ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: πλισέ φούστα, sweater και αθλητικό λευκό sneaker
 

Στο αρχαίο μονοπάτι με τα μεσαιωνικά γεφύρια

Πρόταση για εκδρομή στο εντυπωσιακό μονοπάτι στο δάσος της Πάφου με τα άπειρα σημεία ενδιαφέροντος

Πάρις Δημητριάδης

Αν βρίσκεσαι σε περιπατητική, εξερευνητική και ελαφρώς αθλητική διάθεση και θες να απολαύσεις μια διαδρομή γεμάτη σημεία ενδιαφέροντος και μεσαιωνική ιστορία, τότε δεν έχεις παρά να κατευθυνθείς προς το μονοπάτι με τα ενετικά γεφύρια που βρίσκεται μέσα στο δάσος της Πάφου, που επί της ουσίας αποτελούσε τον πολυσύχναστο δρόμο που ένωνε κάποτε τις δυτικές ακτές του νησιού με τις ανατολικές!

Με σημερινές αφετηρίες είτε την κοινότητα των Καμιναριών είτε το χωριό Βρέτσια στην Πάφο, το μονοπάτι έχει συνολικό μήκος 17 χιλιόμετρα και προυποθέτει έξι περίπου ώρες για να το διασχίσει κανείς από τη μια του άκρη στην άλλη. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα να περπατήσει κανείς όσο επιθυμεί με τα τρία ενετικά γεφύρια να τίθενται συνήθως από τους περιπατητές και ως σημεία τερματισμού πέραν από σημεία ενδιαφέροντος! Χρήσιμο είναι πάντως να σημειωθεί ότι βαθμός δυσκολίας του εν λόγω μονοπατιού είναι το 3.

Τα μεσαιωνικά γεφύρια που διασχίζουν ποταμούς και χρονολογούνται και τα τρία από την εποχή που οι Ενετοί διοικούσαν την Κύπρο είναι γνωστά ως το γεφύρι της Ελιάς, το γεφύρι του Τζιελεφού και το γεφύρι του Ρουδιά. Θα έχετε δηλαδή την ευκαιρία να χαζέψετε πετρόκτιστα μεσαιωνικά γεφύρια που είναι αληθινά αριστουργήματα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής και αρκετούς αιώνες μετά που χτίστηκαν αντέχουν στον χρόνο και ορθώνονται με μοναδική γοητεία σε δυσπρόσιτα σημεία και πάνω από άγριες όχθες με ορμητικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, νερά.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by My Amazing Cyprus (@myamazingcyprus)

Με την εντυπωσιακή τους γεωμετρία, τον άρτιο και προχωρημένο τους σχεδιασμό και την αντοχή τους στον χρόνο, πρόκειται επί της ουσίας για θαυμαστά έργα τέχνης που δένουν με το φυσικό τοπίο τόσο αρμονικά που είναι λες και αποτελούν αναπόσπαστο πια κομμάτι του. Ειδικά το γεφύρι του Τζιελεφού χρήζει ειδικής μνείας καθώς είναι το μεγαλύτερο τέτοιο γεφύρι που υπάρχει στην Κύπρο. Χτισμένο πάνω στον ποταμό Διάρριζο, βρίσκεται μέσα στο δάσος της Πάφου, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος και όπως και τα άλλα δύο γεφύρια του μονοπατιού, φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κύπρο που διήρκησε από το 1489 μέχρι το 1571.

Μαζί με άλλα γεφύρια που βρίσκονται σε άλλες περιοχές, όλα μαζί συναποτελούσαν ένα σύμπλεγμα κατασκευών που είχαν δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν την πρόσβαση των τότε κατοίκων της περιοχής. Πέρα από τα γεφύρια, στο μονοπάτι θα απολαύσετε σημεία με υπέροχη πανοραμική θέα στα γύρω βουνά και εντυπωσιακή βιοποικιλότητα, με τη διαδρομή να διέρχεται σε ορισμένα σημεία πυκνό δάσος με πεύκα. Το μονοπάτι περνά επιπροσθέτως μέσα από το φράγμα της Αρμίνου και από τον εκδρομικό χώρο της Πέρα Βάσας όπου βρίσκεται ο εντυπωσιακός ξεραμένος κορμός ενός γιγάντιου πεύκου.

Στη συνέχεια περνάει μέσα από το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Κύκκου με ονομασία Σαουρής, από το Σπήλαιο του Σαουρή, τη λεγόμενη μάντρα του Μίτα και από παρατηρητήριο για γηγενείς γύπες! Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τέλος να σημειωθεί ότι τα τρία γεφύρια διασχίζουν τη λεγόμενη «καμηλόστρατα», που για αιώνες αποτελούσε την κύρια εμπορική οδό μεταφοράς χαλκού από το ορυχείο του Πέρα Πεδιού προς τα λιμάνια της Πάφου και της Πόλης!

Η μεταφορά προς το λιμάνι γινόταν με καμήλες και με άλογα. Πιστεύεται ότι η διαδρομή αποτελούσε τη μεσαιωνική σύνδεση της Πάφου με τις υπόλοιπες επαρχίες, εξυπηρετώντας τις ανάγκες και τις επαφές των κατοίκων της περιοχής συνδέοντας τα χωριά της δυτικής όχθης αυτά της ανατολικής!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Savvas Shiapanis (@mymotorbikediaries)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Petros (@petros_instagram)

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση