ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Οι 10 μεγαλύτερες σε έκταση, πόλεις της Ευρώπης

Έχετε αναρωτηθεί αν έχετε υπάρξει ποτέ σε μία από αυτές και εν τέλει, ποιες είναι;

Γιώργος Γκαρακλίδης

Ξεκινώντας τη σημερινή μας ανασκόπηση, θα λέγαμε πως για όσους λατρεύουν τα ταξίδια, τους ξένους πολιτισμούς, την ιστορία, είναι περίεργοι, θέλουν να γνωρίζουν πολλά είτε για προσωπική ικανοποίηση είτε για να εντυπωσιάζουν, το να γνωρίζουν στοιχεία και δεδομένα που χαρακτηρίζουν διάφορες πόλεις και χώρες κατ' επέκταση είναι μα΄λλον σπουδαία γενική γνώση. 

Σχετικά με τις μεγαλύτερες σε μέγεθος πόλεις λαμβάνονται υπόψη διάφορα στοιχεία όπως η ίδια η έκταση της πόλης που πολλές φορές έχει άλλα μέτρα και σταθμά λόγω του ότι κάποιοι θα μετρήσουν τη μητρόπολη ενώ άλλοι θα συμπεριλάβουν και τα περίχωρα που αποτελούν μέρος της πόλης. Άλλα στοιχεία είναι ο πληθυσμός, που κάνει την ανατροπή πολλές φορές, η πυκνότητα, η συσσώρευση κόσμου σε περιοχές και βέβαια τα τετραγωνικά μέτρα. Τα στοιχεία είναι από το 2021. 

Γενικότερα, καλό είναι να γνωρίζουμε τέτοια στοιχεία όπως γενικές γνώσεις για να εξασκούμε το μυαλό και τη μνήμη, για να έχουμε μια σφαιρική άποψη, για να γνωρίζουμε προς τα πού πατάει ο μέσος άνθρωπος και πού βρίσκεται, για να ακονίζουμε τις πνευματικές μας ικανότητες και ένας εξίσου σημαντικός λόγος θα ήταν να μαθαίνουμε για να μαθαίνουμε. Η δια βίου μάθηση θα έπρεπε να «εμφυτεύεται» από το σχολείο αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στην παρούσα φάση ας περιοριστούμε στο να δούμε πιο κάτω τις πιο μεγάλες, σε έκταση, πόλεις της Ευρώπης. Χαλαρώστε και σύρετε προς τα κάτω:

Κωνσταντινούπολη 

Η σαγηνευτική Κωνσταντινούπολη μετράει 15.9 εκατομμύρια συσσώρευση κόσμου ενώ σε έκταση είναι τεράστια νοουμένου ότι διαχωρίζεται σε Ευρωπαϊκή και σε Ασιατική πλευρά. 

Μόσχα 

Η Ρωσική πρωτεύουσα ανήκει στην ήπειρο της Ευρώπης με τη χώρα να διαπερνάει τα σύνορα και πολλές φορές να ακούγεται ότι καλύπτει την Ευρασία σχεδόν μέχρι την πολιτεία της Αλάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με 12.5 κατοίκους περίπου εννοείται πως φιγουράρει ψηλά στη λίστα. 

Λονδίνο 

Προσέξτε τώρα. Η πόλη μετράει καθημερινά 28 εκατομμύρια βήματα λόγω 14 εκατομμυρίων ανθρώπων που μένουν στην πόλη που ναι μεν είναι περισσότεροι απ' ότι στη Μόσχα αλλά όπως αναφέραμε πιο πάνω η λίστα έχει να κάνει και με την έκταση της πόλης σε τετραγωνικά μέτρα συμπεριλαμβανομένων των περιχώρων. 

Παρίσι 

Paris est toujours une bonne idée! Στο Παρίσι λοιπόν, έχουμε τον αστρονομικό αριθμό των 12.100.000 ανθρώπων να μιλάνε διάφορες γλώσσες του κόσμου και να εργάζονται σε μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου κι εξ' όσων φαίνεται σε μία από τις μεγαλύτερες κιόλας. 

Μαδρίτη

Εδώ χάνεσαι. Το λέω από πείρα. Μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη πόλη αλλά ο κόσμος κινείται με τέσσερα πόδια, στα γρήγορα, κάνει πολλαπλές κινήσεις τη φορά, φωνάζει όταν μιλάει και νομίζεις πως βρίσκεσαι σε μετρό της Ιαπωνίας. Μιλάμε για όλη την έκταση της πόλης, μαζί με τα περίχωρα να μετράει 6.500.000 ψυχές να βρίζουν στα Ισπανικά και να ευφραίνεται η καρδιά. 

Αγία Πετρούπολη 

Ίσως από τις πιο γοητευτικές και επιβλητικές πόλεις στον κόσμο αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο επεισόδιο. Προς το παρόν αρκεί να αναφέρουμε πως είναι μια πόλη με 5 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρωσία μετά τη Μόσχα. 

Βαρκελώνη

Η έκτασή της είναι τεράστια ως πόλη γιατί κι εδώ (ως γνήσια Ισπανία και Καταλονία βεβαίως βεβαίως) νιώθει κανείς ότι βρίσκεται σε κοτέτσι γιατί ωραία κι άγια η Μαδρίτη αλλά κακά τα ψέματα η Βαρκελώνη είναι πιο κοσμοπολίτικη δεκαετίες τώρα και τα πλήθη συρρέουν πιο έντονα και πιο συχνά. Στην πόλη κατοικούν 4.500.000 άνθρωποι ενώ η έκτασή της είναι σχεδόν όση της Μαδρίτης αν συμπεριλάβουμε και τα περίχωρα. 

Βερολίνο 

 

Το ιστορικό Βερολίνο που διασπάστηκε, αντιμετώπισε επιθέσεις κι έσυρε το τείχος του το 1989 σηματοδοτώντας την απαρχή της ανάπτυξής του εκ νέου μετράει 4.900.000 ανθρώπους αλλά ο πληθυσμός όλο και αυξάνεται, μια λεπτομέρεια που ίσχυε και για το Λονδίνο πριν από το μεγάλο Brexit και ίσως και τώρα αλλά δεν βάζουμε και το χέρι στη φωτιά. 

Ρώμη 

'La Citta Eterna' κι ελληνιστί, η αιώνια πόλη είναι μάλλον η ωραιότερη στην Ευρώπη αλλά αυτό το λέω εγώ, το τι λέει ο κόσμος όλος διαφέρει κι αυτό είναι ό,τι πιο όμορφο να μπορείς να ανταλλάζεις γνώμες για τέτοιου είδους θέματα. Αφήνω λοιπόν την υποκειμενικότητα στο δωμάτιο και συνεχίζω. Η Ρώμη έχει πυκνότητα 2,236/kmη έκτασή της στα 1,285 kmενώ ο πληθυσμός της φτάνει στα 4.298.000 ανθρώπους.

Κίεβο 

Το Κίεβο είναι πράγματι μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση πόλεις της Ευρώπης. Πρόκειται για μία τεράστια πόλη που μετρούσε περίπου 3.010.000 ψυχές στην πόλη με έκταση 839 km2 που όμως τα πρόσφατα κοσμοϊστορικά γεγονόταν έχουν μεταβάλει το όλο σκηνικό οπότε ως προς τον πληθυσμό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι λιγότερος από αυτό που αναφέρουμε εδώ. Ως προς την έκταση παραμένει το ίδιο μεγάλη και αν στο μέλλον μετρήσουμε και την ψυχική δύναμη και το σθένος ίσως πάει πιο ψηλά στην κατάταξη. 

Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως στην επόμενη θέση βρίσκεται και η Αθήνα με πληθυσμό 3.154.000 με πρόσφατες έρευνες μέχρι και το 2022 ενώ η έκταση της πόλης φτάνει στα 2.928.717 km.

 

 

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση