ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες ενός εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, έκαναν την αρχή ενός σκληρού αγώνα με μία εκδήλωση διαμαρτυρίας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και τα γυναικεία δικαιώματα, που διαλύθηκε όμως γρήγορα από την αστυνομία. Σε ανάμνηση αυτής της γυναικείας εξέγερσης, καθιερώθηκε κάθε χρόνο η 8η Μαρτίου ως διεθνής ημέρα της γυναίκας με τον πρώτο εορτασμό το 1909 στην Αμερική με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η συμβολή της φεμινίστριας Αλεξάνδρας Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Από τον ΟΗΕ θεσμοθετήθηκε το 1977, μετά από την πρωτοβουλία του να καλέσει όλες τις χώρες του κόσμου να συμμετέχουν σε αυτόν τον εορτασμό για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων, μέσα από παγκόσμιες κινητοποιήσεις που επιδιώκουν την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, πολλές γυναικείες ενώσεις και ακτιβιστές προσπαθούν να γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους παγκοσμίως. Το κυριότερο αίτημα στη σημερινή εποχή είναι αυτό της ίσης αντιμετώπισης και της βελτίωσης της γυναικείας θέσης, αλλά και τον εορτασμό για τα επιτεύγματα του κινήματος.

Είναι γεγονός ότι σήμερα ο συγκεκριμένος εορτασμός δεν αναφέρεται πλέον στο μυαλό των περισσότερων στη γυναικεία ισότητα και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, στο πολιτικό της υπόβαθρο. Έχει επικρατήσει να είναι μία γιορτή που εκφράζει περισσότερο την συμπάθεια και την αγάπη των ανδρών προς τη σύντροφό τους, που τους δίνεται η ευκαιρία να την εκφράσουν με λουλούδια και ένα "Χρόνια Πολλά", όπως συνηθίζεται να γίνεται και στη γιορτή της μητέρας ή του Αγίου Βαλεντίνου.

Στην εποχή μας, θεωρούμαστε σύγχρονοι και πολιτισμένοι άνθρωποι, καθώς έχουμε αναγνωρίσει τα ίσα δικαιώματα των ανθρώπων, άρα και της γυναίκας, δίνοντάς της δικαίωμα στην παιδεία και στην ίση μεταχείριση. Παρόλα αυτά, σίγουρα η γυναίκα στις πολιτισμένες χώρες έχει βρει τη θέση της πολιτικά και κοινωνικά, το δικαίωμα στην εκπαίδευση θεωρείται αυτονόητο, αρκετά συχνά μάλιστα, υπερτερεί στις ακαδημαϊκές επιδόσεις της έναντι των ανδρών, ενώ την βλέπουμε να ανεβαίνει ακόμη και στα ανώτερα πολιτικά αξιώματα.

Τι γίνεται όμως στις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες; Στις χώρες εκείνες που το σχολείο και η μόρφωση γενικότερα δεν υπάρχουν ούτε στα όνειρα των γυναικών; Τι συμβαίνει στις χώρες εκείνες που η αξία της γυναικείας ζωής είναι μηδαμινή, εκεί που η βία, η φτώχεια, οι διακρίσεις, ο σεβασμός της γυναικείας υπόστασης καταπατούνται; Ας μην ξεχνάμε το φαινόμενο της κλειτοριδεκτομής, που εξακολουθεί και υπάρχει ακόμη, στερώντας από τη γυναίκα με φριχτό και επικίνδυνο και για τη ζωή της αρκετές φορές τρόπο το δικαίωμα στην σεξουαλική απόλαυση και ικανοποίηση!

#happywomensday

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

 

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση