ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: denim boilersuit και λευκά sneakers
 

Πώς να φτιάξετε τον δικό σας λαχανόκηπο με απλά βήματα

Λόγω της πανδημίας αρκετός κόσμος ανά την υφήλιο δείχνει αρκετό ενδιαφέρον προς την κηπουρική και τις φρέσκες πρώτες ύλες.

Μαρία Φάντη

Τα πιο κάτω tips θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν όμορφο και περιποιημένο λαχανόκηπο ακόμα και σε μπαλκόνι.
Σε περιόδους αβεβαιότητας και παγκόσμιας κρίσης πάντα ο άνθρωπος στρέφεται προς τη φύση. Λόγω της πανδημίας αρκετός κόσμος ανά την υφήλιο δείχνει αρκετό ενδιαφέρον προς την κηπουρική και τις φρέσκες πρώτες ύλες.Πέραν, όμως, την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η τάση προς την καλλιέργεια είτε λαχανικών είτε μυρωδικών για οικιακή χρήση διευρύνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα πλέον να αποτελεί στάση ζωής για όσους επιθυμούν την παραγωγή των δικών τους προϊόντων αλλά και την καθημερινή επαφή τους με τη φύση.

Η βιολογική καλλιέργεια με τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για φρέσκο υγιεινό φαγητό, ένα ωραίο χαλαρωτικό χόμπι αλλά και ένας άμεσος τρόπος για να διδάσκετε στα παιδιά σας από πού προέρχεται το φαγητό. Η φύτευση ενός μικρού λαχανόκηπου με κηπευτικά μπορεί να γίνει οπουδήποτε, είτε στον κήπο είτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι είτε σε υπερυψωμένα παρτέρια. Μπορείτε να ξεκινήσετε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές. Κατάλληλα και εύκολα για φύτεμα ζαρζαβατικά αυτή την εποχή είναι οι ντομάτες ή τα ντοματίνια, οι πιπεριές, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια αλλά και οι φράουλες.


Εδώ σας έχουμε μερικά tips που μπορείτε να έχετε κατά νου όσον αφορά τη σωστή καλλιέργεια του λαχανόκηπού σας.

Ηλιόλουστο μέρος
Ιδανικός χώρος για να αναπτυχθούν τα λαχανικά μας σωστά είναι ένα μέρος με αρκετό ήλιο, αφού τα βοηθάει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

Όργωμα
Μια πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να κάνουμε πριν αρχίσουμε να φυτεύουμε τα φυτά και τα λαχανικά μας, είναι να οργώσουμε καλά και βαθιά το χώμα.

Σπορά
Το επόμενο βήμα που πρέπει να προσέξουμε είναι όταν ανοίξουμε μικρά λακκάκια για να φυτέψουμε τους σπόρους των λαχανικών που επιλέξαμε. Πρέπει να αφήνουμε λίγο χώρο πριν φυτέψουμε τους επόμενους σπόρους, περίπου 30-50 εκατοστά, για να αναπνέουν σωστά τα φυτά και να μην υπάρχει συνωστισμός.

Πότισμα
Αφού φυτέψουμε τους σπόρους μας, πρέπει να τα ποτίζουμε τακτικά, χωρίς όμως να κάθεται υπερβολική ποσότητα νερού, αφού μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα μικρόβια με αυτόν τον τρόπο. Με ποτιστήρι ή λάστιχο για μικρούς λαχανόκηπους, το πότισμα πρέπει να γίνεται το πρωί την άνοιξη και αργά το απόγευμα το καλοκαίρι.

Διαλέξτε λαχανικά που ταιριάζουν μεταξύ τους
Είναι σημαντικό στον λαχανόκηπό μας να φυτεύουμε λαχανικά που ταιριάζουν μεταξύ τους, καθώς έτσι η καλλιέργειά μας θα έχει αυξημένη παραγωγικότητα και θα γίνεται εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος. Η συγκομιδή από τον λαχανόκηπο γίνεται σταδιακά περίπου 1,5 με 2 μήνες από το φύτεμα.

Δείτε το βίντεο.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X