ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Σαντορίνη: Η όαση των Κυκλάδων

Τι μυστικά από το παρελθόν κρύβει το νησί και ποια είναι τα must σημεία για επίσκεψη;

Γιώργος Γκαρακλίδης

Κάποτε η Σαντορίνη ήταν απλά ένα νησί με όνομα κι επώνυμο. Η Σαντορίνη των Κυκλάδων. Σιγά, σιγά όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι την «ανακάλυπταν» η Σαντορίνη έγινε ένα θαύμα της φύσης που μετέπειτα εξελίχθηκε και μετατράπηκε σε κοσμοπολίτικη ζώνη όπου όλα είναι πιθανά να συμβούν και που ταυτόχρονα εκπέμπει μυστήριο, τόσο για τις φυσικές της ομορφιές όσο και για όσα μπορούν να συμβούν εκεί. Τέλος, η Σαντορίνη μεταμορφώθηκε σε τρόπο ζωής κι όχι απλά στο όνομα του θέρους αλλά σ’ αυτό που βιώνει κανείς όταν την επισκέπτεται. Αυτή η παράγραφος θα μπορούσε ουσιαστικά να αποτελεί μια μικρή περίληψη του τι εστί Σαντορίνη. Κι όμως, η μετουσίωση του νησιού σε τρόπο ζωής έχει μακρά ιστορία. 

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Στρογγύλη» λόγω του κυκλικού σχήματος που είχε το νησί το οποίο σχήμα άλλαξε ριζικά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 π.Χ. Όταν την πρωτοπερπάτησαν οι Φοίνικες την είχαν ονομάσει Καλλίστη ενώ αργότερα οι Δωριείς την αποκάλεσαν Θήρα. Σχετικά πιο μετά και συγκεκριμένα τον 12ο αιώνα πήρε την ονομασία Σαντορίνη από τους Φράγκους οι οποίοι την αποκαλούσαν «Σάντα Ιρένε» που σημαίνει Αγία Ειρήνη. Εκεί στο νησί μεσουρανούσε ο ιστορικά γνωστός Μινωικός πολιτισμός που όμως έπαψε να ευημερεί λόγω της μεγάλης έκρηξης. 

Ένα τέτοιο διαμάντι στη μέση της θάλασσας ήταν φυσικό επόμενο να διεκδικείται από πολυάριθμους λαούς όπως για παράδειγμα από τους Πέρσες, αργότερα από τους Σπαρτιάτες και στη συνέχεια από τους Αθηναίους.  Στη συνέχεια οι Πτολεμαίοι και τέλος οι Ρωμαίοι θέλησαν να κυριαρχήσουν εκεί. Δεν άργησε να πέσει και υπό την κυριαρχία των Τούρκων το 1579 αφού είχε περάσει από την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Λατίνων και των πειρατών του Μπαρμπαρόσα. Τέλος, για τέσσερα χρόνια κατακτήθηκε και από τους Ρώσους ενώ το 1832 ενσωματώθηκε πια στο νεοσύστατο τότε, Ελληνικό κράτος. 

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά στην Ελλάδα, αν όχι το πιο δημοφιλές και παράλληλα ένα από τα πιο ξακουστά και πλέον εντυπωσιακά σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Καλντέρα της Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο όμορφα, φυσικά θεάματα που προσφέρει η Σαντορίνη αιώνες τώρα, λόγω της τεράστιας έκρηξης που έγινε. Στο χείλος της βλέπει κανείς τα μικρά σπιτάκια κατοίκων και τα χωριά του νησιού όπως και το ωραιότερο πανόραμα που θα δείτε ποτέ. 

Η Οία η οποία αποτυπώνει τον πιο φωτογενή οικισμό που είδαν ποτέ τα μάτια σας, αποτελεί έργο τέχνης. Κατάλευκα σπιτάκια, εκκλησάκια όμορφα χτισμένα που «παίζουν» στα χρώματα του λευκού και του γαλάζιου, γραφικά σοκάκια που οδηγούν σε πανέμορφες τοποθεσίες. 

Με τα καραβάκια που βρίσκονται σε δράση μπορεί κανείς να εξερευνήσει την περιοχή του ηφαιστείου στη Νέα Καμμένη και στην Παλαιά Καμμένη στην καρδιά της Καλντέρας. Συγκεκριμένα, στη Νέα Καμμένη θα διασχίσετε τα πετρώματα λάβας που υπάρχουν αιώνες εκεί μέχρι να φτάσετε στον κρατήρα του διάσημου αυτού ηφαιστείου. 

Οι βράχοι έχουν ιδιαίτερα χρώματα πάλι λόγω της έκρηξης εξού και οι ονομασίες των παραλιών όπου βρίσκονται οι βράχοι αυτοί. Έχουμε την Κόκκινη παραλία, τη Λευκή παραλία και τη Μαύρη παραλία καθώς και το Καμάρι και το Cape Columbo κοντά στην Οία για να απολαύσετε τα μπάνια σας και να χαλαρώσετε κάτω από τον Κυκλαδικό ήλιο. 

 Η Σαντορίνη είναι μια όαση στην ιστορία της Ελλάδας, μια όαση στις κόρες των ματιών μας και μια όαση στην καρδιά μας αφού τη βιώσουμε. Διότι όσα κι αν ακούγονται για το πανέμορφο αυτό Κυκλαδικό νησί, αν δεν το περπατήσει, νιώσει, γευτεί και μυρίσει κανείς, δεν θα γνωρίζει το πόσα πολλά κρύβει ένα μικρό κομμάτι γης των Κυκλάδων. 

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση