ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: μαύρο σατέν midi φόρεμα και flat πέδιλα
 

Your αίγια… sounds familiar

The Tsiakkos

The Tsiakkos

Οι Άγγλοι λένε ότι η μίμηση είναι η καλύτερη μορφή κολακείας. Αν ισχύει αυτό το αξίωμα, τότε η Χριστιάνα Αρτεμίου και ο Λώρης Λοϊζίδης παρακολουθώντας τη νέα σειρά του Σίγμα, «Άλλα λόγια θκειε παπά», θα πρέπει να νιώθουν τρομερά κολακευμένοι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δεις τη σειρά και να μη σκεφτείς αυτόματα ότι είναι ένα reboot της τεράστιας επιτυχίας του ΑΝΤ1 κι αυτό για τους δημιουργούς είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πάτησαν σε μια δοκιμασμένη συνταγή, την οποία δεν αποπειράθηκε κανένας μέχρι σήμερα να επαναλάβει – με εξαίρεση το αδικοχαμένο «Παραμύθι» του Λώρη – και αυτό θα μπορούσε να τούς χαρίσει παρόμοια επιτυχία, από την άλλη η Αίγια ως «original concept» θα αποτελεί ες αεί το μέτρο σύγκρισης της παρωδίας/σάτιρας στην κυπριακή τηλεόραση οπότε το «Ἀλλα λόγια θκειε παπά» θα προσπαθεί μονίμως να αποφεύγει τη σύγκριση και ταυτόχρονα να δημιουργεί πρωτότυπο αυθεντικό υλικό. Στο ρίσκο που πήραν ο Νικόλας Κουμίδης και ο Γιώργος Μουσκοβίας θα υπολόγισαν, φαντάζομαι, πως θα πρέπει να οδηγήσουν αυτό το πρότζεκτ περίτεχνα για να μην καταλήξουν να «βολήσουν» σε λασπωμένα χωράφια.


Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα χωριό με ένα συνεργατικό που κινδυνεύει από τα κόκκινα δάνεια των χωριανών, με μια λειψυδρία να μαστίζει το χωριό και το πηγάδι της Αούστας να αποτελεί μονοπώλιο και στόχο καταδρομικών επιθέσεων, κρυφούς εφηβικούς έρωτες, ένα παπά-νάρκισσο, ένα μουχτάρη ανίκανο, μια παρθενοπιπίτσα, ένα τσαούση αποπροσανατολισμένο και - κρατηθείτε γερά… ένα άλυτο μυστήριο που βασανίζει για χρόνια το χωριό. Η υπόθεση, λοιπόν, του «Άλλα λόγια θκειέ παπά» είναι μια αλληγορία για την εικόνα της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας και μια προσπάθεια να καυτηριάσει πρόσωπα και καταστάσεις που όλοι ζούμε στη καθημερινότητά μας.


Είδα τα πρώτα επεισόδια με πολλούς ενδοιασμούς και παρά την προκατάληψή μου γέλασα. Δεν έπεσα κάτω από τον καναπέ αλλά γέλασα σε αρκετά σημεία. Όχι ότι εγώ αποτελώ το βαρόμετρο του χιούμορ στην Κύπρο αλλά εκτίμησα τη φιλότιμη προσπάθεια και τις εμπνευσμένες ατάκες. «There is definitely something there» που λένε και στο Hollywood. Το μυστικό, όμως, βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στις κωμικές ισορροπίες που θα έπρεπε να δημιουργήσουν οι σεναριογράφοι. Δηλαδή ο ρόλος της Άννας Μονογιού ως βαριεστημένης συζύγου του μουχτάρη είναι μακράν πιο απολαυστικός από οποιονδήποτε άλλον στη σειρά. Δεν ξέρω αν είναι ο ρόλος γραμμένος έτσι ή αν είναι υποκριτική προσέγγιση της Μονογιού, πάντως η «κωμική εγκράτεια» που επιδεικνύει θα έπρεπε να αποτελέσει τον χρυσό κανόνα της σειράς. Χωρίς να είναι σε καμιά περίπτωση τραβηγμένος από τα μαλλιά, ο ρόλος της Μονογιού ως Βασίλως που θέλει να σκοτώσει τον άντρα της και να μετακομίσει στην πόλη είναι ένα μικρό κωμικό διαμαντάκι.


Το «Άλλα λόγια θκειε παπά» πέραν από μια ιστορία και ένα ensemble cast θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν ανέβαζε τα production values του, αλλά φαίνεται ότι για ακόμη μια φορά ο περιορισμένος προϋπολογισμός των κυπριακών καναλιών δεν τού το επιτρέπει. Γιατί -κακά τα ψέματα, παίδες- ακόμα και μια κωμωδία είναι ωραία να έχει ένα οπτικό ενδιαφέρον. Το πετρόκτιστο χωριό του Ασκά που αποτελεί το σκηνικό φαίνεται ότι προκαλεί πολλούς σκηνοθετικούς περιορισμούς στην παραγωγή με αρνητικό αποτέλεσμα στην εικόνα, εμφανές στα κλειστά κάδρα και στη σχεδόν ανύπαρκτη φωτογραφία. Κρίμα, γιατί όλα αυτά τα στοιχεία θα δημιουργούσαν ένα όμορφο και σίγουρα οπτικά ένα πιο ενδιαφέρον σκηνικό γι᾽ αυτή την παρωδία που μπορεί να κάνει επιτυχία.
Η κυπριακή τηλεόραση χάνει το κοινό της. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι όσο Netflix και να δεις είναι ωραίο να βλέπεις και κάτι απ᾽ τη δική σου ποπ κουλτούρα, εφόσον πάντα γίνεται σωστά και με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Γι’ αυτό, αν πρέπει να ζήσει αυτή η κυπριακή τηλεόραση, πρέπει τα κανάλια να δώσουν λόγους στο κοινό να τη βλέπει και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουν. Έτσι θα έπρεπε, όμως, όπως φαίνεται… άλλα λόγια θκειε παπά.

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

THE TSIAKKOS: Τελευταία Ενημέρωση

Sex, drugs and House Music

Sex, drugs and House Music

Παρακολουθώντας το White Lines νιώθεις πραγματικά τον ιδρώτα να κυλά στο μέτωπό σου και τα ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS
Por Nairobi ρε γαμ*%ο!

Por Nairobi ρε γαμ*%ο!

Τι καλύτερο έχετε να κάνετε από το να φτιάχνετε banana bread και να βάζετε στόρι με γυμναστική ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS
Just… Don't

Just… Don't

''Σαν να μην ήταν αρκετά τα κακά που μας βρήκαν με την πανδημία, ξεκίνησε και το «Just the ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS
«Next in Fashion»

«Next in Fashion»

Εντάξει, τώρα μεταξύ μας, δεν το έχετε και όλες με τη μόδα.
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS