ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Maid»: Αντέχεις να ταυτιστείς;

Η νέα σειρά του Netflix ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή που έπρεπε και με φόντο της την ενδοοικογενειακή βία μάς παρασύρει στην κλειδαρότρυπα του φαινομένου.

Δέσποινα Άσπρου

Με το σκληρό πρόσωπο της βίας και την βαναυσότητα της κακοποίησης από κάποιο πρόσωπο εντός της οικογένειας, το τελευταίο διάστημα, ήρθαν αντιμέτωποι δεκάδες παιδιά και γυναίκες. Αν και σαφώς το να παρακολουθεί κανείς τα τεκταινόμενα μέσα από την άνεση του καναπέ του δεν είναι το ίδιο, βλέποντας την δεύτερη πιο δημοφιλή σειρά στο κυπριακό Netflix, «Maid», συγκλονιστήκαμε με τα απανωτά βάσανα της πρωταγωνίστριας και αντιληφθήκαμε για άλλη μια φορά, πως η ενδοοικογενειακή βία δεν κάνει διακρίσεις.

Εμπνευσμένη από το best seller βιβλίο της Stephanie Land που κυκλοφόρησε το 2019 «Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother's Will to Survive», η σειρά ακολουθεί την πορεία μιας νεαρής γυναίκας η οποία έγκαιρα αποφασίζει να φύγει από την κακοποιητική σχέση που έχει με τον σύντροφό της και παίρνοντας μαζί της την περίπου τριών ετών κόρη της, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή. Αντιμέτωπη με την γραφειοκρατία του κράτους και χωρίς καμία βοήθεια από την οικογένειά της, η Alex –όπως ονομάζεται η πρωταγωνίστρια- καταλήγει χάρη στις λανθασμένες επιλογές της, στην έλλειψη σπουδών και στην κακή της τύχη, αβοήθητη, άστεγη και χωρίς χρήματα για φαγητό. Εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει αδιέξοδα, ξεκινά να εργάζεται ως οικιακή βοηθός για 9 δολάρια την ώρα, μετακομίζει σε καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες και από εκεί και πέρα, αρχίζει να αλλάζει κοσμοθεωρία και ενδεχομένως, να βρίσκει την δική της αλήθεια.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maidnetflix (@maidnetflixofficial)

Αν και η σειρά είναι αρκετά σκληρή, τόσο οι υποκριτικές ικανότητες των πρωταγωνιστών και το καλογραμμένο σενάριο της Metzler, όσο και ολόκληρη η παραγωγή, πετυχαίνουν ο θεατής να μπορεί να ταυτιστεί με την πρωταγωνίστρια και να συμμεριστεί τις ανησυχίες της. Την ίδια στιγμή γίνεται κατανοητό πως η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να χτυπήσει κάθε πόρτα – γεγονός που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ αν λάβουμε υπόψιν μας την Καρολάιν, την Γαρυφαλλιά και την Δώρα που έπεσαν νεκρές, χτυπημένες από το χέρι του συντρόφου τους, όχι λόγω της «κακιάς στιγμής» αλλά ως συνέπεια της αντοχής της λεκτικής και ψυχολογικής βίας που βίωναν από πολύ πιο πριν.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maidnetflix (@maidnetflixofficial)

Θέλοντας να κάνουμε αντιληπτό πως η βία από έναν κακοποιητικό σύντροφο δεν έρχεται ξαφνικά, ανατρέξαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΠΑΒΟ και σάς παραθέτουμε τις δηλώσεις μιας 38χρονης γυναίκας στις οποίες αποκαλύπτει πώς και πότε μπήκε η βία στην σχέση της. «Ο πρώην σύντροφός μου ήταν ένας ιδιαίτερα μορφωμένος και τρυφερός άνθρωπος. Πολύ σύντομα με κέρδισε, τον ερωτεύτηκα και μείναμε μαζί σχεδόν τρία χρόνια. Η βία αρχικά ήταν λεκτική... Δεν το άντεξα και του είπα να χωρίσουμε... Έλεγε πως θα αλλάξει και εγώ ήθελα πολύ να πιστέψω το ψέμα του…Σήκωσε χέρι πάνω μου όταν ήμουν έγκυος... Έφυγα για το παιδί μου».

Η σειρά του Netflix ήρθε ξεκάθαρα την περίοδο που έπρεπε και μας θύμισε πως η γυναικοκτονία αποτελεί την κλιμάκωση της έμφυλης ή της ενδοοικογενειακής. Οι δώδεκα δολοφονίες που σημειώθηκαν μέχρι τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα και οι είκοσι γυναίκες που έχασαν την ζωή τους στα χέρια των αντρών τους τα τελευταία τρία χρόνια στην Κύπρο μάς υπενθυμίζουν πως ο θύτης και το θύμα δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ. Υπάρχει ένα μοντέλο συστηματικής κακοποίησης που πολλές φορές καταληγεί στον φόνο και για τον λόγο, αν είσαι θύμα ψυχολογικής ή λεκτικής βίας μην φοβάσαι να μιλήσεις. Πάρε την ζωή στα χέρια σου και σκέψου, αν μπορείς και και εσύ να ταυτιστείς με την Alex.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maidnetflix (@maidnetflixofficial)

Αν πιστεύεις ότι κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα από οικείο σου άτομο μπορείς να καλέσεις στα παρακάτω:

  • ΣΠΑΒΟ – 1440
  • Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου – 1410
  • Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού/ΚΣΟΠ – 1455
  • Στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.
  • Στο πλησιέστερο επαρχιακό Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ).
  • Στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων (τηλ. 22808442), Αρχηγείο Αστυνομίας (Λευκωσία), Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση