ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ταξίδι στο Μιλάνο

newsroom must

Το Μιλάνο δεν έχει την ομορφιά του Παρισιού, τον αέρα του Λονδίνου, ή το ρομαντισμό της Βενετίας. Αλλά, είναι ένα μέρος όπου περνάς καλά! Τρως υπέροχα, βλέπεις ωραίους ανθρώπους, παρακολουθείς κορυφαίες παραστάσεις και βρίσκεσαι στο κέντρο της μόδας. Ιδού μερικά από τα μέρη που ανακάλυψα στις επισκέψεις μου και που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Μιλάνο, με μια ματιά κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για μια ερωτεύσιμη πόλη. Δεν φλερτάρει με τους τουρίστες, ενώ έχει ένα χαρακτήρα απόμακρό και συχνά γκρίζο. Από την άλλη, είναι η πόλη που θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά γιατί απλά δεν την χορταίνεις. Περπατώντας στους δρόμους το μάτι απολαμβάνει καλοντυμένο στιλάτο κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι εδώ τίποτα δεν είναι κραυγαλέο αλλά ταυτόχρονα όλα είναι τόσο μοδάτα. Χωρίς όμως οι κλασικές αξίες να χάνουν έδαφος στον βωμό της μόδας. Τα πάντα εκπέμπουν στυλ και φινέτσα.

Ένα τριήμερο είναι αρκετό για να πάρεις μια καλή γεύση της πόλης και να συνδυάσεις διαφορετικές απολαύσεις (μουσική , όπερα, μόδα, φαγητό γαστρονομικό ή απλό) πάντα σε υψηλό επίπεδο.

Shopping
Το Quadrilatero d'oro
Απαραίτητη η βόλτα στο φημισμένο Quadrilatero d'oro (Χρυσό Τρίγωνο). Οι δρόμοι Montenapoleone - Sant'Andrea - Via della Spiga, που το συνθέτουν, διεκδικούν τη φήμη των πιο ακριβών εμπορικών οδών της Ευρώπης όπου θα θαυμάσετε τς καινούργιες κολεξιόν των κορυφαίων σχεδιαστών και θα συναντήσετε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα καταστήματα της πόλης.

Dieci Corso Como
Mην χάσετε ένα από τα ωραιότερα fashion concept stores, όπου θα βρείτε από Victoria Beckman φορέματα μέχρι παπούτσια Balenciaga, Louboutin, Charlotte Olympia και άλλα πολλά . Καθώς και μια τεράστια συλλογή από συλλεκτικά και δυσεύρετα αρώματα. O πολυχώρος 10 CORSO COMO της Carla Sozzani -βιβλιοπωλείο, γκαλερί, μπουτίκ,- άνοιξε το 1990. Στον κήπο του υπάρχει καφέ και εστιατόριο με άψογο cappuccino και ωραία σνακ.

Spazio Rossana Orlandi
Σε ένα παλιό εργοστάσιο γραβατών, στην ατμοσφαιρική περιοχή Magenta η γκαλερί Spazio Rossana Orlandi έχει μια συλλογή από μοναδικά vintage αντικείμενα αλλά και τις τελευταίες δημιουργίες των πιο hip designers ( www.rossanaorlandi.co).

Sermoneta
Αν έχετε φετίχ με τα γάντια , δεν θα μπορείτε να φύγετε από αυτό το κατάστημα. Διαθέτει τεράστια ποικιλία σε λογικές τιμές.

Peck
Ναός γαστρονομίας λίγο πιο πέρα από την πλατεία Duomo. Είναι η επιτομή της λεπτότητας από τότε που άνοιξε το 1883. Τεράστιες βιτρίνες με τα καλύτερα αλλαντικά και τυριά του κόσμου, τρούφες, αυθεντικά μπαλσάμικο, κρασιά. Όταν το επισκέφθηκα με έπιασα να περιφέρομαι με ανοικτό το στόμα και κρεμασμένο το σαγόνι όχι μόνο χάρη σε όλα όσα έβλεπα αλλά και χάρη στην παρουσίαση τους. Πως μπορούσε το μασκαρπόνε να μοιάζει με χιονισμένη βουνοκορφή; ( via Spadari 9, tel. 0039 02 802 3161).

Εκπτωτικό χωριό
Στο Fidenza Village θα βρείτε Missoni, Versace και Calvin Klein, Lanificio Columbo και Frette και προηγούμενες συλλογές από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές με εκπτώσεις που φτάνουν το 70%. Μπορείτε να έχετε τον προσωπικό σας στιλίστα πληρώνοντας από 1 άτομο έως μία παρέα 4 ατόμων 70 ευρώ την ώρα. Θα πάτε με το Fidenza Village Express, που φεύγει κάθε 40 λεπτά από την Πιάτσα Καστέλο. Δευτέρα με Κυριακή 10.00 με 20.00

Για πρωινό και σνακ
Αν απεχθάνεστε θα Starbucks θα δείτε ότι η ιταλική εκδοχή μιας αλυσίδας είναι ένα άλλο πράγμα. Το Biancolatte Milano στην Piazza della Republica στο κέντρο είναι τέλειο για πρωινό, παγωτά, καφέ, γλυκά και κάποια σνακ. Γεύσεις και πρώτες ύλες αποκλειστικά ιταλικές. Μια αγαπημένη λύση είναι και το Παριζιάνικο Laduree που σερβίρει τα υπέροχα μακαρόν του στο ρομαντικό και πολύχρωμο κατάστημα στην Via Spadari 6. Για καφέ και ωραία κρουασάν δοκιμάστε το κλασικό Cucchi στην αρχή της Corso Genova, που μοσχοβολά καφέ με το που μπαίνεις. Για κάτι στο χέρι προτιμήστε τα panzerotti (μοιάζουν με αλμυρές τηγανίτες) στo ντιζαϊνάτο Princi στη Via Speronari 6 και το παραδοσιακό Luini στη Via Santa Radegonda.

Για Φαγητό
Το Μιλάνο μπορεί να υπερηφανευτεί ότι διαθέτει μια πολύ δυνατή γαστρονομική σκηνή. Από σούπερ μοδάτα μέρη, και γαστρονομικά βραβευμένα εστιατόρια μέχρι καταπληκτικές τρατορίες.

Απλά αλλά νόστιμα
Και εκεί που περπατάτε στην Via Montenapoleone και τα πόδια σας θα έχουν πονέσει από το περπάτημα, τα χέρια σας από το κουβάλημα και το πορτοφόλι σας από το ‘βάρος’ των πιστωτικών μέσα σε μια μικρή στοά το ντελικατέσεν Salumaio di Montenapoleone είναι η τέλεια λύση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό σε ένα από τα τραπεζάκια του στην αυλή (ακόμα και με κρύο εκείνα στον εξωτερικό χώρο κάτω από τις λάμπες υγραερίου είναι πολύ όμορφα). Ένα ριζότο μιλανέζε ίσως; (via Monte Napoleone 12, tel 0039 0276001123).

Από τα αγαπημένα μου είναι το Peck Bar. Ξεκινάει στις 7.30 το πρωί σερβίροντας πρωινό ενώ το μεσημέρι θα βρείτε σνακς αλλά και κανονικά πιάτα, όλα με υλικά που προέρχονται από το ιδιόκτητο ντελικατέσεν. Θα επέστρεφα στο Μιλάνο μόνο και μόνο για να ξαναφάω το ριζότο με ταλέτζιο και αχλάδι που δοκίμασα εδώ. Τόσο απλό. Τόσο θεσπέσιο. (via Cesare Cantù 3, tel. 0039 02 869 3017).

Αν δεν σας πειράζει να βγείτε εκτός κέντρου για να βρέιτε κάτι αυθεντικό δοκιμάστε την Trattoria del Nuovo Marcello. Μόλις δώσετε το χαρτάκι με την διεύθυνση στον ταξιτζή θα σας κοιτάξει μάλλον περίεργα. Μια ψαραγορά και 2 βενζινάδικα, όπως αυτά που θα βρείτε στην via Lombroso δεν είναι η επιτομή του σικ. Αλλά τα υπόλοιπα είναι τέλεια. Το περιβάλλον, το σέρβις και πάνω από όλα το φαγητό. Λαζάνια με πράσα, καταπληκτικό οσομπούκο με ριζότο μιλανέζε, μους κάστανου με φουντούκια και μαρόν γλασέ σε λογικές τιμές. (via Lombroso 20, tel 0039 0259902122).

Μακριά από το κέντρο και μάλιστα σε τοποθεσία ταμπού- 100 μέτρα από την πόρτα του δημοτικού νεκροταφείου του Μιλάνου- βρίσκεται το Franca. Μια ιδιόρρυθμη τρατορία που κλείνει το σαββατοκύριακο για ξεκούραση, με ντεκόρ παλιακό και ένα τρελό ιδιοκτήτη τον Lele, παθιασμένο με την κλασική μουσική . Εδώ οι μουσικές του Παβαρότι από συλλεκτικά βινήλια παίζουν σε τέρμα ένταση στα γιγάντια ηχεία. Η γυναίκα του η Paola κάνει θαύματα στην κουζίνα. Απίστευτα αλλαντικά δικής τους παραγωγής, vitello tonnato, μοσχάρι με πολέντα, ενώ τα κρασιά σερβίρονται αποκλειστικά σε Riedel ποτήρια! (Viale Certosa 253, κλειστό weekend).


Trendy
Στο Μιλάνο η μόδα συνδέεται απευθείας με την γαστρονομία και τη διαμονή. Τα γνωστότερα ξενοδοχεία είναι εκείνα μεγάλων ιταλών σχεδιαστών, και τα πιο trendy εστιατόρια το ίδιο. Η κορωνίδα τους είναι το Gold (Via Carlo Poerio), το εστιατόριο των Domenico Dolce και Stefano Gabbana που είναι πραγματικά ''χρυσό''! Δεν υπάρχει κομμάτι στην επιφάνεια του που να μην λάμπει και απαστράπτει. Στο Gold υπάρχουν 2 εστιατόρια. Τα all day μπιστρό στο ισόγειο, πιο κοσμοπολίτικο, πιο μοντέρνο και πιο νεανικό, με ένα υγιεινό μενού με ζυμαρικά ολικής αλέσεως, φιλέτο τόνου, beef carpaccio και το εστιατόριο του πρώτου ορόφου αρκετά posh και στημένο όπου ο chef Claudio Arciglione κάθε βράδυ φτιάχνει σιτσιλιάνικα πιάτα. Το clue του να φας εδώ βέβαια είναι ότι πιθανότατα θα δεις σε κάποιο από τα διπλανά τραπέζια να τρώει και το ζευγάρι των ιδιοκτητών που μοιράζει απλόχερα διακριτικά χαμόγελα στους πελάτες! Στο εστιατόριο του Gucci δεν θα αναφερθώ γιατί απλά δεν μου άρεσε.

Αγαπημένο είναι και το Bulgari Restaurant. Ένα θεατρικό μέρος του Antonio Citterio που «βλέπει» σ’ έναν πανέμορφο κήπο, όπου συχνάζουν οι beautiful people της πόλης. Κοιτάζοντας τριγύρω σου απλά νομίζεις ότι ξεφυλλίζεις τη Vogue, αλλά με ζωντανά μοντέλα! Η κουζίνα σοφιστικέ βασίζεται στις πρώτες ύλες . Ας πούμε μια απλή μακαρονάδα με ντομάτα, εδώ σε κάνει να αλλάζεις άποψη για το τι εστί υψηλή γαστρονομία. Πιάτα ορόσημο το καρπάτσιο τόνου με νισουάζ από κολοκυθάκια, το γουρουνόπουλο με μέλι και καυτερό πεπεροντσίνο και το μοντέρνο τιραμισού. Άλλη μια trendy επιλογή και το Da Giacomo, στον 5ο όροφο του Μουσείου Del Novecento. Τοσκανέζικο εστιατόριο, μοντέρνο και μίνιμαλ με καταπληκτική θέα από βεράντα του που βλέπει στη φωταγωγημένη Duomo, την πλατεία και την Galleria. Εδώ θα απολαύσετε ιταλική κουζίνα με ψαρικά. Αν θέλετε κάτι πιο κλασικό θα πάτε στο «αδελφάκι» του Da Giacomo στην Via Pasquale Sottocorno που είναι ένα μαγαζί με παράδοση 50 χρόνων και το αγαπημένο της Μιλανέζικης upper-class.

Γαστρονομικά
Ο Carlo Cracco (μεταξύ άλλων και πρώην συνεργάτης του Alain Ducasse) θεωρείται ένας από τους καλύτερους σεφ της Ιταλίας, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σύγχρονης ιταλικής μαγειρικής με 2 αστέρια Michelin. Το φετίχ του Carlo είναι το αβγό – έβγαλε μάλιστα και βιβλίο γι’ αυτό. Μαρινάρει τον κρόκο του με ζάχαρη κι αλάτι και το ψήνει με το μαρινάρισμα. Όπως ο Ferran Adria στην Ισπανία και ο Blumenthal στην Αγγλία, ο Carlo Cracco ξεφεύγει από την πεπατημένη και φτιάχνει μια κουζίνα με αρκετούς πειραματισμούς. Τo καλό ωστόσο ότι μαζί με το «τολμηρό» μενού υπάρχει και το πιο «κατανοητό». Έτσι μπορείς να γευτείς την «marinara» σε φύλλα - μια σαλάτα που τα θαλασσινά της έχουν λιώσει και αποξηρανθεί σε λεπτό φύλλο, αλλά και ένα ριζότο μιλανέζε που όμως το μεδούλι σε συνδυασμό με την al dente υφή το κάνουν πραγματική…εμπειρία! Cracco-Peck ( Via Victor Hugo 4, Tel: 0039 002 876 774).

Στο Unico του Fabio Baldassare δεν έχω πάει. Αλλά έχοντας δοκιμάσει την κουζίνα του στο Μυκονιάτικο Gola πιστεύω ότι θα είναι κορυφαίο εστιατόριο. «Κορυφαία» είναι και η τοποθεσία του αφού βρίσκεται στον τελευταίο όροφο, του ψηλότερου κτίριου του Μιλάνου, βορειοδυτικά του κέντρου, με πανοραμική θέα όλης της πόλης. Το περιβάλλον είναι λίγο ουδέτερο αλλά το σέρβις εξαιρετικό και η κουζίνα ακόμη καλύτερη από ότι έμαθα. Στο μενού του Baldassare φιγουράρουν και πιάτα ταπεινής προέλευσης όπως το σπαγγέτι cacio e pepe (με πιπέρι και τυρί) σε μια εκδοχή που εντυπωσιάζει. (Viale Achille Papa 30, +39 0239261025, Grattacielo).

Κάτι διαφορετικό
Από τα εστιατόρια που ερωτεύεσαι είναι το Innocenti Evasioni, των σεφ Tommaso Arrigoni και Eros Picco. στον μικρό... ιδιωτικό δρόμο della Bidelina σ’ έναν καταπληκτικό εσωτερικό κήπο και σε ένα εντελώς ζεν περιβάλλον με λιμνούλες και τρεχούμενα νερά. Η κουζίνα τους είναι νόστιμη , πολύ ελαφριά αλλά και σε εξαιρετικό value for money. Απίθανα και τα γλυκά τους καθώς και η κάβα τους. (Via Priv della Bindellina, +39 02 33001882. Από τα πολύ ξεχωριστά εστιατόρια της πόλης το La Joia, ένα αστεράτο εστιατόριο με την vegetarian κουζίνα του σεφ-ιδιοκτήτη Pietro Leemann. Απίστευτες πρώτες ύλες που ακολουθούν τις εποχές και μοναδικά πιάτα. (Via Panfilo Castaldi 18, +39 02 29522124).

Για ποτό
Η πιο χαρακτηριστική έξοδος των ιταλών για ποτό είναι εκείνη του aperitivo, ένα γρήγορο ποτό δηλαδή γύρω στις επτά το απόγευμα, μετά τη δουλειά και πριν την επιστροφή τους στο σπίτι ή την έξοδο σε κάποιο εστιατόριο. Το κλασικό aperitivo στο Μιλάνο είναι το Aperol Sprizz, το Campari Cocktail , το Negroni Sbagliato ή ένα ξηρό prosecco. Για μοδάτη έξοδο ‘η’ επιλογή είναι το Martini Bar που βρίσκεται στο ισόγειο του αντρικού Dolce and Gabbana σε ένα αίθριο μέσα στο μαγαζί. Δοκιμάστε το “Another one”, με βότκα και litchis! (Bar MARTINI® , Corso Venezia,15, +39 02 76 01 11 54). Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το Bulgari bar ιδανικό για apple Martini και aperitivo στον υπέροχο κήπο. Ένα άλλο αγαπημένο μπαρ είναι το Gattopardo. Αν και τώρα δεν βρίσκεται στην πιο ένδοξη εποχή του πρόκειται για ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και μυστηριακά μπαρ του Μιλάνου, αφού είναι μια πρώην εκκλησία που μεταμορφώθηκε σε bar club.

Έκπληξη στον καλό σας
Στην πρώτη επέτειο μας με τον καλό μου, έκλεισα μήνες πριν εισιτήρια για τη Σκάλα του Μιλάνο , για μια όπερα (Simon Bocanegra) με τον Placido Domingo, που αγαπά. Οι τιμές ήταν πολύ ακριβές αλλά η εμπειρία πραγματικά μοναδική. Η Σκάλα είναι μοναδική γιατί εκτός από τις εκπληκτικές παραστάσεις που ανεβάζει κουβαλά και την ιστορία αλλά και την ενέργεια των μεγάλων τραγουδιστών που πέρασαν από τη σκηνή της. Μια άλλη πολύ καλή ιδέα για τους ποδοσφαιρόφιλους είναι εισιτήρια για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο θρυλικό στάδιο «Σαν Σίρο» όπου φιλοξενούνται οι δύο μεγάλες ομάδες της πόλης, τη Μίλαν και την Ίντερ. Αν δεν μπορέσετε να βρείτε εισιτήρια για αγώνα μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα από τα οργανωμένα τουρ.

Τι θα δείτε
Φυσικά την Piazza del Duomo με τον υπέροχο καθεδρικό. ΑΝ είστε εκεί Κυριακή πρωί μπορείτε να παρακολουθήσετε λειτουργία στον καθεδρικό για να τον απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο με το εκκλησιαστικό αρμόνιο και τα υπέροχα βιτρό που φωτίζονται από τον ήλιο. Αξίζει μια βόλτα στους ς κήπους του μεσαιωνικού Castello Sforzesco. Μετά τον Κωδικό Ντα Βίντσι οι επισκέψεις στο μοναστήρι Santa Maria delle Grazie, όπου φυλάσσεται ο «Μυστικός Δείπνος» του ντα Βίντσι, έχει γίνει από τις βασικές attraction της πόλης. Η τιμή του εισιτηρίου είναι τσιμπημένη και η έγκαιρη ηλεκτρονική κράτηση υποχρεωτική.

Φυσικά θα περπατήσετε στην ιστορική στοά Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ με τη γυάλινη οροφή και τον ταύρο-ψηφιδωτό που φέρνει γούρι αν πατήσουμε πάνω του και στο Quadrilatero d’Oro όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι μπουτίκ όλων των σχεδιαστών . Για εμένα είναι must μια παράσταση στην Σκάλα ή έστω η ξενάγηση σε μια από τις ιστορικότερες όπερες του κόσμου. Σε όποιους αρέσουν τα υπαίθρια παζάρια μην χάσετε το πολύχρωμο υπαίθριο παζάρι που στήνεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στα κανάλια, στην περιοχή Navigli ( κανάλια).

Που θα μείνετε
Αν είστε από εκείνους που ζουν για τη μόδα το οφείλεται όταν έρθετε στο Μιλάνο να μείνετε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία των σχεδιαστών. Το Bulgari είναι μοντέρνο, λιτό, σικάτο σε ένα υπέροχο κήπο τεσσάρων στρεμμάτων που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. (Via Privata Fratelli Gabba 7/b,: +39 02 805 805 1). Αυστηρό, λιτό αλλά και απίστευτα κομψό (στο στυλ των γραμμών του Armani)και το Armani Hotel του Giorgio Armani στην οδό Manzoni 31.(+39 028883888). Αγαπημένο μου ξενοδοχείο στο κέντρο ωστόσο είναι το Carlton Hotel Baglioni λίγο πιο κλασικό, με ένα υπέροχο πρωινό στο αίθριο που βλέπει στον κήπο.

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

X