ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Πρόταση για εκδρομή που συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Μια πολύ ιδιαίτερη σε γοητεία περιοχή της Κύπρου, με εντυπωσιακούς ψηφιδωτούς κύκλους στην παραλία, εγγυημένες ψαροταβέρνες και υπέρκομψα νέα μέρη για διαμονή

Πάρις Δημητριάδης

Με τα τριαντάρια στη θερμοκρασία να σταθεροποιούνται για τα καλά και τη μετεωρολογική πρόγνωση να κάνει λόγο για συνεχή ηλιοφάνεια, χωρίς απροσδόκητες μπόρες και καταιγίδες, το σαββατοκύριακο που μπαίνει φαίνεται πως θα είναι το πρώτο επίσημα «καλοκαιριάτικο» της σεζόν, επομένως η προτεινόμενη μας εξόρμηση αυτή τη φορά δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει τη θάλασσα. Είναι μια πρόταση που διανθίζεται εντούτοις και με λίγη ωραία δόση βουνού.

Κατευθυνόμαστε λοιπόν στη νοτιοδυτική ακτογραμμή του νησιού, όπου, ανάμεσα σε Λεμεσό και Πάφο, κοντά στο Πισσούρι και στο Παραμάλι, βρίσκεται ο ιστορικός οικισμός της Αυδήμου. Μια περιοχή με πολλά και ποικίλα σημεία ενδιαφέροντος, τόσο στην παράκτιά της πλευρά όσο και στα ενδότερα.

Ιστορία

Με το νότιο μέρος της κοινότητας να θεωρείται στις μέρες μας έδαφος βρετανικών βάσεων, η Αυδήμου είναι ένα χωριό με πλούσια και μακρά ιστορία, καθώς, τόσο κατά την εποχή της Ενετοκρατίας όσο και αργότερα επί Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας υπήρξε ανεπτυγμένος οικισμός και σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός. Αξιοπρόσεκτη είναι και η σύγχρονη ιστορία του χωριού, που είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη παραδοξότητα ολόκληρης της χώρας, καθώς, παρόλο που μέχρι το 1963 το χωριό ήταν μεικτό, μετα τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, όλοι οι ελληνοκύπριοι κάτοικοι το εγκατέλειψαν και έγινε καθαρά τουρκοκυπριακό. Μια συγκυρία που έμελλε να αντιστραφεί εντελώς, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οπότε και οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν και η Αυδήμου έγινε το νέο σπίτι για μεγάλο αριθμό ελληνοκυπρίων προσφύγων, που σύμφωνα με το κοινοτικό συμβούλιο, προήλθαν από 42 διαφορετικά χωριά.

Αναφορικά με την ονομασία της Αυδήμου, υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη στην περιοχή φαίνεται να είχε βρει καταφύγιο ο Φοίνικας ηγεμόνας Αβδήμων, μετά την εκδίωξη του από τον Ευαγόρα Α΄ το 411 π.χ. Η δεύτερη εκδοχή ωστόσο που είναι και η επικρατέστερη, αναφέρει ότι η Αυδήμου πήρε την ονομασία της από τον πρώτο κάτοικό της που ονομαζόταν Εύδημος.

photo by @cyprus.villagesbymarcoguillio / Instagram

 

Θάλασσα

Αναμφίβολα πρόκειται για μια περιοχή που ειδικά τα καλοκαίρια αποτελεί δημοφιλή προορισμό λόγω της εντυπωσιακής της ακτογραμμής, με την απέραντη αμμουδιά και τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινά της νερά. Υπάρχουν συγκεκριμένα δύο κόλποι. Ο πρώτος μεγάλος κόλπος αποτελεί ελκυστικό σημείο για θαλάσσια σπορ, όπως το kitesurfing, που υποβοηθείται σημαντικά από τους συχνούς ανέμους της περιοχής και προσφέρεται για σημαντικές ανάσες δροσιάς και μια ανανεωτική αίσθηση ανοιχτωσιάς. Έχει αμμουδιά ενός χιλιομέτρου, ορισμένες παλιές ερειπωμένες αποθήκες χαρουπιών, ένα μικρό τέμενος καθώς και λίγα χαλαρά σημεία αναψυχής.

Ο μικρότερος κόλπος με τη γνωστή του ταβέρνα είναι αναμφίβολα πιο γραφικός και θυμίζει μικρό ελληνικό νησί. Παράλληλα, οι επιβλητικοί καφέ βράχοι που αγκαλιάζουν τον κόλπο της Αυδήμου προσφέρονται για πανοραμική θέα με σπουδαίο ηλιοβασίλεμα.

Photos by @cyprusbeauties_ / Instagram

 

Ψηφιδωτοί κύκλοι

 photo @magdalena_pourgouride / instagram 

Photo by @melanda_beachrestaurant/instagram

Τα τελευταία λίγα χρόνια σημείο ενδιαφέροντος στο παραλιακό μέτωπο της Αυδήμου έχει γίνει και ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης που έφτιαξε ο καλλιτέχνης Pavel Muntyan. Ο καλλιτέχνης έφτιαξε συγκεκριμένα τρεις τεράστιους κύκλους, με την τεχνική του ψηφιδωτού σχηματίζοντας σπειροειδείς λαβύρινθους.

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε πολλούς τόνους από πέτρες, που είτε συνέλεξε μόνος του από την περιοχή, είτε αγόρασε. Πρόκειται για μια μοναδική μορφή τέχνης που ήταν αρκετά δημοφιλής σε αρχαίους πολιτισμούς.

Το εντυπωσιακό έργο ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, με τον λεγόμενο «πέτρινο κήπο» να αποκτά λαβύρινθους διαλογισμού.

Εστίαση και διαμονή

Ψαροταβέρνα Κερύνεια Από τις γνωστότερες ταβέρνες της περιοχής που βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία στη μέση της παραλίας. Σερβίρει φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και παραδοσιακά πιάτα από την κυπριακή και ελληνική κουζίνα. Συστήνεται για τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα

Ψαροταβέρνα Κερύνεια, φώτο από wizguide

Δημοφιλές είναι και το λεγόμενο Melanda Beach Restaurant, η ψαροταβέρνα στον μικρό κολπίσκο με περισσότερα από σαράντα χρόνια ζωής που σου δίνει την αίσθηση ελληνικού νησιού. Είναι αγαπημένο στέκι ντόπιων αλλά και επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν καλό, φρέσκο και νόστιμο τοπικό ψάρι.

 

Serenity boutique / photos booking

Για διαμονή προτείνουμε όπως ανεβείτε λίγο βορειότερα, σε ένα άλλο πανέμορφο χωριό της περιοχής, στο όχι μακρινό Βουνί. Μια επιλογή που αρέσει πολύ σε ζευγάρια, σύμφωνα με το booking είναι το λεγόμενο VHouse at Vouni, μια παραθεριστική κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

Λίγο παραπέρα βρίσκεται και το Serenity Boutique House που προσφέρει κήπο, βεράντα και κλιματιζόμενα καταλύματα με μπαλκόνι και υδρομασάζ. Το Serenity Boutique House επίσης αρέσει πολύ σε ζευγάρια.

 

Vhouse at Vouni

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση