ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: μακρύ παλτό, baby pink sweatshirt και tailored παντελόνι
 

To Dark η καλύτερη σειρά ever;

Διαβάστε άφοβα. Δεν υπάρχουν spoilers!

The Tsiakkos

The Tsiakkos

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Damon Lindelof, δημιουργός και σεναριογράφος του επικού Lost, έλυσε επιτέλους τη σιωπή του και μίλησε για τη διαμάχη του με το ABC για την εξέλιξη της σειράς. Το αρχικό πλάνο για το Lost ήταν 3 κύκλοι, όμως το κανάλι, αφού είχε δει την επιτυχία της σειράς, πίεζε τους δημιουργούς για 10 κύκλους.

Μετά από αρκετούς κύκλους συνομιλιών η σειρά κατέληξε στους 6 με ένα απογοητευτικό φινάλε για τους φανατικούς τηλεθεατές της. Παρόλα αυτά, το Lost θα παραμείνει στην ιστορία της τηλεόρασης ως ένα από τα σημαντικότερα milestones, όχι μόνο για την πρωτοτυπία του storytelling, αλλά ως η σειρά που άνοιξε τον δρόμο για ό,τι έχουμε δει την τελευταία δεκαετία. Ό,τι ακολούθησε μετά το τέλος του Lost το 2010 μελέτησε τόσο τα συστατικά της επιτυχίας του, αλλά, κυρίως, έμαθε από τα λάθη του.

Έτσι, όταν ξεκίνησε το Dark το 2017, αναπόφευκτα, αρκετοί έτρεξαν να το συγκρίνουν με το Lost λέγοντας παράλληλα ότι θυμίζει κάτι από τον χαρακτήρα του Stranger Things και το μυστήριο του Twin Peaks. Το στοίχημα, όμως, για το Dark κερδήθηκε από την αφετηρία του. Το πλάνο του ήταν εξ αρχής τρεις σεζόν εξαιρετικά δομημένες για ένα σωστά μελετημένο τελικό αποτέλεσμα.

Οι Baran bo Odar και Jantje Friese είχαν ένα ξεκάθαρο όραμα για την εξέλιξη της σειράς, είχαν προβλέψει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και έτσι πήραν το πράσινο φως για την πρώτη γερμανόφωνη σειρά του Netflix που με το πρόσφατο τέλος της πέρασε στο Τσάμπιονς Λιγκ της τηλεόρασης και μπορεί πλέον να φιγουράρει ως μια από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών με τηλεθεατές και κριτικούς να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία απόψεων. Όπως μου συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, το Dark για κάποιο λόγο δεν το είχα δει, ενώ είχα ακούσει τόσα πολλά. Χρειάστηκε ένας πρόσφατος διαγωνισμός της ιστοσελίδας κριτικών Rotten Tomatoes, όπου μεταξύ των πιο δημοφιλών σειρών της δεκαετίας το Dark κέρδισε το Game of Thrones στο τελικό για να με πείσει ότι πρέπει επιτέλους να το δω.
Έτσι καταβρόχθισα 28 επεισόδια σε μιάμιση βδομάδα και βυθίστηκα απόλυτα στο σκοτάδι και στον υπαρξιακό μονόλογο του Dark.

Η σειρά ξεκινά σε μια μουντή, άχρωμη και καταθλιπτική πόλη της Γερμανίας, το Widen, όπου ζει στη σκιά ενός πυρηνικού εργοστασίου. Οι οικογένειες που ζουν στο Widen είναι όλες άκρως δυσλειτουργικές και συνδέονται μεταξύ τους με ένα γόρδιο δεσμό που διαπερνάει τον χώρο και τον χρόνο. Η εξαφάνιση ενός αγοριού ξεκινάει την ιστορία, στην οποία όλο το καστ λειτουργεί ως ένα πιόνι σε μια σκακιέρα πολλαπλών διαστάσεων.

Το Dark στην επιφάνειά του είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας για τις σχέσεις διάφορων ανθρώπων μέσα από το ταξίδι στον χρόνο. Ουσιαστικά όμως είναι πολύ περισσότερα. Είναι μια φιλοσοφική σπουδή πάνω στην ελεύθερη βούληση ενάντια στη ματαιότητα της ανθρώπινης φύσης, είναι ένα αξεπέραστο οικογενειακό δράμα, είναι μια γραφή πάνω στο τραύμα και τον πόνο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, είναι ένα γράμμα αγάπης για την τραγική προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος για να ξεφύγει από τη μοίρα του, είναι ουσιαστικά ένα αρχαιοελληνικό δράμα επικών διαστάσεων. Στο Dark θα χαθείς, είναι αναπόφευκτο.

Η πλοκή τρέχει, δεν υπάρχουν κενά, δεν υπάρχουν αχρείαστα πλάνα και διάλογοι. Κάθε στοιχείο έχει επιλεχθεί και έχει τοποθετηθεί στη θέση του προσεκτικά για να φτάσει στην κορύφωση. Δεν έχεις καν την πολυτέλεια να γυρίσεις τα μάτια στο κινητό, γιατί σίγουρα θα χάσεις κάτι. Blink and you will miss. Όμως ποτέ δεν απογοητεύει και στο τέλος θα επέλθει η κάθαρση και η λύτρωση. Δες το και μετά κάτσε με τους φίλους σου με ένα μπουκάλι κρασί και συζήτα με τις ώρες για τη ζωή!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Dark  |  σειρά  |  σειρές  |  Netflx  |  καλύτερη  | 

THE TSIAKKOS: Τελευταία Ενημέρωση

Κίνηση MAT από Netflix

Κίνηση MAT από Netflix

Το «Queen’s Gambit» χρωστά μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στο μαγνητικό ενδιαφέρον που δημιουργεί ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS
Φάε όση τούρτα θες

Φάε όση τούρτα θες

Η σειρά γράφει περισσότερο ως μια θεατρική φάρσα παρά ως ένα τηλεοπτικό procedural sitcom, ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS