ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Παιθκιάααα βουρά με ο Άγιος

H τηλεόραση απ' την καλή και την ανάποδη

The Tsiakkos

The Tsiakkos

Θα ξεκινήσω με ένα disclaimer: Η πίστη είναι προσωπικό θέμα και δικαίωμα του καθενός και ως τέτοια δεν χρειάζεται να δικαιολογείται, να εξηγείται και να επιβεβαιώνεται. Οπότε εδώ δεν κρίνουμε καμιά πίστη και κανένα πιστεύω, αλλά τη σειρά ως τηλεοπτικό προϊόν.

O Άγιος Παΐσιος τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξε το poster boy της ελληνικής ορθοδοξίας, με φόλουερς που θα ζήλευαν πολλοί ινφλουένσερς και πιο φανατικούς οπαδούς από τη Ρίβερ Πλέιτ της Αργεντινής. Οπότε δεν μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση το γεγονός πως η καινούργια σειρά του Γιώργου Τσιάκκα  Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό  έφερε ψηλά νούμερα τηλεθέασης στην πρεμιέρα της. Περισσότερη εντύπωση θα μου έκανε το γεγονός πως ο ίδιος άνθρωπος που έγραψε την ατάκα  Ρίκκοοο, ρέξε δα, ρέξε δα!  γράφει το συγκεκριμένο σενάριο αν δεν ήταν γνωστή η σχέση του Γιώργου Τσιάκκα με την εκκλησία. Με τη δημοτικότητα που έχει όμως ο Άγιος ανάμεσα στους πιστούς της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, η επιτυχία της σειράς ήταν κάτι περισσότερο από δεδομένη λοιπόν. Για κάποιο όμως που δεν είναι φαν του Αγίου και θα ήθελε να παρακολουθήσει καθαρά από εγκυκλοπαιδικής και ιστορικής άποψης τη σειρά αξίζει τον κόπο;

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Είναι ξεκάθαρο από το πρώτο κιόλας επεισόδιο πως η Green Olive Films και ο Σίμος Μαγγανής έκαναν πολύ καλή δουλειά στο θέμα παραγωγής. Η ποιότητα φαίνεται αμέσως από τα όμορφα πλάνα και την πληθώρα κομπάρσων που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές. Ο Στάμος Τσάμης με τον διευθυντή φωτογραφίας στήνουν ωραία κάδρα με ενδιαφέρουσα κίνηση στην κάμερα. Χωρίς εκπτώσεις σε κοστούμια και set design, η σειρά τουλάχιστον καταφέρνει να δώσει την ατμόσφαιρα της εποχής με φόντο ένα ξερό και άγονο τοπίο, που δεν ξέρω σε τι βαθμό έγινε εκ προθέσεως, πάντως είναι απόλυτα βιβλικά αλληγορικό. Ξεχώρισαν ερμηνευτικά ο Νικήτας Τσακίρογλου και στον guest ρόλο του ο Γιάννης Στάνγκογκλου, περισσότερο λόγω του δικού τους ερμηνευτικού βάρους και όχι λόγω του αβανταδόρικου σεναρίου. Ο πρώτος ξεχώρισε ως ένας άλλος Μωησής που οδηγεί τους Έλληνες εκτός Καππαδοκίας στην ελληνική γη της Επαγγελίας και ο δεύτερος σε μια εξαιρετική σκηνή όπου ελευθερώνει τα πρόβατά του για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι απόντες. Δηλαδή, η κύρια απειλή και ο λόγος τους ξεριζωμού δεν εμφανίζεται ποτέ στην οθόνη, συνθήκη η οποία φαίνεται έντονα να απουσιάζει και να αφαιρεί από την πλοκή. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, ανάμεσά τους και η Χριστίνα Παυλίδου, φαίνεται να παλεύουν με τους διαλόγους τους, θύματα της προσπάθειας του σεναριογράφου να δώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για την αφήγηση και το ιστορικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα οι αναπόφευκτα μεγάλοι μονόλογοι και οι ξύλινες ερμηνείες. Η σειρά θα ωφελούνταν τα μάλα από μια συγγραφική ομάδα, που υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Τσιάκκα, θα ανέπτυσσε πιο σωστά το σενάριο και κυρίωςτους διαλόγους για να φαίνονται και να ακούγονται πιο φυσικοί. Αυτόματα οι ερμηνείες θα γίνονταν καλύτερες και η ροή πιο ευχάριστη. Παρόλα αυτά ο Τσιάκκας φαίνεται πως μίλησε στις καρδιές των πιστών -και προφανώς κάποιων απίστων- και η σειρά έφερε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ξεκίνησα λέγοντας πως η πίστη είναι προσωπικό θέμα και επειδή έχει ανοίξει μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για τη σειρά, θα πω πως έχει κάθε λόγο ύπαρξης, όσο είχε κάποτε και το  Βουράτε γειτόνοι.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας επιλέγει τι θέλει να δει και με τι θέλει να φανατιστεί. Αν αυτό λέει πολλά για εμάς ως έθνος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν μπορούμε να το αναλύσουμε κοινωνιολογικά εδώ. Απλά θα πω πως αν υπήρχε μια σειρά για τη ζωή του Freddie Mercury θα την παρακολουθούσα ευλαβικά, αλλά σίγουρα δεν θα προσπαθούσα να επιβάλω σε όλους να ακούσουν Queen, όσο κι αν πιστεύω πως the show must go on!

THE TSIAKKOS: Τελευταία Ενημέρωση

Η σωτηρία της ψυχής

Η σωτηρία της ψυχής

Έτσι πληροφοριακά, και για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους, μάθετε πως φέτος στην Ελλάδα θα ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS
Επιτέλους τέλειωσε

Επιτέλους τέλειωσε

Tο μεγαλύτερο μουσικό ριάλιτι της υφηλίου επιτέλους τελείωσε. Τα λεφτά τα πήρε η Κατερίνα ...
The Tsiakkos
 |  THE TSIAKKOS