ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Mental Echoes - Τριήμερο Πολιτισμού για την Ψυχική υγεία από 13 Κύπριους καλλιτέχνες

Η 10η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας. Η μέρα, η οποία γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, μέσω της προώθησης της ψυχικής υγείας, αλλά και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων που αποτελούν εμπόδιο στην κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση σε επαρκή φροντίδα[1].

Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζούσε με ψυχική διαταραχή ήδη πριν την πανδημία. Εκτιμήσεις αναφέρουν αύξηση σε περιπτώσεις αγχώδης και καταθλιπτικής διαταραχής σε περισσότερο από 25% στο πρώτο έτος της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα το χάσμα πρόσβασης και ποιότητας των υπηρεσιών θεραπείας έχει μεγαλώσει[2].

Η Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί μια ευκαιρία για συλλογική προσπάθεια, για εκπαίδευση με ενσυναίσθηση, και ενωμένο μήνυμα ενδυνάμωσης για δράση και συστηματική αλλαγή τόσο για τις δομές υποστήριξης της ατομικής ψυχικής υγείας, όσο και για τις κοινωνικές αντιλήψεις του κοινού για το θέμα.

Στις 10-12 Οκτωβρίου 2022, 13 Κύπριοι καλλιτέχνες συνδιοργανώνουν ένα τριήμερο για την ψυχική υγεία με τίτλο Mental Echoes. Βάζοντας ήχο, μελάνι και χρώμα στην ψυχική υγεία, συνδημιουργούν μια ηχώ για την ανθρώπινη ψυχή μέσα στην σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία.

Η τέχνη με προσέγγιση και αναφορά στην ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει σαν το έναυσμα για συζήτηση, με σκοπό να μεταφέρει στους επισκέπτες την προσωπική εμπειρία καθώς και την καλλιτεχνική ανησυχία για την ψυχική υγεία. Ένα έναυσμα για αλληλεγγύη, με κεντρικό σκοπό να δείξουμε ότι κανένας δεν είναι μόνος, και ότι όλοι μας έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε είτε στην πρόληψη, την ενημέρωση, την υποστήριξη είτε, το πιο σημαντικό, στην αντιμετώπιση.

Μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης (Μουσική, Θέατρο, Τέχνη, Φωτογραφία, Συγγραφή) οι 12 Κύπριοι καλλιτέχνες αποτυπώνουν την καθολική σημασία για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας, για πρώτη φορά στην Κυπριακή νεολαία, και κατ’ επέκταση στην Κυπριακή κοινωνία.

Η εκδήλωση Mental Echoes θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Οκτωβρίου 2022, 16:00- 22:00, στον Πολυχώρο “Γκαράζ” (Αμμοχώστου 16, Λευκωσία). Θα λειτουργεί έκθεση και τις τρεις ημέρες, καθώς και τρεις μοναδικές παραστάσεις όπως φαίνεται στο πρόγραμμα:

Έκθεση

Twenty Three / Βασίλης Βασιλείου – Artworks

Μικαέλλα Κάσινου – Installation

Λευτέρης Χαραλάμπους – Illustrations

Ελίζα Κοζάκου – Φωτογραφία

Κυριάκος Δίπλαρου – Φωτογραφία

Λουκία Χατζηγιάννη – Φωτογραφία

Γιώργος Μηνά – Φωτογραφία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου – Κείμενα


Παραστάσεις

10 Οκτωβρίου - Ώρα 20:30

Ραφαέλλα Καβάζη - Θεατρικό αναλόγιο

(Κείμενο: Γιώργος Παπακωνσταντίνου)

11 Οκτωβρίου - Ώρα 20:30

Βασίλης Φιλίππου – Συνθέσεις απο τον δίσκο Colorful Emptiness

12 Οκτωβρίου - Ώρα 20:30

Φρειδερίκη Τομπάζου, Σάββας Χρυσοστόμου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου -
Μελοποιημένη ποίηση / Τραγούδι

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ)


Για περισσότερες πληροφορίες: www.shorturl.at/gPU15

Press contact: Γιώργος Παπακωνσταντίνου - 99065962

[1] Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας https://wmhdofficial.com/about-the-world-mental-health-day/

[2] Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας 2022 https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2022

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

GOING OUT: Τελευταία Ενημέρωση