ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Αιωνόβια δέντρα, απεραντοσύνη και παγκόσμια κληρονομιά

Πρόταση για εκδρομή στην Παναγία του Άρακα

Πάρις Δημητριάδης

Σημαντικό κομμάτι στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η εκκλησία της Παναγίας του Άρακα βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλιάς, αρκετά κοντά στα χωριά Λαγουδερά και Σαράντι.

Σύμφωνα με την ετυμολογική παράδοση, θεωρείται ότι η ονομασία προέρχεται μάλλον από φυτό αρακάς που ευδοκιμεί άφθονο στην περιοχή ή ακόμη και από τη λέξη «ιέρακας», που σημαίνει γεράκι. Η σημερινή εκκλησία αποτελεί την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια ομώνυμης Μονής που υπήρχε ήδη από το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου ναού με τρούλο και εξωτερικά ολόκληρη της η στέγη σχηματίζει σταυρό. Σε μεταγενέστερο στάδιο η στέγη καλύφθηκε με αγκιστρωτά κεραμίδια ενώ ο τρούλος της εκκλησίας αποτελείται από ξεχωριστή κατασκευή. Όπως ισχύει και με άλλες μεσαιωνικές εκκλησίες στην οροσειρά του Τροόδους, που αποτελούν παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, οι τοιχογραφίες εντός του ναού είναι εντυπωσιακές και αποτελούν μάλιστα την πιο ολοκληρωμένη σειρά τοιχογραφιών της Μέσης Βυζαντινής περιόδου στην Κύπρο.

Ειδικότερα, από το 1985 η εκκλησία της Παναγίας του Άρακα, περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχει διαμορφωθεί από το Τμήμα Δασών και το ομώνυμο μονοπάτι της φύσης που διασχίζει μια εκπληκτική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει ακόμη ένα μεσαιωνικό μνημείο, τον Σταυρό του Αγιασμάτι και δάσος τραχείας πεύκης, αμπελώνες, παλιές πετρόκτιστες δομές και αμυγδαλιές.

Από το μονοπάτι μπορεί κανείς να αντικρίσει στο βάθος την απεραντοσύνη από την πεδιάδα της Μόρφου και την οροσειρά του Πενταδακτύλου πιο πίσω ενώ επιβλητική από την πίσω πλευρά εμφανίζεται η ψηλότερη βουνοκορφή του Τροόδους και η Μαδαρή.

Ξεχωριστό σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί και το αιωνόβιο δέντρο ηλικίας 700 ετών που στέκει ακόμα στην είσοδο της εκκλησίας της Παναγίας του Άρακα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by cy_beauty__ (@cy_beauty__)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alice Karayianni (@alicekarayiannis)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marc Soubeyrand (@marcsoubeyrand)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maria Kitromilidou (@noreanthi)

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση