ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

Διαβάζει ηλεκτρονικά βιβλία το κυπριακό αναγνωστικό κοινό;

Οι μετρήσεις της Read Library για το 2022 έδειξαν πως σταθερά όλο και περισσότεροι αναγνώστες ανακαλύπτουν και αγαπούν το ηλεκτρονικό βιβλίο στον τόπο μας.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ο καιρός έξω είναι μουντός, βροχερός, κάνει κρύο κι εμείς είμαστε σπίτι με τα χουχουλίαρικα ζεστά άνετα ρούχα μας; Οι συνθήκες όλες προδιαθέτουν την επιθυμία να χωθούμε στις σελίδες ενός καλού βιβλίου...Και δεν έχουμε βιβλίο! Καθόλου πρόβλημα! Σήμερα, αυτή τη στιγμή ναι, ναι αυτή τη στιγμή, τώρα, τώρα η τεχνολογία μας επιτρέπει να χωθούμε σε μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με πέραν των χίλιων βιβλίων από τα οποία τα περισσότερα είναι δωρεάν.

Τώρα πολλοί θα πείτε, ναι αλλά...Tίποτα δεν αντικαθιστά το έντυπο. Ναι, αυτό είναι αλήθεια δεν μπορείς να μυρίσεις το μελάνι που είναι τυπωμένες οι λέξεις σε ένα ψηφιακό βιβλίο όπως θα έκανες στο έντυπο...Όμως πατώντας απλά με το δάκτυλο σου στην άγνωστη λέξη που θα συναντήσεις θα βρεις αμέσως μπροστά στα μάτια σου την ερμηνεία της. Ναι, δεν μπορείς να νιώσεις την υφή του χαρτιού στα ακροδάκτυλά σου όπως στο έντυπο...Όμως οι σελίδες είναι φωτεινές και τα γράμματα στο μέγεθος και στη γραμματοσειρά που επίλεξες. Ναι, δεν μπορείς να τσαλακώσεις τη γωνίτσα για να θυμάσαι που έμεινες, ούτε μπορείς να γράψεις με το μολυβάκι σου τις σκέψεις σου στο περιθώριο, ούτε να τραβήξεις τη γραμούλα κάτω από την έκφραση που αγάπησες ...Όμως μπορείς να προσθέσεις ηλεκτρονικά σελιδοδείκτες και να κρατήσεις σημειώσεις, όσες σημειώσεις θέλεις, ακόμα μπορείς να υπογραμμίσεις ηλεκτρονικά ότι αγαπάς! Μπορείς να βρείς την βιβλιογραφία του και να περιηγηθείς άμεσα σ’ αυτήν χωρίς να το κουνήσεις ρούπι από το σπίτι, το γραφείο ή όπου αλλού βρίσκεσαι. Ναι, το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει αυτά που μπορεί να προσφέρει το έντυπο έχει όμως άλλα πολλά που μας καλεί να τα ανακαλύψούμε και που για τη δικιά μας ευκολία, οικονομία χρόνου και χρήματος καλό είναι να μην τα υποτιμούμε.

Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει να διαβάζει είναι αποδεκτός και σεβαστός αφού, το ζητούμενο είναι να διαβάζουμε όσο πιο πολύ και καλά γίνεται προσφέροντας στον εαυτό μας την μέγιστη ικανοποίηση από τα αναγνωστικά μας ταξίδια. Κι αυτά τα ταξίδια προς τη γνώση και την ψυχαγωγία πρέπει να γίνονται με τον πιο ευχάριστο, λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο για τον καθένα.

Μπορεί ακόμα τα ποσοστά που αφορούν το αναγνωστικό κοινό του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Κύπρο να απέχουν κατά πολύ από εκείνα της Αμερικής ή της Ευρώπης ωστόσο έχουν συνεχή ανοδική πορεία. Οι μετρήσεις της Read Library για το 2022 έδειξαν πως σταθερά όλο και περισσότεροι αναγνώστες ανακαλύπτουν και αγαπούν το ηλεκτρονικό βιβλίο στον τόπο μας.

Τα 10 δωρεάν βιβλία με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, τη χρονιά που μας πέρασε, από το κοινό της βιβλιοθήκης Read τα βλέπουμε αμέσως πιο κάτω. Μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ στον τίτλο τους.

1984    του Τζιόρτζ Όργουελ

Το κλασικό δυστοπικό μυθιστόρημα με τίτλο «1984» του Όργουελ γράφτηκε το 1948 και ο τίτλος του είναι ο αναγραμματισμός της χρονολογίας αυτής. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως προφητικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στον Μεγάλο Αδερφό, έκφραση με εκτενή ερμηνεία που χρησιμοποιείται και σήμερα. Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο, που παραμένει επίκαιρο μετά από 70 και πλέον χρόνια από την πρώτη του έκδοση, με βαθιά πολιτικό περιεχόμενο και σοβαρή βαρύτητα στην σημασία της διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Με ανατριχιαστικό λόγο, ο Όργουελ κρίνει με ωμότητα το απολυταρχικό καθεστώς μέσα από το οποίο επιβιώνει ο ήρωάς του. Περιγράφει ένα κόσμο όπου οι πολίτες του μετατρέπονται σε άβουλα ρομπότ, η κριτική σκέψη είναι ανύπαρκτη έννοια με απόρροια την απουσία των εξεγέρσεων και την αφύπνιση των πολιτών.

 Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου της Μαρίνας Μιχαηλίδου Καδή και του Χάρη Νικολάου  

Στο βιβλίο «Μύθοι και αλήθειες για τα ζώα της Κύπρου» συναντούμε έξι παρεξηγημένα είδη ζώων που ζουν στην Κύπρο: την αλεπού, τις νυχτερίδες, τα φίδια, το ανθρωποπούλι, τον σκαντζόχοιρο και τις αράχνες. Μέσα από απλά κείμενα, το βιβλίο επιχειρεί να καταργήσει τις λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν για τα ζώα αυτά και να συμβάλει στην καλλιέργεια του σεβασμού και στην προστασία τους.
Το βιβλίο αποτελεί συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη) και θα διανεμηθεί, έντυπα, σε όλους τους μαθητές των Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Κύπρου αλλά και ηλεκτρονικά σε όλους όσους ενδιαφέρει μέσω της Read Library.

                                    

 Το κουτί με τα μυστικά  της Έλενας Περικλέους   

Γιατί πρέπει να προλάβουμε  την κακοποίηση πριν συμβεί. Πρέπει να μιλήσουμε έγκαιρα πριν από την κρίση. Για να μάθουν να διαφυλάσσουν τον προσωπικό τους χώρο. Να μάθουν να μιλούν για θέματα ταμπού. Να σπάζουν τα στερότυπα του φύλου. Να προστατεύουν τα ιδιωτικά τους μέρη . Γιατί πρέπει να μάθουν να λένε όχι. Και να το μάθουν έξω από συνθήκες προβληματικές. Έξω και πέρα από συνθήκες κακοποίησης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο/η Άλεξ.Το μικρό μωβ ανθρωπάκι. Γιατί μωβ; Γιατί το μωβ συνδυάζει τη σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου. Είναι το χρώμα του αναζητητή της αλήθειας. Ξεκαθαρίζει φόβους και καταπιεσμένα συναισθήματα και οδηγεί στην δικαίωση και την ολοκλήρωση. Έτσι τουλάχιστον λένε οι μελετητές των χρωμάτων. Ο/η Άλεξ και το κουτί με τα μυστικά του. Το κλειδί στον μυστικών του το έχει κρεμασμένο στον λαιμό του . Απλώνει τα μυστικά του στον ήλιο και στον άνεμο. Αλλά ξέρει πως τα μοιράζεται μόνο με εκείνους που αγαπά και εμπιστεύεται.

                                                               

 Iστορία χρονολογική της νήσου της Κύπρου του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού

Ιστορία χρονολογική της νήσου Κύπρου / Ερανισθείσα εκ διαφόρων ιστορικών και συντεθείσα απλή φράσει υπό του ___ αρχιμανδρίτου Κυπριανού, αρχομένη από του κατακλυσμού μέχρι του παρόντος. Εν η προσετέθη και η περί της Αυτονομίας της Ιεράς Εκκλησίας των Κυπρίων Έκθεσις του αοιδίμου αρχιεπισκόπου Κυρίου Φιλοθέου, άμα και περί ενδόξων Ανδρών και Αγίων Κυπρίων ___. Ενετίησιν: Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων, 1788.

                                                                            

23 Χρόνια Δημοσιογράφος. Η τηλεόραση όπως την έζησα του Λουκά Φουρλά     

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό εγχειρίδιο δημοσιογραφίας από τον πλεόν κατάλληλο ίσως άνθρωπο, τη δεδομένη στιγμή, αφού ο ίδιος υπηρέτησε τη δημοσιογραφία 23 χρόνια, ζώντας ραγδαίες αλλαγές και καινοτομίες στον χώρο. Είναι αυτός που πάτησε και στις δύο όχθες, σ’ αυτήν του δημοσιογράφου αλλά και σ’ αυτήν του πολιτικού. Φωτίζει αρχές και κανόνες της δημοσιογραφίας αλλά και μυστικά του επαγγέλματος μέσα πάντα από το δικό του πρίσμα. Η δημοσιογραφία, όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται στους δέκτες μας ή διαβάζουμε στις κοσμικές στήλες των περιοδικών, αλλά κάτι άλλο πολύ πιο απαιτητικό και ίσως πιο δύσκολο.

         

Αγαπώ κι Ευγνωμονώ της Άντρης Χαϊράλλα

Το εγχειρίδιο «Αγαπώ κι Ευγνωμονώ» σε παίρνει από το χέρι και σου υπόσχεται ένα εσωτερικό ταξίδι, μέσα από το οποίο θα γνωρίσεις τον εαυτό σου και θα ανακαλύψεις όλες τις δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου, καθώς σε διδάσκει βήμα-βήμα πώς μπορείς να εκπληρώσεις τους στόχους και τα οράματά σου με οδηγό την Αγάπη και την Ευγνωμοσύνη.

                                                                         

Τα τρία ερωτήματα του Λέων Τολστόι   

Ο Λέων Τολστόι ήταν Ρώσος συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Προσπάθησε να βρει το αληθινό νόημα του Χριστιανισμού, πιστεύοντας πως σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη, που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει το αγαθό. Εκτός όμως από αυτές τις αντιλήψεις, ο Τολστόι κατάφερε ν' απεικονίσει με απαράμιλλο τρόπο τη ρωσική κοινωνία της εποχής του και με την αναπαραστατική δύναμη της τέχνης του να δώσει εκπληκτικούς πίνακες από τη ζωή της τσαρικής Ρωσίας του 19ου αιώνα. Αν και καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αφοσιώθηκε με μεγάλη αγάπη στους μουζίκους, βοηθώντας τους και μελετώντας τη ζωή τους. Γεμάτος θρησκευτική έξαρση και δεμένος με τα προβλήματα της εποχής του, προσπάθησε να βρει γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι και προσπάθησε να απελευθερώσει τον άνθρωπο και να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ως καλλιτέχνης ο Τολστόι διακρίνεται για τη βαθιά γνώση των κρυφών πτυχών της ψυχής και την άμεση καθαρότητα του αισθήματος. Το έργο του είχε τεράστια σημασία και άσκησε γόνιμη επίδραση στη ρωσική και στην παγκόσμια λογοτεχνία. (Βικιπαίδεια)

                                                                     

Θάνατος στο πάρκο της Λένας Μαυρουδή Μούλιου 

Αστυνομικές υποθέσεις που αποζητούν τη διαλεύκανσή τους, όπως η δολοφονία ενός αντιδημάρχου ή η δολοφονία ενός αγνώστων στοιχείων άνδρα σε ένα χωριό πλάι στις ιδιαίτερες στιγμές των ανθρώπων, αποτελούν το νέο μυθιστόρημα της Λένας Μαυρουδή Μούλιου. Με επίκεντρο εμπορικές και πολιτικές πλεκτάνες, η Μούλιου ταξιδεύει τον αναγνώστη σε όλη την Ευρώπη.

                                                                           

170 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από το Άγιον Όρος 

   

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ 

Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει να απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στα λόγια της αλεπούς προς τον Μικρό Πρίγκιπα: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.» Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: «Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι' αυτό που έχεις εξημερώσει.» Ή ακόμα: «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα.» (Βικιπαίδεια)

 

                                                                           

 

PROMO: Τελευταία Ενημέρωση