ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

«Η Κλωστή της Υπομονής» στα ράφια της Read Library

Συγγραφή:Σάντη Αντωνίου

Εικονογράφηση:Έλενα Τσιγαρίδου

Σελ.60

 

Τι κοινό μπορεί να έχουν:
Μια ατέρμονη κλωστή,
μια βαλίτσα γεμάτη αθηενίτικα κεντήματα,
ένα τρένο, ένα κορίτσι
και 17 βήματα στις μύτες των ποδιών της.
 
Το εικονοβιβλίο, «Η Κλωστής της Υπομονής» αφηγείται μία πραγματική ιστορία, αριστοτεχνικά κεντημένη με στοιχεία μυθοπλασίας, βγαλμένη μέσα από τις γειτονιές της Αθηένου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.  Πραγματεύεται την αγάπη για τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά, που έχουν παραλάβει οι νεότερες γενιές, ειδικότερα σε σχέση με  την αθηενίτικη δαντέλα «βενίς». Παράλληλα, το παραμύθι εξυμνεί την αξία της υπομονής και της καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά, με προσήλωση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Η Σάντη Αντωνίου και η Έλενα Τσιγαρίδου συνδέονται μεταξύ τους με την κλωστή της φιλίας. Από τότε που συνέβηκε αυτό βελονιάζουν μαζί συνταξιδιώτισσες, στον δρόμο της δημιουργίας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους λοιπόν, στη συγγραφή και την εικονογράφηση, ενός παραμυθιού, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, με το οποίο το Καλλινίκειο Μουσείο και ο Δήμος Αθηένου θέλουν να διαδώσουν την πολιτιστική κληρονομιά. Το παραμύθι τους, « Η Κλωστή της Υπομονής» έλαβε το κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για το έτος 2019, το οποίο βραβείο είναι αφιερωμένο, από τη συγγραφέα του, στη μνήμη της κ. Αναστασίας Σέας, της αρχικεντήστρας της Αθηένου, που η προσωπική της ιστορία έγινε η αφετηρία για το ταξίδι αυτό. Το βιβλίο αυτό, αφιερώνεται επίσης σε όλους όσοι καταφέρνουν να διατηρούν ζωντανή και επίκαιρη την πολιτιστική μας κληρονομιά, στους αφανείς ήρωες της τοπικής μας ιστορίας.

Η συνταγή του βιβλίου, όπως δήλωνει η συγγρεφέας του, εμπεριέχει τρία βασικά συστατικά: την αγάπη για την κληρονομιά, την ιστορία και τις ρίζες μας, το σεβασμό προς τους ανθρώπους που τη διατηρούν ζωντανή και την πίστη για μεταλαμπάδευση στις επόμενες γενιές.

Προκείται για ένα βιβλίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο του είδους του. Παρουσιάζει έξυπνα και με πρωτοτυπία ό,τι έχει να μας πει. Έχει φρεσκάδα στην αρχιτεκτονική του ενώ οι έμμετροι στίχοι του διαδέχονται το κείμενο, τους χάρτες και τα σχεδιαγράμματα που με μαεστρία μας χαρίζουν ένα εξαιρετικά καλαίσθητο εικαστικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο υπάγεται στα πλαίσια των δράσεων του Δήμου Αθηένου και του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου για την προβολή και ενίσχυση του στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα). Ενώ εκδίδεται με συγχρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Η Σάντη Αντωνίου σπούδασε Κοινωνική Εργασία με μεταπτυχιακές

σπουδές στην Κοινωνική Ανάπτυξη και Κοινωνική Διοίκηση. Ως διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick εργάζεται διεπιστημονικά, συνδυάζοντας τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της στην παιδική λογοτεχνία, την τοπική ιστορία και την κοινωνική ανάπτυξη. Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο με θέμα την διαπολιτισμικότητα Ποιος έφαγε τον τελευταίο λουκουμά; σε εικονογράφηση της Βικτώριας Λεωνίδου. Το βιβλίο χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως κατάλληλο για την σχολική βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η Έλενα Τσιγαρίδου σπούδασε στις Σχολές Καλών Τεχνών του

Ουρμπίνο και της Ρώμης απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 2003.

Είναι καθηγήτρια Τέχνης στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και κρατικές συλλογές στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική, το Ντουμπάι, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Σημαντικοί εικαστικοί της σταθμοί, η ατομική έκθεση «Κύκλοι από Κύβους», η φιλοξενία έργων της στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, η συμμετοχή της στην εικαστική πρόταση «Sender-Recipient» στη Νέα Υόρκη και στο World Art Dubai.

Διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στον 4ο και 5ο Εικαστικό Διαγωνισμό «Τηλέμαχος Κάνθος».

lasithiotakisa@sppmedia.com

PROMO: Τελευταία Ενημέρωση