων: 1 υποψηφιότητα, 1 νίκη

Photo By Wikipedia

1975 - Καλύτερη ερμηνεία από ηθοποιό σε τηλεοπτική σειρά - Δράμα

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Αριστοτέλη Σαβάλα για την ερμηνεία του στην ταινία «Kojak». Ο Αριστοτέλης «Τέλλυ» Σαβάλας ήταν Ελληνοαμερικανός ηθοποιός. Γνωστός για το φαλακρό του κεφάλι και τη βαθιά, ηχηρή φωνή του, είναι ίσως περισσότερο γνωστός για την ερμηνεία του υπολοχαγού Theo Kojak στη σειρά δραματικών εγκλημάτων Kojak (1973–1978). 

Σύνολο βραβείων: 6 υποψηφιότητες, 2 νίκες

Photo By Wikipedia

1976 - Καλύτερη ερμηνεία από ηθοποιό σε τηλεοπτική σειρά - Δράμα

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Αριστοτέλη Σαβάλα για την ερμηνεία του στην ταινία «Kojak». Ο Αριστοτέλης «Τέλλυ» Σαβάλας ήταν Ελληνοαμερικανός ηθοποιός. Γνωστός για το φαλακρό του κεφάλι και τη βαθιά, ηχηρή φωνή του, είναι ίσως περισσότερο γνωστός για την ερμηνεία του υπολοχαγού Theo Kojak στη σειρά δραματικών εγκλημάτων Kojak (1973–1978). 

Σύνολο βραβείων: 6 υποψηφιότητες, 2 νίκες

Photo By Discogs

1979 - Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι - Ταινία

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Άλεκ Ρ. Κωνσταντίνος. Στα 22 του μετακόμισε στη Γαλλία και ασχολήθηκε με την παραγωγή μουσικής, κυρίως χορευτικής. Θεωρείται μάλιστα ο βασικός καταλύτης της Γαλλικής σχολής της Ευρωπαϊκής Disco.

Σύνολο βραβείων: 1 υποψηφιότητα, 1 νίκη

Photo By Wikipedia

1988 - Καλύτερη ερμηνεία από ηθοποιό σε δεύτερο ρόλο σε οποιαδήποτε ταινία

Το βραβείο απονεμήθηκε στην Ολυμπία Δουκάκη για την ερμηνεία της στην ταινία «Αλαφροΐσκιωτος». Λίγο μετά την άφιξή της στη Νέα Υόρκη, κέρδισε ένα βραβείο Obie για την καλύτερη ηθοποιό το 1963 για την ερμηνεία της εκτός Broadwey στο Man Equals Man του Bertolt Brecht's .

Σύνολο βραβείων: 2 υποψηφιότητες, 1 νίκη

Photo By FilmBoy

2003 - Καλύτερη ερμηνεία από ηθοποιό σε τηλεοπτική σειρά - Δράμα

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Μιχάλη Τσικλή για την ερμηνεία του στην ταινία «The Shield». Η μητέρα του, Katherine είναι διοικητική βοηθός νοσοκομείου και ο πατέρας του, Charlie Τσικλής, διευθύνει ένα κομμωτήριο. Ο Τσικλής κληρονόμησε την υποκριτική του ικανότητα από τη μητέρα του. Ο πατέρας του είναι Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς και οι πρόγονοι κατάγονταν από τη Λέσβο και η μητέρα του είναι ελληνικής και ιρλανδικής καταγωγής.

Σύνολο βραβείων: 3 υποψηφιότητες, 1 νίκη

Photo By Imbd

2024 - Καλύτερη Ταινία - Μιούζικαλ ή Κωμωδία

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου. Η πλοκή ακολουθεί μια νεαρή Βικτοριανή γυναίκα, που αφού αναστήθηκε μετά την αυτοκτονία της, το σκάει με έναν δικηγόρο και ξεκινάει ένα ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού της. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στο Poor Things είναι πολύ θετική. Στο Φεστιβάλ Βενετίας απέσπασε δίκαια τον Χρυσό Λέοντα, το σπουδαιότερο βραβείο μέχρι σήμερα στην καριέρα του Έλληνα σκηνοθέτη. 

Σύνολο βραβείων: 7 υποψηφιότητες, 2 νίκες

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση