
Μαρία Σάββα
Λένε πως το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας απαιτεί πρωινό «σαν βασιλιάς», μεσημεριανό «σαν πρίγκιπας» και βραδινό «σαν φτωχός». Η πριγκίπισσα Diana, γνωστή για το πόσο μπροστά από την εποχή της βρισκόταν, φαίνεται πως γνώριζε πολύ καλά αυτόν τον κανόνα. Το αγαπημένο της πρωινό, υγιεινό και ιδιαίτερα γευστικό, μπορεί σήμερα να θεωρείται διαδεδομένη τάση, ωστόσο εκείνη το είχε ανακαλύψει σχεδόν δύο δεκαετίες πριν μπει δυναμικά στη διατροφή του ευρύτερου κοινού.
Ο πρώην προσωπικός της σεφ, Darren McGrady, αποκάλυψε πρόσφατα τις διατροφικές συνήθειες της Diana, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεύμα που προτιμούσε για να ξεκινήσει τη μέρα της. Ο McGrady εργάστηκε στο Ανάκτορο του Kensington από το 1993 έως το 1997, μαγειρεύοντας καθημερινά για την πριγκίπισσα, και μοιράστηκε σε βίντεο στο YouTube τι ακριβώς συνήθιζε να της ετοιμάζει.
Η Diana ήταν από τις πρώτες που δοκίμασαν τα λεγόμενα overnight oats – νιφάδες βρώμης που μουλιάζουν σε γάλα ή γιαούρτι όλο το βράδυ, ώστε το πρωί να είναι έτοιμες για κατανάλωση. «Όταν ανέλαβα ως προσωπικός της σεφ, η πριγκίπισσα είχε αρχίσει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της», θυμάται ο McGrady. «Ήταν προστάτιδα 119 φιλανθρωπικών οργανισμών, γυμναζόταν τρεις φορές την εβδομάδα και βρισκόταν στην καλύτερη φυσική κατάσταση της ζωής της. Μου είχε πει: “Darren, εσύ θα φροντίζεις τα λιπαρά και εγώ θα φροντίζω τους υδατάνθρακες στο γυμναστήριο.” Έτσι, η διατροφή της έγινε πιο υγιεινή και το αγαπημένο της πρωινό ήταν τα overnight oats».
Πώς, όμως, γνώρισε η Diana αυτό το γεύμα που τότε ήταν άγνωστο στους περισσότερους; Σύμφωνα με τον McGrady, η ιδέα ήρθε από την Ελβετία. «Η πριγκίπισσα επισκέφθηκε μια κλινική ευεξίας, όπου της σέρβιραν overnight oats – γνωστά και ως Bircher muesli», εξηγεί. «Της φάνηκαν απίστευτα νόστιμα και θρεπτικά, αφού όλα τα συστατικά ήταν υψηλής διατροφικής αξίας. Έτσι, “έκλεψε” τη συνταγή και όταν επέστρεψε μου είπε: ‘Darren, θέλω αυτό για πρωινό κάθε μέρα’».
Έτσι, πολύ πριν τα overnight oats γίνουν παγκόσμια διατροφική μόδα, η πριγκίπισσα Diana είχε ήδη εντάξει στη ρουτίνα της ένα πιάτο που συνδύαζε γεύση, υγεία και απλότητα – αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο μπροστά βρισκόταν από την εποχή της.