ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Maxi denim φούστα με halterneck top και slingback shoes
 

Οι πιο αρτιστίκ πόλεις στην Ευρώπη

Προτάσεις για φθινοπωρινά ταξίδια σε μητροπόλεις με καθηλωτική αστική γοητεία

Πάρις Δημητριάδης

Σε πρόσφατη έρευνα που  αναδεικνύει τις δέκα πιο αρτιστίκ πόλεις της Ευρώπης για επίσκεψη, περιήγηση και διαμονή, συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μητροπόλεις της μόδας και των πολιτιστικών δρώμενων όπως είναι το Παρίσι, η Ρώμη και το Λονδίνο όσο και ορισμένες, τρόπον τινά «εναλλακτικές» επιλογές, που παρουσιάζουν τη δική τους ξεχωριστή και καθηλωτική γοητεία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο Conde Nast Traveler, διαχρονικά μιλώντας, η τέχνη, η πολιτιστική κληρονομιά και η αρχιτεκτονική ενός αστικού προορισμού ανέκαθεν διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην επισκεψιμότητά του. 

Ποια πόλη όμως θεωρείται στις μέρες μας η arty πρωτεύουσα της Ευρώπης έχοντας σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας και ποιες είναι οι εκπλήξεις που συμπληρώνουν τη δεκάδα; 

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό μιας γερμανικής εταιρείας παρουσιάζει την Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, στη δέκατη θέση. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας υπογραμμίζεται είναι αναμφίβολα must visit προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της μόδας. 

Λυών

Έκπληξη ωστόσο στα ευρήματα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι η δεύτερη πληθυσμιακά πόλη της Γαλλίας, η πρωτεύουσα της γαστρονομίας, Lyon, φιγουράρει σε ψηλότερη θέση από το Παρίσι, καθώς η εκλεκτική της ατμόσφαιρα θεωρείται ιδανική για μια φθινοπωρινή απόδραση που μπορεί να συνδυαστεί με το περίφημο Peinture Fraîche Festival, που λαμβάνει χώρα στην πόλη για τέσσερις εβδομάδες μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.  

Η λίστα προτείνει στη συνέχεια το Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, που, όπως σημειώνεται, δεν συγκεντρώνει όσο ενδιαφέρον θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι προσφέρει πληθώρα επιλογών σε μουσεία, γκαλερί και φεστιβάλ. 

Η πρωτεύουσα της μόδας, Μιλάνο, ακολουθεί, με τα καθιερωμένα fashion weeks της μητρόπολης του ιταλικού βορρά να διανθίζονται ως ταξιδιωτική εμπειρία με ιστορικά κτίρια και γκαλερί που φιλοξενούν ορισμένα από τα εμβληματικότερα έργα τέχνης διεθνώς.

Η σύγχρονη Μέκκα των μποέμ καλλιτεχνών στη γηραιά ήπειρο που δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα της Γερμανίας, Βερολίνο, περιγράφεται στη συνέχεια ως ιδανικός προορισμός τόσο για σύντομες αποδράσεις τύπου long weekend όσο και για μια ολόκληρη εβδομάδα που θα μπορούσε κανείς να την αφιερώσει απολαμβάνοντας τα μοναδικά παγκοσμίως πολιτισμικά δρώμενα.

Το ετήσιο φεστιβάλ τεχνών που πραγματοποιείται στο Όσλο κάθε τέλος καλοκαιριού τοποθετεί την πρωτεύουσα της Νορβηγίας στο μέσο της λίστας και συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση με την τέταρτη και τρίτη θέση να καταλαμβάνουν το Εδιμβούργο και η Ρώμη αντίστοιχα.

Μόνο και μόνο που αναφερόμαστε σε μια πόλη και σε μια αρχιτεκτονική που μετράει χίλια και πλέον χρόνια ιστορίας, το Εδιμβούργο, αναφέρεται στο Conde Nast, δεν μπορεί παρά να σκαρφαλώσει στην εντυπωσιακή τέταρτη θέση ενώ σε ό,τι αφορά στη Ρώμη, αυτή κατακτά την τιμητική τρίτη θέση για ταξίδι εντός φθινοπώρου λόγω της πολυαναμενόμενης Art Week, που τον φετινό Οκτώβριο επιστρέφει στην πόλη με περισσότερες από 170 εκθέσεις και περισσότερα από 170 στούντιο που θα παρουσιάζουν τη δουλειά νέων και ανερχόμενων όσο και εδραιωμένων καλλιτεχνών.

Ρώμη

Η Βενετία του Βορρά, το Άμστερνταμ, παρουσιάζεται στην έρευνα ως ο δεύτερος κορυφαίος arty προορισμός για το φετινό φθινόπωρο. Ένα μονάχα απόγευμα στα αμέτρητα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας, αναφέρεται ενδεικτικά στο δημοσίευμα, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς πόση τέχνη αναβλύζει από παντού σε αυτή την πόλη και στους ανθρώπους της. 

Η μεγάλη τιμητική πρωτιά δίνεται, τέλος, στο… Λονδίνο. Μπορεί η βρετανική πρωτεύουσα να μην είναι φθηνή και οικονομική πόλη για εξερεύνηση, σημειώνεται, φιλοξενεί όμως παγκοσμίας κλάσεως Μουσεία με δωρεάν είσοδο, όπως η National Portrait Gallery, η National Gallery, το Somerset House και η Tate Modern.

Ως επιπρόσθετα επιχειρήματα για την αναρρίχηση του Λονδίνου στην κορυφή της δεκάδας χρησιμοποιούνται τα μοναδικά του εστιατόρια, τα πανέμορφα μπουτίκ ξενοδοχεία του και τα εκατοντάδες δρώμενα που πραγματοποιούνται στη βρετανική μητρόπολη κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όπως είναι για παράδειγμα το London Art Fair και το London Craft Week.

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της δημιουργικότητας, καταλήγει το Conde Nast.

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση