ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: jean παντελόνι, πουκάμισο και kitty heels
 

Θα ταξιδέψεις αεροπορικώς στην Ελλάδα; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι πρέπει να έχει στο μυαλό σου και ποιες αιτήσεις χρειάζεται να συμπληρώσεις

Δέσποινα Άσπρου

Μπορεί οι περισσότεροι ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού αυτή την χρονιά συνειδητά να επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί που αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Και ενώ σίγουρα οι προορισμοί ποικίλουν, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σκοπεύει να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι στην Ελλάδα, εξαιτίας του ότι είναι πιο κοντά και νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν είσαι και εσύ ένας από τους ταξιδιώτες με προορισμό την γειτονική χώρα, τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις ώστε να τα διευθετήσεις από νωρίς και να μην βρεθείς αντιμέτωπος με κάποια έκπληξη, πρόστιμό ή ίσως και ακύρωση του ταξιδιού σου. 

Δείτε στην συνέχεια όσα πρέπε να έχετε στο μυαλό σας πριν ταξιδέψετε:

Πρίν το αεροδρόμιο

 • Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα: Πυρετός, βήχας, δύσπνοια, απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, καλό είναι να επανεξετάσετε το ταξίδι σας και να αντιλειφθήτε πως το να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία των συνανθρώπων σας δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ίσως κοστίσετε την ζωή σε κάποιον και πάμε στοίχημα πως αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμείτε.
 • Συμπληρώστε το πιστοποιητικό υγείας που απαιτείται από τις αερογραμμές με τις οποίες θα ταξιδέψετε - αν απαιτείται.
 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Κύπρο, πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο δήλωσης που απαιτείται από την Κυπριακή Κυβέρνηση στη διεύθυνση https://cyprusflightpass.gov.cy/
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας ικανοποιητικό αριθμό μασκών προσώπου για το ταξίδι σας
 • Όλοι οι ταξιδιώτες μέχρι τις 31/8 υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στην Ελλάδα, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο. Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19. Μπορείτε να την βρείτε στην στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr. Μετά την συμπλήρωση του έντυπου οι επιβάτες θα λάβουν στο email που δήλωσαν ένα QR code το οποίο θα ορίζει αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους ή όχι. Να σημειώσουμε πως σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης δεν έχει συμπληρώσει το PLF δεν θα μπορεί να επιβιβασθεί στην πτήση του και δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο αεροσκάφος. 

Photo by Suganth on Unsplash

 Στο αεροδρόμιο

 • Καλό είναι να γνωρίζετε πως μόνο όσοι ταξιδεύον επιτρέπεται να μπουν στο αεροδρόμιο
 • Μην φτάσετε στο αεροδρόμιο την τελευταία στιγμή, αφού για λόγους ασφαλείας ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ' ότι συνήθως.
 • Προστατεύστε τον εαυτό σας και του συναθρώπους σας φορώντας μάσκα.
 • Προτιμήστε να κάνετε Check in διαδικτυακά, έχετε μαζί σας όλα όσα χρειάζεστε και έχετε έτοιμα όλα τα έγγραφα που απαιτούνται
 • Φροντίστε να κρατάτε απόσταση και περιμένετε να εξετάσουν την θερμοκρασία σας. Αν δεν συμμορφωθείτε με τη θερμική εξέταση πιθανόν να μην σας αφήσουν να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο.

Στο αεροπλάνο

 • Οι μάσκες προσώπου είναι υποχρεωτικές σε όλες σχεδόν τις πτήσεις. Ακόμη και αν δεν είναι, επιλέξτε να τις φοράτε.
 • Παρακολουθήστε προσεχτικά την επίδειξη ασφάλειας καμπίνας για να γνωρίζετε συγκεκριμένες οδηγίες για την πτήση σας
 • Πλένετε τα χέρια σας, ακολουθείτε την διαδικασία για το βήχα και φορέστε μάσκα προσώπου
 • Εάν αισθάνεστε άρρωστοι ενώ ταξιδεύετε, ενημερώστε το πλήρωμα
 • Περιορίστε την κίνησή σας στην καμπίνα εκτός αν δεν έχετε επιλογή

Όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο της Ελλάδας

 • Οι επιβάτες που θα υποβληθούν στο διαγνωστικό έλεγχο για Covid-19 έχουν επιλεγεί μέσα από τη διαδικασία του QR code και της συμπλήρωσης του digital Passenger Locator Form. O διαγνωστικός έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 • Οι επιβάτες που θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Εάν ο έλεγχος είναι θετικός, οι επιβάτες θα τίθενται σε καραντίνα.

 *Βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, όταν ταξιδεύετε από την Κύπρο στην ΕΕ μέσω της διαδραστικής πλατφόρμα Re-open EU. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προγραμματίσετε με σιγουριά τα ταξίδια και τις διακοπές σας από την Κύπρο προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλά, επιλέξτε τον προορισμό σας και διαβάστε προσεκτικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

 

*Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε κάποια άλλη χώρα, τότε καλό είναι να κάνετε την έρευνά σας και να μάθετε ακριβώς τι απαιτείται ώστε να ταξιδέψετε με ασφάλεια και σιγουριά.

*Με πληροφορίες από Αεροδρόμιο Λάρνακας, Cyprus Airways, Aegean Airways, Εasyjet, Ryanair

 

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

Roadtrip στο Καμπί

Roadtrip στο Καμπί

Το κείμενο είναι τμήματα της εκπομπής «Roadtrip.cy» στον Σπορ FM 95.
Wiz Guide
 |  TRAVEL