ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: tailored παντελόνι και chunky πλεκτό
 

Επέστρεψε μίνι καύσωνας, μέρα για καταρράκτη

Πρόταση για εκδρομή στο «ντουέτο» των κυπριακών καταρρακτών

Πάρις Δημητριάδης

Μπορεί να έχει μπει ήδη ο Οκτώβριος, οι υψηλές θερμοκρασίες όμως επέστρεψαν και μιας και διανύουμε ένα μίνι - καύσωνα, ίσως τον τελευταίο για φέτος, μια θαυμάσια ιδέα για έναν ιδιαιτέρως απολαυστικό τρόπο να δροσιστούμε είναι να πάμε μια ημερήσια, γιατί όχι και διήμερη εκδρομή στους καταρράκτες των Καληδονιών και του Μιλλομέρη που βρίσκονται και οι δύο στις Πλάτρες και σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Ο καταρράκτης της Καληδονίας ή των Καληδονιών είναι ίσως ο γνωστότερος καταρράκτης του νησιού μας και παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι ονομάστηκε έτσι από Σκωτσέζους που είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν την περιοχή και αφού γοητεύτηκαν από τη μαγευτική, συνεχή ροή του νερού μέσα στο πυκνό δάσος αναπόλησαν την πατρίδα τους και τον ονόμασαν τον καταρράκτη της Καληδονίας, που είναι το όνομα της Σκωτίας στην αρχαιότητα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @photograthinking

Τα Καληδόνια βρίσκονται βορείως των Πλατρών και στον δημοφιλή καταρράκτη θα οδηγηθείτε μέσω ενός πανέμορφου πευκόφυτου μονοπατιού με σπάνια πετρώματα και με διάφορα σημεία για στάση, ξεκούραση και καθηλωτική, μαγευτική θέα. Ο καταρράκτης των Καληδονίων θεωρείται ο ψηλότερος σε υψόμετρο καταρράκτης της Κύπρου με κάθετο ύψος ροής τα 13 μέτρα.

Λίγο νοτιότερα βρίσκεται και ο λιγότερο γνωστός όμως εξίσου μαγευτικός καταρράκτης του Μιλλομέρη, που εικάζεται ότι πήρε τη σύνθεση ονομασία του από τις λέξεις «μιλλός» που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός και τη λέξη μέρος (μιλλός + μέρος = Μιλλομέρης).

Το νερό του καταρράκτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη, της οποίας η στάθμη ανεβαίνει και κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο όγκος του νερού αυξάνεται σημαντικά, υπερχειλίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιλλομέρης τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός ως προορισμός καθότι μέχρι πρότινος θεωρούνταν δυσπρόσιτος τώρα ωστόσο με έργα που έχουν φτιαχτεί μπορεί να φτάσει κανείς εκεί ακόμη και με το αμάξι του, μέσω ενός χωμάτινου δρόμου.

Τόσο τα Καληδόνια όσο και ο Μιλλομέρης αποτελούν ιδανικά μέρη για βουτιά σε κρύα, παγωμένα και πολύ αναζωογονητικά νερά που μπορεί να αποδειχθούν πολλαπλώς θεραπευτικά. Η διαδρομή προς τον Μιλλομέρη θεωρείται ευκολότερη από την αντίστοιχη προς τα Καληδόνια αν και αμφότερες θεωρούνται φιλικές και σχετικώς εύκολες, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και αντοχών.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Luuvely (@luuvelyshome)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @in.between.colors

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Anastasia (@anastasiushca)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Anna Kucherova (@6ruk)

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση