ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Σήμερα, πάμε βόλτα στην ύπαιθρο της επαρχίας Πάφου

Η μαγεία της παφίτικης υπαίθρου

Του Γιώργου Μίτλετον

«Ο τόπος μας έχει πολλές ομορφιές και δεν τις γνωρίζουμε», μου είπε η σύζυγός μου πριν από μερικά χρόνια. Και τότε πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε μικρές αποδράσεις για να γνωρίσουμε όλα αυτά τα όμορφα μέρη. Πρόσφατα, οργανώσαμε μια οικογενειακή εκδρομή στην ύπαιθρο της επαρχίας Πάφου. Πρώτος σταθμός το Mετόχιο της Παναγίας του Σίντη. Το μοναστήρι που κτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας είναι σήμερα μετά την αναστήλωσή του ένα πανέμορφο μουσειακό μνημείο του οποίου η αρχιτεκτονική, οι διαστάσεις, τα υλικά και το χρώμα του ταιριάζουν απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο.

Το Μετόχι είναι προσβάσιμο μέσω χωματοδρόμων είτε από το χωριό Πενταλιά, ακολουθώντας τον κατηφορικό δρόμο προς την πεδιάδα είτε από το χωριό Γαλαταριά διαμέσου της κοίτης του Ξερού ποταμού – κατά τους χειμερινούς μήνες αυτό δεν είναι εφικτό. Η πρώτη διαδρομή είναι πιο εύκολη, αλλά εμείς προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε τη δεύτερη διαμέσου του ποταμού, αφού δεν υπήρχε νερό, και το αυτοκίνητό μας τύπου SUV δεν θα μας απογοήτευε. Σε 20 περίπου λεπτά αντικρίσαμε στη μέση της κοιλάδας το εντυπωσιακό μοναστήρι το οποίο, όπως αναφέρει και η επιγραφή στην είσοδο, βραβεύτηκε το 1997 με τιμητικό δίπλωμα της Europa Nostra. Είναι ένα πραγματικό θρησκευτικό κόσμημα που αξίζει να επισκεφθείτε. Επόμενος σταθμός το Γεφύρι του Σκάρφου στο χωριό Σίμου. Φεύγοντας από το χωριό Πενταλιά με κατεύθυνση το χωριό Φιλούσα περάσαμε το εγκαταλελειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό Σάραμα με κατεύθυνση το χωριό Σίμου.

Ο κατηφορικός χωματόδρομος μάς οδήγησε στο ενετικό γεφύρι του Σκάρφου. Όπως πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, το γεφύρι πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό που διαρρέει από την περιοχή. Τα παιδιά εντόπισαν μια χαραγμένη επιγραφή πάνω στο γεφύρι, η οποία αναφέρει ότι κτίστηκε το 1618 μ.Χ. και τους έκανε τρομερή εντύπωση. Αργότερα βέβαια διαβάσαμε ότι είναι πολύ πιο παλιό και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αρχαία μνημεία του νησιού. Ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε το μέρος αποτελούν οι μήνες της άνοιξης, αφού η περιοχή είναι καταπράσινη. Να είστε όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιχειρήσετε να διασχίσετε το γεφύρι λόγω του οδοστρώματος και των χαμηλών προστατευτικών πλάγιων τοιχωμάτων. Καλή ξενάγηση, λοιπόν, και να θυμάστε ότι οι ομορφιές του τόπου μας είναι πολλές, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις ανακαλύψουμε…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

GOING OUT: Τελευταία Ενημέρωση