ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Όσκαρ: Θα προστεθεί κατηγορία ουδέτερου φύλου;

Οι αντιδράσεις των ηθοποιών.

Μαρία Καραμάνου

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, γνωστή για την απονομή των Όσκαρ, εξετάζει μια σημαντική και αμφιλεγόμενη αλλαγή στις κατηγορίες βραβείων της. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ακαδημίας, Μπιλ Κρέιμερ, η Ακαδημία σκέφτεται να αντικαταστήσει τις κατηγορίες Ά Ανδρικού Ρόλου και Α' Γυναικείου Ρόλου με βραβεία ουδέτερου φύλου. Αν και η ιδέα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η πιθανή εφαρμογή της έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η τάση προς ουδέτερες ως προς το φύλο κατηγορίες ξεκίνησε το 2012 με τα Grammys, όταν συγχώνευσαν τις καλύτερες φωνητικές ερμηνείες ποπ, country και R&B σε μία ενιαία κατηγορία. Έκτοτε, αρκετοί οργανισμοί απονομής βραβείων ακολούθησαν το παράδειγμά τους, όπως τα MTV Movie & TV Awards, τα Gotham Awards και τα Independent Spirit Awards. Η αλλαγή αυτή έχει υποστηριχθεί από πολλούς καλλιτέχνες και ακτιβιστές που πιέζουν για μεγαλύτερη συμπερίληψη και διαφορετικότητα.

Οι υποστηρικτές των ουδέτερων ως προς το φύλο κατηγοριών υποστηρίζουν ότι αυτές θα ενισχύσουν τη συμπερίληψη, ιδιαίτερα για τους non-binary καλλιτέχνες. Ο καλλιτεχνικός χώρος θα γίνει πιο ανοικτός και δίκαιος, δίνοντας σε όλους τους ηθοποιούς ίσες ευκαιρίες για αναγνώριση. 

Ωστόσο, η πιθανότητα εφαρμογής αυτής της αλλαγής έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις. Ορισμένοι κριτικοί κινηματογράφου και σταρ ανησυχούν ότι οι ουδέτερες κατηγορίες θα θέσουν σε μειονεκτική θέση τις γυναίκες ηθοποιούς. Υποστηρίζουν ότι οι άνδρες ηθοποιοί θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν, δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι ρόλοι για αυτούς είναι περισσότεροι και συχνά πιο πολυεπίπεδοι.

Η απόφαση της Ακαδημίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον χώρο του κινηματογράφου. Αν εφαρμοστεί, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τα Όσκαρ και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αναγνωρίζουμε την υποκριτική τέχνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις και οι ανησυχίες πριν ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Ακαδημία συνεχίζει να εξετάζει τις επιλογές της, με τον Μπιλ Κρέιμερ να δηλώνει ότι «Ακόμα διερευνούμε πώς θα έδειχνε κάτι τέτοιο». Η συζήτηση για τις ουδέτερες ως προς το φύλο κατηγορίες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον των βραβείων και της συμπερίληψης στην κινηματογραφική βιομηχανία.

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση